Belediyelerde norm kadro sancısı

Haber Giriş : 19 Haziran 2006 13:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19.06.2006 / Hakan Tartan / referans

30 Haziran itibariyle geçici işçilerin görevlerine son verilecek ya da yarı yarıya azaltılması yoluna gidilecek. Oysa turistik beldelerde nüfus, yaz aylarında 8-10 kat artıyor. Bazı yerler için bu oran daha da yüksek.

Hava yanar döner bir görüntü sergilese de yaz geldi. Ege'nin belki de son yağmurları sıcaklığı birkaç derece düşürdü.

Hazırlıklar yoğun. Özellikle turistik tesisler ve belediyeler açısından. Öyle ya, Ege'nin birçok turistik ilçesine, beldesine turist yağacak.

Pamukkale, Ayvalık, Edremit, Akçay, Ören, Dikili, Foça, Kuşadası, Didim, Marmaris, Bodrum, Dalyan, Çeşme, Gümüldür..

Satırlar dolusu birçok turistik merkez. Hem bol turist hem de bereket bekliyorlar. ?Hafif gölgeli? turizm sezonu öncesinde yaşanan sıkıntılar, bir ölçüde yerli turistlerle aşılacak. En yoğun çalışmalar yerel yönetimlerde. Ama belediyeler de çok dertli.

Hani ?bir dokun, bin ah işit? misali. Geçen yıl çıkarılan bir yasa özellikle ?norm kadro? düzenlemesi ile belediyeleri olumsuz yönde etkiliyor.

Özünde amaç doğru gibi geliyor. Ancak sonuçta ?kocaman bir yanlış.? Çünkü yerel yönetimlerle yeterli temas sağlanarak hazırlanmamış bir yasa.

Biraz ?tepeden inmeci.? Birçok hizmetin özelleştirilmesini, para ile satın alınmasını öngörüyor.

Kârlı olmayan işler ne olacak

Nisan ayından beri devrede. Devrede de çok sancı yaşanacak. En basitinden şu soru: ?Özel sektör kârlı hizmetlere talip olacak. Peki kârlı olmayan işler? Belediyeler hizmetleri nasıl gerçekleştirecek?? Norm kadro uygulaması ile belediye çalışanı sayısı büyük ölçüde azaltılıyor.

Memur, işçi ve geçici işçi kadroları üçte bir, bazı yerlerde yarı yarıya azaltılıyor.

Amaç, tasarruf. Tasarruf da hizmetin özelleştirilmesi ile başlangıçta avantajlı gibi görülen bazı konuların ileride belediyeler için ?altından kalkılamayacak büyük meblağlar?a mal olabileceği kuşkusu yaşanıyor. İller, ilçeler, beldeler tasnif edilmiş. Kadrolarda o çerçevede azaltma yapılmış. Ama biraz elma armut hikâyesi.

Bir yerde turistik ilçeler, bir yerde İç Anadolu'dan, Doğu'dan yerleşim yerleri.. Aynı norm kadro uygulaması içinde. Özellikle turistik yerlerde ciddi sancı var.

30 Haziran itibariyle geçici işçilerin görevlerine son verilecek ya da yarı yarıya azaltılması yoluna gidilecek. Oysa turistik beldelerde nüfus yaz aylarında 8-10 kat artıyor. Bazı yerler için bu oran daha da yüksek. Daha çok görevli gerekirken bir azaltma..

Üstelik hizmet alımı konusunda da tam bir çerçeve yok. Yani belirsizlik.. Bu yüzden belediye başkanları kara kara düşünüyor. Bir yanda gelen yerli- yabancı turistleri daha iyi ağırlama, daha etkin hizmet verme arayışı, bir yanda kadrosuzluk, belirsizlik. Böyle garip bir durum.

Geçenlerde Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu ile sohbet ettik: ?Çeşme'yi sezona hazırladık. Vilayet, kaymakamlık, emniyet, sivil inisiyatif, turizmciler el ele verdik. Her şey tamam. Amaç, gelenleri mutlu kılmak. Ama norm kadro büyük sorun. Azalan kadromuzla çoğalan turiste nasıl kaliteli hizmet vereceğimizi düşünüyoruz. Derdimizi dile getiriyoruz. Ama tepki yok. Çözüm arayan da.? Çeşme'de de norm kadro uygulaması nedeniyle memur, işçi ve geçici işçi sayısında azalma söz konusu. Sadece Çeşme'de mi? Her yerde. Belediye başkanları çaresiz. Ya yasal soruşturmayı göze alıp ?aynen devam? diyecekler ya da karara uyacaklar. O zaman da net tablo: Verimsizlik, şikâyet ve elbette sorun. Kârlı işlere özel sektörün ilgi göstereceği kesin ama bir de belediyelerin ?halka hizmet? çerçevesinde yürüttükleri hizmetler var. Onda kâr yok. O işlerin altından nasıl kalkılacak? Özelleştirme, hizmet alımları ile zaman zaman belediyelerin, devletin ve dolayısıyla da halkın cebinden fazla para çıkmayacak mı? İşte sağlıkta yaşananlar ortada. Pahalı hizmet alımı ciddi sorun oldu.

Ve eskiye dönüldü. Tüm bunlar konuşuluyor. Tartışılıyor. Yerel yöneticiler, belediye başkanları, ?Keşke bizim de görüşümüz alınsaydı? diyor.

Şimdi beklenti; turizm sezonunda sorun olmasın diye ?yeni bir düzenleme.? Belki bir süre erteleme. Sorunun ilk aşamada çözümü bu.

Sonra da oturup konuşmak. Konuyu irdelemek. Turizmin gelişmesi için belediyelerin en etkin hizmeti vermesi için doğru kararı almak. Halkın gözü önünde iki kurum var: Muhtarlar ve belediyeler. Onları dinlemek, etkin kılmak gerekmez mi?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber