İstanbul'da şiddetli yağış ve fırtına

AKOM'u alarma geçiren hortum ve sel uyarısının ardından İstanbullular'ın bekleyişi sürüyor.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 07 Ağustos 2014 16:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İstanbul'da şiddetli yağış ve fırtına

İstanbul'da beklenen yağmur başladı.Aniden bastıran sağnak yağış İstanbul sokaklarını göle çevirdi. Gökyüzünü kaplayan kara bulutlar adeta bir gece izlenimi yarattı.

SAĞANAK YAĞIŞ ANİDEN BASTIRDI

İstanbul'da aniden bastıran sağanak yağış hayatı olumsuz yönde etkiledi. Küçükcekmece'de denize giren vatandaşlar, yağmurun etkisiyle kaçıştı.

İstanbul'da beklenen yağmur akşam saatlerine başladı. Aniden bastıran yağmur, hayatı olumsuz yönde etkiledi. Küçükçekmece sahilinde denize giren vatandaşlar, bir anda başlayan şiddetli yağışta ne yapacağını şaşırdı. Denizden çıkan vatandaşlar, sığınacak yer aradı.

Sağanak yağış nedeniyle trafikte de zor anlar yaşandı. Araçların ilerlemekte güçlük çektiği görülürken, bazı araçlar da yağmur sularında mahsur kaldı.

SİLİVRİ'DE FIRTINA AĞAÇLARI İKİYE AYIRDI

Silivri'de etkili olan fırtına sahildeki ağaçları ortadan ikiye ayırdı.

Meteorolojinin uyarılarının ardından İstanbul'da şiddetli yağış ve fırtına etkisini göstermeye başladı. Silivri'de etkili olan fırtına hayatı felç etti. Öğleden sonra gök gürültülü yağmur ile etkisi gösteren fırtına sahildeki ağaçları ortadan ikiye ayırdı. Çay bahçesinde ikiye ayrılan ağaç, kırıldığı yerinden balta ile kesilerek yol kenarına çekildi. Silivri sahilinde bulunan çay bahçeleri ve kafelerin sahipleri ise beklenen yağış öncesi bahçe kısımlarındaki masa ve sandalyeleri toplayarak hazırlık yaptıkları görüldü.

Atatürk Havalimanı'ndaki tüm uçuşların durduruldu

Doğan Haber Ajansı, olumsuz hava koşulları nedeniyle Atatürk Havalimanı'ndaki tüm uçuşların durdurulduğunu duyurdu.

Dünden itibaren AKOM'u alarma geçiren fırtına ve sağanak yağış İstanbul'da etkili olmaya başladı.

Atatürk Havalimanı'nda tüm kalkışlar olumsuz hava şartları nedeniyle durduruldu.

İstanbul'da bir anda kararan havanın ardından şiddetli yağmur başladı.

Yağmur özellik Silivri, Büyükçekmece, Beylikdüzü'nde etkili oluyor.

10 dakikada metrekareye 7-25 kg yağış düştü

Büyükşehir Belediyesi'nden açıklama: "Yağmur öncesinde rüzgarın hızı saatte 55 kilometreye kadar çıktı""Ekipler yoğun trafik nedeniyle olaylara güçlükle müdahale etti. Mesai bitimiyle birlikte çevre yollarında trafikte sıkışıklıklar yaşandı"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, öğleden sonra etkili olan sağanak yağış sonucu, kentte metrekareye 7-25 kilogram arası yağış düştüğünü, yağmur öncesinde rüzgarın hızının saatte 55 kilometreye kadar çıktığını açıkladı. İstanbul'un bazı bölgelerinde de elektrik kesintileri meydana geldiğini belirtti.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamada, yağışın saat 15.30 civarı İstanbul'un tüm sahilinde etkili olduğu ve İstanbul genelinde 10 dakikada metrekareye 7-25 kg yağış düştüğü belirtildi.

İstanbul'u öğle saatlerinde etkisi altına alan gökgürültülü sağanak yağışın saat 14.00 sıralarında Anadolu Bölgesi'ne geçiş yaptığı belirtildi. Trakya Bölgesi'nden giriş yapan yağışın, Büyükçekmece, Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir, Bakırköy, Bağcılar ve Bahçelievler bölgelerinde etkili olduğu, daha sonra Tuzla bölgesinde de gökgürültülü yağış, şimşek ve dolu niteliğinde görüldüğü vurgulandı.

"BAZI BÖLGELERDE ELEKTRİKLER KESİLDİ"

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Yağış öncesinde saat 13.00 sıralarında hızı saatte 55 km hızla esen rüzgar nedeniyle Atatürk Havaalanı'nda uçuşlar durduruldu. İstanbul'un bazı bölgelerinde elektrik kesintileri meydana geldi.

Bazı ev ve işyerleri ve alt geçitlerde su baskını oldu. Ekipler yoğun trafik nedeniyle olaylara güçlükle müdahale etti. Mesai bitimiyle birlikte çevre yollarında trafikte sıkışıklıklar yaşandı. Yağış öncesi alarma geçen İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekipleri, gelen ihbarlar doğrultusunda olaylara müdahale etti. Meteorolojiden alınan bilgiler doğrultusunda yağışın 1 saatlik bir moladan sonra, yine aynı istikamette Cuma günü akşamına kadar aralıklarla yağması bekleniyor."

Yağmur öncesinden Taksim Meydanı tamamen karardı. Gök gürültüsüyle vatandaşlar kaçışmaya başladı.

Daha sonra bastıran sağanak yağış Taksim Meydanı'nda ki vatandaşları hazırlıksız yakaladı. Yağmurda şemsiye kullananların yanı sıra, şemsiyesiz kalanlar ise ıslanmaktan kurtulamadı. Yollarda su birikintilerinin oluştuğu görüldü. Turistler ise gökyüzüne bakarak şaşkınlıklarını gizleyemedi.


AKOM GECEYARISI TOPLANDI!

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün sitesinde yer alan birleştirilmiş son radar görüntülerinde, Çanakkale'ye giriş yapan gökgürültülü sağanak yağışın yavaş yavaş Marmara'ya yaklaştığı görülüyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Marmara bölgesi için yapılan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısının ardından Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) gece yarısı kriz toplantısı yapıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Basın Danışmanlığı tarafından toplantıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Açıklamada şöyle denildi:

"Saat 23.00 de başlayan toplantı 01.00'da bitti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı Başkanlığı'nda yapılan toplantıya Genel Sekreter Yardımcısı Mevlüt Bulut, İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, İtfaiye Daire Başkanı Ali Karahan, Yol Bakım Onarım Daire Başkanı Turgay Gökdemir, Fen İşleri Daire Başkanı Mustafa Özkan Dönmez, İSTAÇ Genel Müdürü Osman Akgül, İSKİ Genel Müdür Yardımcıları, Park Bahçeler Müdürleri ve Atık Yönetim Müdürü katıldı.

Toplantıda muhtemel şiddetli yağışlara karşı alınacak terdirler masaya yatırıldı. Ekipler gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yapacak. Yağmurun başlaması ile birlikte muhtemel riskli bölgelerde İtfaiye, AKOM, İSKİ, ATIK Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek.

Genel Sekreter Hayri Baraçlı toplantıda, 'Dünyada iklim değişikliği oluyor. Dolayısıyla İstanbul'da bu değişiklikten etkileniyor. Artık şehrimizde hortumlar görülmeye başladıysa bizde afetle mücadele çalışmalarımızı da günün şartlarına göre güncellemeliyiz. İtfaiye gibi 24 saat hazır bekleyen bir afet müdahale birimleri kurulması lazım. Bu konuda çalışmalarımızı gözden geçiriyoruz' dedi."

ÇANAKKALE' DE SAĞANAK YAĞIŞ ETKİLİ OLDU

Çanakkale' de sağanak yağış etkili oldu. Sabah 07.00' den itibaren gökgürültüsü ve şimşeklerle birlikte etkili sağanak yağış yaşamı olumsuz etkiledi. Yağış sırasında rüzgarında kuvvetli esmesi beraberinde bazı olumsuzlukları da getirdi. Çanakkale kent merkezinde herhangi bir su baskını yaşanmazken Çanakkale İstanbul karayolunun Gelibolu ilçesine bağlı Bolayır mevkiinde yağmur suyu birikintisi nedeniyle trafik yaklaşık 20 dakika boyunca durdu

Jandarmanın önlem aldığı yolda görevlilerin yaptığı çalışmanın ardından trafik yeniden akmaya başladı. Gelibolu ilçesine bağlı Yeniköy de bazı evleri su bastı. Evlerde mahsur kalan vatandaşlar görevlilerce kurtarıldı..

AKOM'DAN SON UYARI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, uydu ve meteorolojik radar verilerine göre, kentte beklenen sağanağın yarım saat içerisinde başlayacağının tahmin edildiğini bildirdi.

Belediyeden yapılan açıklamada, yağışın Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Beylikdüzü ve Silivri'nin batı kesimleri ile Zeytinburnu'nda kuvvetli şekilde etkili olacağı belirtildi.

İlerleyen saatlerde kent genelinde etkili olması beklenen yağış için ekiplerin gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yaptığı hatırlatılan açıklamada, yağmurun başlamasıyla muhtemel riskli bölgelerde itfaiye, AKOM, İSKİ, Atık Müdürlüğü ekiplerinin kritik noktalarda hazır bekletildiği kaydedildi.

RİSKLERİN DEVAM EDECEĞİ YERLER:

Tahminler Dairesi Başkanı Büyükkasapbaşı, etkili yağışın yarından itibaren İstanbul ve Marmara'yı terk edecek olmasına karşın yarın öğleden sonra Marmara'nın doğusunda Sakarya, Kocaeli, Yalova ve Bursa'nın kuzey kesimleri ile Batı Karadeniz'de yağış riskinin süreceğine dikkat çekti.

DOLUYA DİKKAT!

Bu tip yaz mevsimlerinde meydana gelen karakteristik havalarda, dolu yağışının en önemli risklerden biri olduğunun altını çizen Büyükkasapbaşı, ani ve kısa süreli fırtına ve yıldırıma karşı vatandaşların dikkatli olmasını istedi.

AĞAÇ ALTINA GİRME, ÇÖMEL!

Yıldırım ve şimşek sırasında açık alanda bulunan vatandaşların kesinlikle ağaç altına girmemelerini anımsatan Büyükkasapbaşı, "Bu tür durumlarda hedef küçültmek gerekiyor. Çömelmek, yere uzanmak ya da alçak yerlere girmek gerekiyor" dedi.

YAZ HAVASI GELECEK HAFTA

Büyükkasapbaşı'nın yurt geneline ilişkin tahminleri ise şöyle:

"Bugün Ege'nin iç kesimleri Kütahya, Manisa, Balıkesir, İzmir'in kuzey ilçeleri ve Çanakkle; Edirne'nin doğusu ve Tekirdağ'da sağanak ve gök gürültülü, kuvvetli sağanak yağış bekliyoruz.

Cumartesi günü yağış biraz Doğu'ya kayacak. Batı Karadeniz, Akdeniz'in dağlık kesimleri, İç Anadolu'nun Batısı, Eskişehir, Afyon, Kütahya, Bilecik'te sağanak yağış bekliyoruz. Cumartesi Doğu Karadeniz Kars, Ardahan, Artvin, Rize'de sağanak yağış var.

Pazar günü yurt genelinde yağış yok; sadece Doğu Karadeniz'de sağanak yağış bekliyoruz.

Pazartesi'den itibaren Türkiye yağışlı havanın etkisinden kurtuluyor. Pazartesi, Salı, Çarşamba normal yaz havasına döneceğiz.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber