Başoğlu 2021'de TSK'nın başında

YAŞ kararları sonrası 2015, 2019 ve 2021'de Genelkurmay Başkanı olacak isimler de ortaya çıktı. Yeni şekillenen komuta kademesinde teamüllere göre Necdet Özel sonrası şöyle: 2015'te Orgeneral Akar, 2019'da Orgeneral Çolak, 2021'de Orgeneral Başoğlu

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 07 Ağustos 2014 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başoğlu 2021'de TSK'nın başında

Meriç Tafolar

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından önceki gün onaylanarak yürürlüğe giren Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 2014-2015 yılı komuta kademesini de şekillendirerek TSK'nın geleceğine ilişkin ipuçları verdi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in görev süresinin dolacağı Ağustos 2015'te bu göreve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Akar'ın ardından bu göreve, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın, Çolak'tan 2021 yılında boşalacak göreve ise EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu'nun gelebileceği belirtiliyor. Önceki gün Cumhurbaşkanı Gül'ün onaylamasıyla yürürlüğe giren YAŞ kararları doğrultusunda, TSK'yı 2014-2015 yıllarında yönetecek 13 orgenaral/oramiral kadrosu belirlendi. Toplantıda alınan terfi ve emeklilikler ile yapılan atamalar ile Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ilerleyen yıllardaki terfi zincirini de etkileyebilecek.

Akar, 2015'te bir numara

YAŞ kararlarıyla şekillenen yeni komuta kademesi doğrultusunda bir aksilik yaşanmadığı sürece Ağustos 2015'te Orgeneral Özel emekliye sevk edilecek. Özel'den boşalan Genelkurmay Başkanlığı'na Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar'ın getirilmesine kesin gözüyle bakılıyor. 2015 YAŞ toplantısında Orgeneral Akar'dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için de Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi ve 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak'ın isimleri geçiyor. Teamüller gereği 2019 YAŞ'ında Akar'ın emekliye ayrılarak boşaltacağı toplantıda bu koltuğa Orgeneral Çolak'ın getirilmesi büyük bir olasılık olarak değerlendiriliyor. TSK teamülleri bu yıl orgeneralliğe terfi olan Başoğlu'nun 2021 yılında Genelkurmay Başkanlığı'na geleceği ve cumhuriyetin kuruluşunun 100. yılına denk gelen 2023'te orduyu yönetebileceğine işaret ediyor.

En kritik kolorduyu yönetti

Orgeneral Akar'dan sonra komutayı devralması öngörülen Orgeneral Çolak, albay rütbesiyle 108. Topçu Alay Komutanlığı ve Genelkurmay Genel Sekreterliği'nde Basın Yayın Halkla İlişkiler ve Tanıtım Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü. 2001 yılında tuğgeneralliğe terfi edilen Çolak, bu rütbeyle Kara Kuvvetleri Tayin Daire Başkanlığı ve 19. Piyade Tugay Komutanlığı görevlerinde bulundu. Tümgeneral rütbesiyle Kara Kuvvetleri Personel Başkanlığı, Genelkurmay Genel Sekreterliği ve Zırhlı Birlikler Okulu ve eğitim Tümen Komutanlığı görevlerini yürüten Çolak, korgeneral rütbesiyle Diyarbakır merkezli 7. Kolordu Komutanlığı ve Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çolak, geçtiğimiz yıl EDOK Komutanlığı'na getirildi.

Koltuğu Çolak'dan devralması öngörülen EDOK Komutanı Orgeneral Kamil Başoğlu ise, albay rütbesiyle Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği ve Cumhurbaşkanı Muhafız Alay Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2006 yılında tümgeneralliğe terfi olan Başoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı ve 39. Mekanize Piyade Tümen Komutanlığı görevlerini yürüttü. Başoğlu, korgeneral rütbesiyle Genelkurmay Personel Başkanlığı ve Erzurum merkezli 9. Kolordu Komutanlığı görevlerini başarıyla tamamladı.

TSK bünyesinde general ve amiraller 4 yılını doldurduğunda bir üst rütbeye terfi edilebiliyorlardı. Sene ortasında TBMM Başkanlığı'nda yapılan kanuni değişiklikle 3 yılını dolduran general ve amirallere ilk kez getirilen erken terfi uygulamasından da 4 komutan yararlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde Tümamiral Hasan Şükrü Korlu, koramiralliğe, Tuğamiral Aydın Şirin ise tümamiralliğe terfi edildi, Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde ise tuğgeneraller Fethi Alpay ve Atilla Darendeli tümgeneralliğe terfi edilen komutanlar arasında yer aldı.

Kösele'nin rütbesi değişmedi

Öte yandan Donanma Komutanı sıfatıyla YAŞ toplantılarına katılan Koramiral Veysel Kösele, İzmir'deki Askeri Casusluk davası kapsamında bir süre tutuklu kaldığı için terfi alamadı. Kösele, koramiral rütbesiyle Donanma Komutanlığı'nı sürdürecek.

Alınan bilgilere göre Adana'da MİT TIR'larının Jandarma tarafından aranması olayında ismi gündeme gelen Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu, Ankara'ya çekildi.

30 Ağustos'ta sivil olacaklar

Kararlarla Balyoz Davası kapsamında bir süre önce tahliye edilen 12 general ve amiral ile görev süreleri dolan albay rütbesindeki komutanların tamamı emekliye sevk edildi. Ergenekon davası kapsamında yargılaması süren ancak tahliye olan Tümgeneral Hıfzı Çubuklu da emekliye sevk edilen bir diğer isim oldu. Bu komutanlar, 30 Ağustos günü üniformalarını çıkararak sivil hayata başlayacaklar.

Havada reform

YAŞ'ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda önemli bir reforma da gidildi. 1. Hava Kuvveti Komutanı Korgeneral Abidin Ünal, orgeneralliğe terfi edilerek Eskişehir'de yeni oluşturulan Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanlığı'na atandı. Böylece Türkiye'de bulunan tüm ana jet üsleri Eskişehir merkezli bu yeni komutanlığa devredildi. Yeni oluşturulan komutanlığın hem Eskişehir merkezli 1. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın hem de Diyarbakır merkezli 2. Hava Kuvveti Komutanlığı'nın tüm görevleri, Ünal komutasındaki bu yeni komutanlığa devredildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber