Öğretmen adaylarına yeni ders

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Haziran 2006 15:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK, eğitim fakültelerinde yeniden düzenleme yaparak, yeni dersler ve uygulamalar getirdi. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. İsa Eşme, Milli Eğitim Bakanlığı'nın ilköğretim ve ortaöğretim ders programlarını değiştirdiğine işaret ederek, bunun, öğretmen adaylarının yeterliliklerinin üst düzeye çıkarılması ihtiyacını doğurduğunu söyledi.

Bu çerçevede, yaklaşık 8 yıldır okutulan öğretmen yetiştirme ders programlarının yeniden ele alındığını ifade eden Eşme, eğitim fakültelerinin öğretim üyelerinden 25 kişilik program yenileme grubu oluşturulduğunu belirtti. Milli Eğitim Bakanlığı'ndan da 2 yetkilinin çalışmalara katıldığını kaydeden Eşme, ''paydaşların katılımını geniş
şekilde sağlamaya çalıştıklarını ve yeni programların ortak aklın ürünü olarak çıkmasına özen gösterdiklerini'' vurguladı.

Yeni ders programlarında genel kültür derslerinin ağırlığının artırıldığını ifade eden Eşme, ''bu değişiklikle üniversite düzeyinde yetiştirilen öğretmen adayına, aydın bir kişide bulunması gereken entelektüel donanım kazandırmanın amaçlandığını'' söyledi.

Eşme'nin verdiği bilgiye göre, eğitim fakültelerindeki öğretmen yetiştirme ders programlarında yapılan değişiklikler ve uygulama esasları şöyle:

- Ders programlarının yüzde 50-60'ı alan bilgisi ve becerilerini, yüzde 25-30'u öğretmenlik bilgisi ve becerilerini, yüzde 15-20'si genel kültür derslerini içerecek,

- ''Çakılı ders'' uygulaması daha esnek olacak. Fakülteler yöresel özelliklere göre, ders programlarının yaklaşık 30'u oranındaki dersleri kendileri belirleyebilecekler. Böylece seçmeli ders olanağı artmış olacak.

- Öğretmen adayları, köy okullarında birleştirilmiş sınıflarda, yatılı ilköğretim bölge okullarında da staj yapabilecekler,

- Genel kültür dersleri olarak Bilim Tarihi, Türk Eğitim Tarihi, Felsefeye Giriş dersleri konulacak.

- Eğitim fakültelerinde ''Topluma Hizmet Uygulamaları'' dersi de okutulmaya başlanacak. Bu ders, tüm öğretmenlik programları için zorunlu olacak ve bir yarıyıl sürecek. Öğrenciler bu derste toplumun güncel sorunlarını belirleme ve çözüm üretmeye yönelik projeler hazırlayacaklar.

- Zorunluluk olmadıkça, derslerin yarıyılları değiştirilmeyecek.Yeni ders programları, 2006-2007 eğitim-öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlanacak. Dekanlıklar, seçmeli dersleri belirleyerek son şeklini verecekler ve bu programları 1 Eylül 2006 tarihine kadar YÖK'e gönderecekler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber