Arama kurtarmada konum bilgilerinden yararlanılacak

Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği örgütü tarafından yürütülen projeyle, felaket durumlarında yardıma ihtiyaç duyanların yerlerinin sayısal haritalamayla belirlenerek arama kurtarma çalışmalarının koordineli bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Temmuz 2014 11:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Arama kurtarmada konum bilgilerinden yararlanılacak

Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği örgütünce yürütülen "Acil Durum Arama Kurtarma Çalışmalarında Kitle Kaynak ile Koordinasyon Projesi" ile felaket durumlarında yardıma ihtiyaç duyanların yerlerinin sayısal haritalamayla belirlenerek arama kurtarma çalışmalarının koordineli bir şekilde yürütülmesi amaçlanıyor.

Avrupa'da hükümetler arası 1971 yılında imzalanan çerçeve anlaşmasıyla bilim ve teknoloji alanında birçok ortak çalışma gerçekleştiren Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) örgütü, aralarında Türkiey'nin de bulunduğu 26 ülkeden bilimadamının katılımıyla felaket durumlarında arama kurtarma çalışmalarının mahsur kalan kişilerin konum bilgilerinden faydalanarak, daha koordineli şekilde yürütülmesi üzerine çalışıyor.

Türkiye'den TÜBİTAK desteğiyle yürütülen projede görev alan tek Türk bilimadamı olan İzmir Ekonomi Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Akcan, yaptığı açıklamada, projeyle kurtarma çalışmalarını koordine etmeyi böylece işlerin hızlı ve bilinçli şekilde yapılmasını hedeflediklerini belirtti.

Projede, acil durumlarda yardıma ihtiyaç duyan kişilerin, konum bilgilerinden faydalanılmasını öngördüklerini ifade eden Akcan, şunları kaydetti:

"Felaket durumunda kişilerin gönderdiği kısa mesajları, telefon şirketleri konum bilgilerini belirli bir hassasiyette hesaplayabiliyor. Diğer durumlarda akıllı telefonların üzerindeki GPS üniteleri vasıtasıyla yazılacak özel bir yazılımla bu bilgileri toplamak mümkün. Burada amaç, acil durumlarda kişilerin oluşturduğu konum bilgilerini bir merkezde toparlayarak, kurtarma ekiplerine doğru koordinatları vermek. Tüm bilgiler dijital olarak toplanacak. Kurulacak dijital altyapı ile gönüllüler ve olursa bilgisayar yazılımları tarafından veriler işlenecek, haritalamada GPS koordinatları kullanılacak. Yine mevcut Google harita gibi altyapılar bu kapsamda kullanılabilecek."

Akcan, projede öncelikle arama kurtarmada mevcut sistemlerin incelendiğini, fiziksel bir işlem yapılmadığını ancak bundan sonraki AB projeleri için zemin hazırlandığını dile getirerek, "Felaket durumlarında yurt dışından da çok sayıda farklı ekipler geliyor. Bunların koordinasyonu lazım. Amacımız kurtarma ekiplerine kişilerin, nerede, neye ihtiyacı var gibi bilgileri koordineli şekilde ulaştırmak" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber