Cumhurbaşkanı Sezer, Nüket Yetiş'i TÜBİTAK Başkanlığı'na asaleten atamayı öngören kararnameyi hükümete iade etti.

Haber Giriş : 31 Ocak 2004 07:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Sezer, Nüket Yetiş'i TÜBİTAK Başkanlığı'na asaleten atamayı öngören kararnameyi hükümete iade etti.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, ?tartışmalı' hükümet operasyonu ile vekaleten Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanlığı'na getirilen Prof. Dr. Nüket Yetiş'i, asaleten bu göreve atamayı öngören kararnameyi onaylamadı. Kararnameyi, bir süredir üzerinde hiçbir işlem yapmadan Anayasa Mahkemesi'nin vereceği karar için bekleten Sezer, Yüksek Mahkeme'nin önceki gün TÜBİTAK Yasası'nın yürürlüğünü durdurması üzerine kararını verdi. Özellikle hukuki konulardaki titizliği ile bilinen Sezer, daha önce başkanlığını yaptığı Anayasa Mahkemesi'nin kararı üzerine de Yetiş'in kararnamesini veto etti.

YETİŞ, GÖREVİ BIRAKMAYACAK

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Büyükelçi Sermet Atacanlı da, dünkü basın toplantısında, Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra Yetiş'in kararnamesinin hükümete iade edileceğini açıkladı. Anayasa Mahkemesi, CHP'nin açtığı dava üzerine, yürürlüğün durdurulması istemini 4'e karşı 7 üyenin oyuyla uygun bulmuştu. Yüksek Mahkeme'nin kararı, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çıkarılan yasaya göre 6 üyenin görevlerine devam etmesini, bu aşamada engellemiyor. Ancak, TÜBİTAK'ın daha önce bu görevlerde bulunan üyeleri İdare Mahkemesi'ne dava açarak, bu 6 üyenin atanmasına ilişkin Başbakanlık işleminin iptalini isterler ve bu iptal mahkeme kararıyla gerçekleşirse, Erdoğan'ın atadığı üyeler düşecek ve eski üyeler tekrar göreve gelecekler. Bu durumda da, üyeliği düşen 6 üyenin oylarıyla başkanlığa getirilen Nüket Yetiş'in de, koltuğunu koruyamayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Halen görevdeki 6 Bilim Kurulu üyesinin oyuyla başkanvekili seçilen Yetiş'in, görevini bırakmayı düşünmediği kaydedildi.

PROF. TANKUT: OLUMLU GELİŞME

Hükümetin tasarrufunu protesto etmek için, bir grup çalışma arkadaşıyla istifa eden eski Başkanvekili Prof. Dr. Tuğrul Tankut ise Anayasa Mahkemesi kararı ile Cumhurbaşkanı Sezer'in tutumunu, ??Bunlar çok olumlu gelişmeler. Bu ülke hukuk devleti ise yapılan hukuk yanlışı önlenebilmeli. Gelişmeler bu açıdan sevindirici'' dedi. Tankut, seçimle belirlenen 6 üyeden 3'ünün İdare Mahkemesi'ne başvurduğunu anımsatarak, ??Bir üyenin başvurusu yeterliydi. Ancak, 3 üye başvurdu. İdare Mahkemesi de, Anayasa Mahkemesi'nden çıkacak kararı bekliyordu. Şimdi kararını verecek'' dedi.

Hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber