'3. Adam' Sezer'i rahatsız eder

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhuriyet Gazetesi'nde, Cumhurbaşkanı Sezer'in Atatürk ve İnönü'den sonra "Üçüncü Adam" olarak nitelenmesine siyasetçilerden tepki geldi. CHP'liler, Sezer'in zor bir dönemde görev yaptığına dikkat çekerken, AKP'li Sanay "3. adamlığına gülünür. Toplumu kuşatan bir isim değil" dedi.

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer'le ilgili olarak Cumhuriyet Gazetesi'nin "Üçüncü Adam" benzetmesinde bulunmasını siyasetçiler değerlendirdi. CHP'liler 'Sezer'in AKP iktidarına karşı takındığı tutumu hatırlattı. İşte siyasilerin görüşleri:

SEZER DE ABARTILI BULUR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek: Sayın Cumhurbaşkanı laik demokratik cumhuriyetin en önemli savunucusu ve sahibi olarak öne çıkıyor. Ancak Atatürk ve İnönü ile birlikte değerlendirilmesi, Sayın Sezer'i de rahatsız eder; böyle bir sıralamayı kendisi açısından abartılı bir sıralama olarak algılar. Cumhurbaşkanımızın mütevazi kişiliği göz önüne alındığında,'Üçüncü Adam' demek zor olur.

ÖNEMLİ GÖREV YAPIYOR

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç: Sayın cumhurbaşkanın bu önemli tarih diliminde konumundan kaynaklı çok önemli bir görev yaptığını düşünüyorum. AKP'nin bir parti devleti yaratmaya çalıştığı bir dönemde, kendi görev alanı içerisinde sarsılmaz bir şekilde anayasal laik hukuk devletine sahip çıktığını herkes görüyor. Bu nedenle Sayın Cumhurbaşkanı'nın görev yaptığı süre içinde Türkiye'nin teminatı olduğunu açık yüreklilikle söylemek gerekiyor.

ADAM SIRALAMA MANASIZ

Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu: Adam sıralamanın, numaralamanın filan bir manası yok. Atatürk'ü anladım o cumhuriyetin kurucusu. Ondan sonra geri kalan herkes cumhuriyete, millete bir şekilde hizmet ediyor.

ATATÜRK TAMAM AMA...

AKP Ankara Milletvekili Eyüp Sanay: Sezer'in üçüncü adamlığına gülünür. Atatürk, tartışmasız birinci adam. İnönü'nün ikinci adamlığı ise tartışmalı. Paşa olarak İnönü'yü herkes sever. Ancak, siyasetçiliği açısından bakıldığında toplumun bütün kesimlerin üzerinde ittifak ettiği, sevdiği biri değil. İnönü'nün ikinci adamlığı bu nedenle tartışılırken, Sezer'i üçüncü adamlığa nasıl oturtacaksınız? Sezer uygulamalarıyla herkesi kuşatan bir insan değil. Aksine tepkiler var. Makam yerine o makamlardaki kişilerin isimlerinin yer aldığı anketler yapılmış olsa Sezer çok alt sıralarda yer alır. Bana göre Baykal bile Sezer'den daha üstte çıkar.

HALKA TERCÜMAN OLUNMUŞ

DYP Genel Sekreteri Kamil Turan: AKP iktidarının başlangıcından günümüze kadar devletimizin temel ilkeleri karşısındaki tutumu halkımızın üzerinde 'Devlet sahipsiz mi?' etkisini yaratmıştır. Dolayısıyla istikrarı, huzuru, barışı ve devletin geleceğini teminat altına alacak kişi ve siyasi kuruluşlar arayışı başladı. Bunun altında Cumhurbaşkanımızın devlete sahip olma çabaları esas alınarak halkın bu arayışına tercüman olması yatıyor.

DOĞRU BULMUYORUM MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Şandır: Cumhurbaşkanı'nın (Sayın Sezer veya bir başkası olabilir) Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'le kıyaslanarak, 3. adam ilan edilmesi ve anlamlar yüklenmesi doğru değil.

Demokrasimize haksızlık

Kamu Hukukçusu Prof. Dr. Anıl Çeçen: Mevcut partileri, siyasi kadroları dışlayan ve Sayın Sezer'i siyasi olarak öne çıkaran bir yaklaşımın ben Türk demokrasisine yönelik bir haksızlık olduğu kanaatindeyim. Üçüncü adamlık değişen süreçte farklı bir anlam kazanmaktadır. O da değişen dünya koşullarında Atatürk'ün cumhuriyetini ayakta tutacak, özellikle bölgemizdeki yeni gelişmeler çerçevesinde gündeme gelen tehditlere karşı yeni politikaları geliştirecek ciddi bir siyasi birikim gerektirir.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber