Toplu konuta formül arayışı

Haber Giriş : 20 Haziran 2006 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Demir ve çimento fiyatlarında yüzde 50'yi geçen fiyat artışı, Toplu Konut İdaresi'ne iş yapan müteahhitleri zor durumda bıraktı

Artan inşaat maliyetleri nedeniyle şantiyelerine haciz konmaya başlanan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) müteahhitleri "işi bırakma" noktasına gelince, TOKİ sattığı evleri zamanında teslim edememe riskine karşı çözüm aramaya başladı. Çimento ve demir gibi girdi maliyetlerinde yüzde 40ları aşan fiyat artışlarına rağmen, paralarını yüzde 7.4lük ÜFE'ye göre alan müteahhitler hükümetten "fiyat farkı kararnamesi" çıkarmasını istedi.

Hükümetin böyle bir girişimde bulunmayacağının anlaşılması üzerine TOKİ, sıkıntıyı çözebilmek için çözüm arayışına girdi. Fiyat farkı sorununu tek başına çözemeyen TOKİ, son çare olarak Maliye Bakanlığına bir yazı yazarak, yardım istedi. Maliye kabul ederse, müteahhitlerden kestiği yüzde 6 oranındaki KDV'yi kesmekten vazgeçecek.

Maliyet baskısı yüksek
TOKİ konutlarında risk yaratan gelişme çimento, hazır beton ve benzer inşaat malzemelerindeki büyük fiyat artışlarıyla başladı. Mayıs sonu itibarıyla inşaat demirindeki fiyat artışı yüzde 50, çimentodaki artış yüzde 10, bakırdaki artiş ise yüzde 751 bulmasına rağmen, Üretici Fiyatlar Endeksi (ÜFE) diğer kalemlerden ötürü yüzde 7.4 artti.

Toplu konut projelerinde iş ihale eden TOKİ, mevzuata göre müteahhitin fiyat farkını ÜFE oranına endeksli olarak ödüyor. Böylece de maliyeti yüzde 40lara kadar artan müteahhitin fiyat farkı yüzde 7.4 olarak hesaplandı. Kamu îhale Yasası, müteahhitin fiyat farkının ödenmesinde ÜFE yerine, gerçek inşaat maliyetlerini yansıtacak bir formülün kullanılmasına olanak tanıyor. Ancak ilgili şartnamede bunun belirtilmesini zorunlu kılarken, TOKt şartnamelerinde bu unsur yer almıyor. Bu nedenle de müteahhitler mevcut sözleşmeleri tadil edecek yeni bir Bakanlar Kurulu kararnamesi çıkarılmasını istiyor. Hükümet ise bu talebe istikrar tedbirleri nedeniyle yanaşmıyor. Hükümet konu ile ilgili tarafları iki hafta önce bir araya getirmiş ancak soruna ilişkin çözüm bulunamamıştı.

vatan

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber