TOKİ: 2015 Temmuza kadar zam olmayacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı: -"Temmuz 2015'e kadar konut alıcılarının taksit ve borç bakiyeleri artmayacak"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Temmuz 2014 15:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
TOKİ: 2015 Temmuza kadar zam olmayacak

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), konut satışlarındaki taksit ve borç bakiyelerinin yanlış hesaplanmadığını belirterek, "Temmuz 2015'e kadar alıcıların taksit ve borç bakiyeleri artmayacak" bilgisini verdi.

TOKİ'den yapılan yazılı açıklamada, son günlerde bazı basın yayın organlarında "konut satışlarındaki taksit ve borç bakiyelerinin yanlış hesaplandığı" şeklinde haberlerin yer aldığı ifade edildi.

İdarece satışa sunulan projelerin taksit ve borç bakiyelerinin belirlenmesinde iki ayrı oran kullanıldığına işaret edilen açıklamada, "Bunlardan biri, bir önceki 6 aylık memur maaş artış oranı (MMAO), diğeri ise bir önceki 6 aylık MMAO, Tüketici Fiyat Endeksi ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi arasından seçilen en düşük orandır" denildi.

Açıklamada, uygulamalarında esas alınan oranların yorumlara sebebiyet vermemek amacıyla İdarece hesaplanmadığı, ilgili ve yetkili kurumlar Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü ve Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumundan talep edildiği, bu kurumlarca bildirilen oranların hiçbir değişiklik yapılmadan kullanıldığı belirtildi.

TOKİ yanlış hesap yaptı

Memur maaş artış oranına endeksli projelerde taksit ve borç bakiyeleri güncellenirken, konut alıcılarıyla yapılan sözleşme gereği, güncelleme yapılacak dönemdeki memur maaş artış oranı değil, bir önceki 6 aylık artış oranına bakıldığı vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Memur maaş artış oranına göre taksit ve borç bakiyeleri güncellenen projelerde, 1 Ocak-30 Haziran 2014 dönemi artışı, bir önceki 6 aylık memur maaş artış oranında güncellenmiştir. Bu oran memurlara Temmuz 2013'te verilen artış oranıdır. Bu oran ise yüzde 4'tür.

1 Temmuz-31 Aralık 2014 dönemi artışı, memur maaşlarına Ocak 2014'te yapılan artışa göre gerçekleştirilmiştir. Memurlara ocak ayında verilen yüzde 0,27 enflasyon zammı ile seyyanen yapılan brüt 175 liralık zam, ortalama net memur maaşını toplamda yüzde 6,5 artırmıştır. Bu doğrultuda konut alıcılarının taksitleri bu yıl temmuzda yüzde 6,5 oranında artırılmıştır."

Bu yıl temmuzda memur maaşlarına zam yapılmadığı anımsatılan açıklamada, yıl sonuna kadar da herhangi artış yapılmaması durumunda, Temmuz 2015'e kadar konut alıcılarının taksit ve borç bakiyelerinin artmayacağı belirtildi.

Memura zam hesabı TOKİ borçlusunu vurdu

Ocak 2015 itibarıyla son üç dönem için ortalama artış oranı hesaplarına yer verilen açıklamada, bu yıl ocak-haziranda yüzde 4, temmuz-aralıkta yüzde 6,50, gelecek yıl ocak-haziranda yüzde 0 olmak üzere, ortalama artışın yüzde 3,50 hesaplandığı kaydedildi.

Açıklamada, "Yanlış bir hesaplama yapılmayıp, konut alıcılarıyla gerçekleştirilen sözleşmeler çerçevesinde gerekli artışlar yapılmaktadır" ifadesine yer verildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber