Rektör Aşkın'ın yargılandığı davaya devam edildi

Haber Giriş : 15 Haziran 2006 20:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Yücel Aşkın ve bazı üniversite görevlilerinin, 'Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş örgütün faaliyeti çerçevesinde ihaleye fesat karıştırmak ve resmi evrakta sahtecilik' iddiasıyla Van 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı davanın bugünkü duruşması tamamlandı. Savcı Metin Dikeç'in talebi üzerine ihale kapsamında alımı yapılan cihazların yeniden keşfinin yapılmasına karar verildi.

Bugün saat 14.30 sıralarında başlayan davanın duruşmasında Rektör Yücel Aşkın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Ceylan, YYÜ Genel Sekreter Yardımcısı Salih Yurtkuran, YYÜ Yazı İşleri Müdürü Şükran Yurtkuran, Yazı İşler Müdürlüğü Bilgisayar İşletmeni Bilent Şahin, Özel Güvenlik Şube Müdürü Saffet Kara hazır bulunurken, YYÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ayşe Yüksel, YYÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fırat Cengiz, YYÜ Genel Sekreteri Prof. Dr. Işık Tepe ve İspanyol Expansion Firması Türkiye Temsilcisi Mehmet Ümit Ayral duruşmaya katılmadı. Mahkeme Başkanlığı'nı İlhan Kaya'nın yaptığı duruşmada, üye olarak Vahit Baltacı ile Muammer Ballı ve Cumhuriyet Savcısı olarak da Metin Dikeç görev yaptı.

Savcı Metin Dikeç, davaya konu olan ihalenin edinimine fesat karıştırmanın, suç unsurlarının ve suçların tespiti ile kamu zararı hususunu tespit etmek gerektiğini ve mahkemece görevlendirilecek uzman kişiler tarafından tıbbi cihazlar için keşif yaparak, bilirkişi raporu hazırlatılmasını istedi. Savcı Dikeç, ayrıca İspanyol firmasının temsilcisi Mehmet Ümit Ayral'ın göstereceği firma yetkilisinin tanık olarak dinlenmesini talep etti. Savcının bu talebine bazı sanık avukatları da katılırken, müdahil avukatlarından Hüsnü Tuna ise, keşfin yapılmasına gerek olmadığını belirtti. Tuna, tanık olarak dinlenmesi istenen İspanyol Expansion Firması temsilcinin davada taraf olduğu ve aslında sanık olması gerektiğini savundu. Tuna, davanın sonuç aşamasına geldiğini ifade ederek, savcının dava ile ilgili olarak esasa ilişkin mütalaasını vermesi gerektiğini vurguladı. Tuna, davanın esasına ilişkin 89 sayfalık, kendisi ve diğer müdahil avukatlar adına savunma ile 12 belgeyi mahkemeye sundu.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarım saat ara vererek tarafların taleplerini görüştü. Mahkeme, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Bio Medikal Bölümü'nde tıbbi cihazlar konusunda uzman kişilerce bir heyet belirlenerek 20 Temmuz 2006 günü, davaya konu olan cihazlarla ilgili olarak keşif yapılmasını oy çokluğu ile kararlaştırdı. Yapılacak olan keşiften sonra tutulacak raporun Hazine Müsteşarlığı'na gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, İspanyol Expansion Firması yetkilisinin tanık sıfatı ile vereceği ifadesinin ara celsede mahkemeye sunulması, önceki duruşmalarda sicilleri bozulduğu iddia edilen öğretim üyelerinin sicillerinin asıllarını istedi. Mahkeme, duruşmayı 7 Eylül 2006 tarihine erteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber