Askerliğini yapmayan vatandaş kalacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Haziran 2006 10:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek yeni kanun tasarısı, askerlik görevini yapmayanlar ile izin almadan yabancı bir ülke uyruğuna geçenlerin Türk vatandaşlığından atılmasına son veriyor.

TÜRK vatandaşlığının kaybettirilmesinin nedenlerini yeniden belirleyerek sınırlamalar getiren Türk Vatandaşlığı Kanunu Tasarısı 21 Haziran'da TBMM İçişleri Komisyonu'nda görüşülecek. Türk vatandaşlığının kazanılması ve kaybına dair iş ve işlemlerin yürütülmesine ilişkin usul ve esasları belirleyen tasarı özetle şu hükümleri içeriyor:

DOĞUMLA

Türk vatandaşı anne-yabancı babadan evlilik dışı doğan çocuk ile Türk vatandaşı baba-yabancı anneden evlilik dışı doğan çocuk soy bağı kurulmasını sağlayan usul ve esasların yerine getirilmesi halinde Türk vatandaşlığını kazanacak. Türkiye'de doğan ve yabancı anne babasından dolayı doğumla herhangi bir ülkenin vatandaşlığını kazanamayan çocuk, doğumdan itibaren Türk vatandaşı olacak. Türkiye'de bulunmuş çocuk, aksi sabit olmadıkça Türkiye'de doğmuş sayılacak.

7'DEN KÜÇÜKLER

Ana veya babanın Türk vatandaşlığını kazandığı tarihte velayeti kendisinde bulunan çocukları, diğer eşin oluru halinde Türk vatandaşlığını kazanacak. Ana veya babalarına bağlı olarak Türk vatandaşlığını kaybeden çocuklar, ergin olmalarından itibaren 3 yıl içinde seçme hakkını kullanarak Türk vatandaşlığını kazanabilecek.

YENİDEN

İzin almaksızın kendi istekleriyle yabancı bir devlet vatandaşlığını kazananlar, yurtdışında bulunup da muvazzaf askerlik görevini yapmak veya Türkiye'de savaş ilanı üzerine, yurtdışında bulunup da yurt savunmasına katılmak için yetkili kılınmış makamlar tarafından usulen yapılacak çağrıya mazeretsiz olarak 3 ay içinde icabet etmeyenler, sevk sırasında veya kıtalarına katıldıktan sonra yurtdışına kaçıp kanuni süre içinde dönmeyenler, milli güvenlik ve kamu düzeni açısından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak kaydıyla, Türkiye'de ikamet etme şartı aranmaksızın Bakanlar Kurulu kararıyla yeniden Türk vatandaşlığına alınabilecek. Silahlı Kuvvetler mensupları ile askerlik görevini yapmakta olanlardan görev, izin, hava değişimi veya tedavi için yurtdışında bulunup da süresi bittiği halde mazeretsiz olarak 3 ay içinde geri dönmeyenler de bu hükümden yararlanacak. Böylece askerlik görevini yapmayanlar ile izin almadan yabancı bir ülke vatandaşlığına geçenlerin Türk vatandaşlığının kaybettirilmesine son verilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber