Memurlardan Başbakan'a enflasyon zammı mektubu...

Haber Giriş : 19 Haziran 2006 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yüksek enflasyon oranları dolayısıyla yılın ilk beş aylık döneminde yüzde 1.97 oranında reel kayıp yaşayan memurlar ve emeklileri Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a ek zam mektubu gönderdi. Memurlar, hükümetten enflasyon karşısındaki kaybın giderilmesi için yapılacak düzenlemenin TBMM tatile girmeden önce yürürlüğe girmesini istedi.

Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Genel Başkanı Resul Akay ve Genel Sekreter Mehmet Bayraktar imzalı bir mektup gönderdi.

Kamu görevlilerinin sorunlarının her geçen gün ağırlaştığına ve dayanılması imkansız bir hal aldığına işaret edilen mektupta, en düşük memur aylığının 595 YTL, ortalama memur aylığının 750 YTL olduğu günümüzde, dört kişilik bir memur ailesinin kira, gıda, giyecek, yakacak, eğitim, sağlık, haberleşme, ulaşım, aydınlatma ve temizlik gibi zorunlu ve vazgeçilemez ihtiyaçlarını karşılamasının mümkün olmadığı ifade edildi.

"MEMUR MAAŞLARINDAN TASARRUF EDİLEREK AÇIKLAR KAPATILIYOR"

Kamu görevlisinin maaşından tasarruf yaparak bütçe açıklarını kapatma anlayışının öteden beri sürdürülen bir politika olduğu, ancak bu politikadan, ne Türkiye'nin ne de iş başındaki hükümetin bir yarar sağlayamadığına işaret edilen mektupta, "Aksine, kamu görevlisini sosyal hastalıkların girdabına iterek kısır bir döngüyü beraberinde getirmiştir" denildi.

"ENFLASYON VE BÜYÜME MEMUR MAAŞLARINA YANSITILMALI"

BASK mektubunda, kamu görevlilerinin ve emeklilerinin gerçekleşen enflasyon üzerine milli gelirdeki büyümenin maaşlarına yansıtılmasını talep ettikleri belirtilerek, "Aslında bu karşılanmayacak bir talep olmadığı gibi, son derece makul ve meşru bir taleptir" denildi. 2000, 2001 ve 2002 yıllarında Bütçe Kanunlarına eklenen maddelerle gerçekleşen enflasyon artı refah payı kadar maaş artışı güvence altına alınırken AKP'nin iktidar olduğu 2003 yılından bu yana söz konusu düzenlemenin kaldırıldığı kaydedildi.

İşçi sendikalarıyla imzalanan toplu iş sözleşmelerinde "işçi ücretleri enflasyonun gerisinde kaldığı takdirde aradaki farkın telefi edileceği" hususunun yer aldığına dikkat çekilen mektupta, memur konfederasyonlarıyla yapılan toplu görüşmelerde söz konusu düzenlemeye yer verilmemesi eleştirildi.

2006 yılında yüzde 5'lik enflasyon hedefine paralel olarak memurlara ilk altı ay için yüzde 2.5, ikinci altı ay için de yüzde 2.5 olmak üzere toplam yüzde 5.1 oranında zam yaptığı anımsatılan mektupta, ekonomide yaşanılan dalgalanmalar sonucunda beş aylık enflasyon TÜFE'de yüzde 4., ÜFE'de yüzde 7.36 olarak gerçekleştiği, dövizin yüzde 25 civarında devalüe edildiği, borsanın yüzde 30 civarında gerilediği ve faizin yüzde 20'yi aşma eğilimine girdiğine dikkat çekildi. .

Ekonomideki bu gelişmeler karşısında hükümetten olumlu açıklamalar beklenirken, gerek Maliye Bakanının, gerekse Hazineden sorumlu Devlet Bakanının, 'memura enflasyon farkı ödenmesi söz konusu değildir' şeklindeki olumsuz açıklamalarının kamu görevlileri, emeklileri, dul ve yetimleri üzerinde büyük bir hayal kırıklığı yarattığı kaydedildi.

"2006 yılı için memur maaşlarına yapılan artış enflasyonun gerisinde kaldığı takdirde aradaki farkın üzerine refah payı ilave edilmek suretiyle takip eden ayın 15'inde ödenir" şeklinde bir hükmün Bütçe Kanununa eklenmesiyle bu haksızlığın giderilebileceğine işaret edildi. Mektupta, "Bu düzenlemeyle memur maaşlarına gerçekleşen enflasyon oranının üzerinde artış yapıldığı takdirde bir alacak doğmayacaktı. Maaş artışı enflasyonun gerisinde kaldığı takdirde aradaki fark telafi edilecekti. Bu uygulama ile hükümetiniz hem insani ve vicdani görevini yerine getirmiş, hem de memurların, emeklilerin, dul ve yetimlerin mağduriyetlerini gidermiş olacaktı" denildi.

2006 Yılında kamu işçilerine yapılan ücret artışı gerçekleşen enflasyonun altında kalması durumunda, aradaki farkın ücretlere yansıtılacağı güvence altına alınırken, bu farktan kamu görevlilerinin, emeklilerinin, dul ve yetimlerinin mahrum bırakılmasının hakkaniyet ölçüleriyle bağdaşmadığına işaret edilen mektupta, şu görüşlere yer verildi:

"Memurların ve emeklilerin maaşlarının enflasyon karşısındaki erimesini bir nebze olsun durduracak bir düzenlemenin TBMM tatile girmeden önce yürürlüğe sokulmasını 2.5 milyon kamu görevlisi, 1.5 milyona yakın memur emeklisi ile dul ve yetimleri umutla beklemektedir. Aileleri ile birlikte 15-16 milyonluk bir kitlenin beklentilerine denk düşecek ve bu kesimin mağduriyetini giderecek bir düzenlemeyi yapacağınızı umarak şimdiden teşekkür ediyor, bu vesile ile sağlık ve esenlik dileklerimizle birlikte saygılarımızı arz ediyoruz."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber