Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

Türkiye'de 10 Ağustos Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 07 Ağustos 2014 17:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanı seçiminde günün özeti

Türkiye'de 10 Ağustos Pazar günü yapılacak Cumhurbaşkanı seçiminde 52 milyon 894 bin 115 seçmen, 165 bin 108 sandıkta oy kullanacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ekmeleddin İhsanoğlu ve Selahattin Demirtaş'ın yarışacağı seçimde, vatandaşlar TC kimlik numarası bulunan resmi nitelikteki belgeler ile oy kullanabilecek.

Bu seçimde, ilk defa oy pusulalarında adayların fotoğrafları yer alacak. YSK'da çekilen kura sonucunda pusulanın ilk sırasında Erdoğan, ikinci sırasında Demirtaş, üçüncü sırasında İhsanoğlu'nun fotoğrafı bulunuyor.

Yurt dışındaki vatandaşların kullandığı ve uçaklarla Ankara'ya getirilen oylar, Türkiye'deki seçimin tamamlanmasının ardından buradaki oylarla birlikte sayılacak. Yurt dışından getirilen oyların bulunduğu mühürlü çuvallar, 10 Ağustos akşamına kadar ATO Congresium'da bekletilecek.

YSK, bu seçimde doğu illerinde daha erken oy kullanmasına ilişkin düzenleme öngörmedi. Bu kapsamda tüm Türkiye'de oy verme işlemi 08.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirilecek.

Yurt dışı oyları

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, bu sabah itibarıyla 207 bin vatandaşın gümrük kapılarında oy kullandığını, yurt dışında kullanılan oylarla 440 bin rakamına ulaşıldığını açıkladı. Gümrük kapılarındaki oy kullanma işleminin 10 Ağustos'a kadar devam edeceğini anımsatan İşler, şöyle konuştu:

"Tahminim de 10 Ağustos'a kadar 500 bine ulaşır belki, biraz da geçebilir. 500 bin seçmen, ilk defa bu kadar yüksek oranda oy kullanılmış olacak. Daha önce, 2011 seçimlerinde 122 binde kalmıştı. Yurt dışında bulunan vatandaşlarımızın daha önce gümrük kapılarında oy kullanma oranı yüzde 5'i geçmiyordu. Eğer 500 bin rakamına ulaşırsak, bu aşağı yukarı yüzde 18'lere tekabül edecek. Bir ilk olması hasebiyle başarı. Biz temenni ederdik ki randevu sistemi bu kadar katı uygulanmasaydı, bu sayı oran olarak yüzde 30'ları bulurdu. Elbetteki bu ilk denemeden YSK'nın da çıkarması gereken dersler var."

Gül veda ziyaretlerine devam etti

Görev süresi 28 Ağustos'ta sona erecek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'e ve Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a veda ziyaretinde bulundu.

Adaylardan açıklamalar

Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinde düzenlenen 7. Türkiye Ticaret ve Sanayi Şurası'na katıldı. Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde Türkiye'nin istikametinde, Türkiye'nin değişiminde, yürüyüşünde hiçbir değişiklik olmayacağını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Çünkü oturmuş bir yapı var ve bu oturmuş yapı kendisini aday olarak ileri süren arkadaşlarıyla sürecek bir süreçtir. Eğer farklı bir yapı olacak olsaydı, bu tür endişeler olabilirdi. Ama burada böyle bir endişenin olması söz konusu değildir. Tam aksine seçilmiş bir Cumhurbaşkanı ile seçilmiş bir hükümet el ele vermek suretiyle Türkiye'yi çok daha hızlı bir uçuşa geçirecektir. Bundan hiç kimsenin şüphesi ve endişesi olmasın. Paralel yapı ile mücadele benim ya da partimin mücadelesi değil, Türkiye'nin mücadelesidir ve milli güvenlik meselesidir."

Samsun'da konuşan Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu da "Seçim kampanyası esnasında AK Parti'li kardeşlerimizin bize teveccühlerini görüyoruz. Çünkü biz aynı camianın insanlarıyız" dedi.

Cumhurbaşkanının köprü, hastane, okul açmayacağını belirten İhsanoğlu, "Onu hükümet açar, onu yeni başbakan yapacak, kimse başbakan o yapacak. Cumhurbaşkanı yol yapmaz, yol gösterir. Ben hiç mühim bir şahıs değilim, 76 milyon arasında benden çok daha mühim insanlar var ben eminim ama takdir buymuş, ben bunu şerefle kabul ettim ve bayrağı yükseğe tutuyorum ve inşallah pazar günü ipi göğüsleyeceğim" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı adayı ve HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Seçim Gözlem Heyetini kabul etti. AGİT'in yapacağı çalışmanın Cumhurbaşkanlığı seçimi vesilesiyle yaşanan sorunları, adaletsizlikleri, eşitsizlikleri, objektif bir şekilde duyurma konusunda iyi bir rapora yansıyacağını ve bundan sonraki seçimlerin olgun ve demokratik geçmesine katkı sunacağını belirtti. Demirtaş, "Bizler adaylar olarak zaman zaman karşılaştığımız zorlukları, sıkıntıları, ayrımcı uygulamaları kamuoyuyla paylaştık. Eşit ve adil bir yarış olsun diye çağrılarımızı devam ettireceğiz ama maalesef ki yaşananlar da oldu bitti, telafisi olmayan bir süreci de yaşadık" dedi.

Siyasilerden değerlendirme

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, tarafsız, 76 milyon yurttaşını kucaklayan bir cumhurbaşkanı olması gerektiğini belirterek, "Kendi milletini, halkını bölmemeli. Herkese eşit davramalı. Cumhurbaşkanı adayı, Ortadoğu'da ağırlığı olan birisi olmalı. Ortadoğu'da akan Müslüman kanını durdurmalı. Ortadoğu'da barışı ve huzuru sağlamalı. Gazze'de etkili olmalı. Gelip Türkiye'nin kapılarını birilerinin çalması lazım" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Kırşehir'de vatandaşlara seslendi. Bahçeli, "Devletin başı adil, dürüst, ilkeli olmalıdır. Milletimizi bütünüyle kucaklamalıdır, etnik temelli bir ayrımcılığın, mezhep temelli bir farklılaşmanın peşinde koşmamalıdır" dedi. Konuşmasında Başbakan Erdoğan'ı eleştiren Bahçeli, "Yeni Türkiye uydurmasıyla bir sürü yalan dolanla memleket yönetiyor. Ama bir şeyi hazmedemiyor. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk Selanik doğumludur. Ama ona 'sen memleket evladı değilsin' demeye dili varamıyor, cesareti yok dolandırıyor sağdan soldan" şeklinde konuştu.

Iğdır'da düzenlenen mitingde vatandaşlara hitap eden HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da "Bugün geleceğine gümbür gümbür yürüyen bir halk var, geleceğini şimdiden kazanan bir halk var ve bu halk geleceğe giden yolda cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş diyor" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlar illerde konuştu

Seçim bölgesi Yozgat'ta vatandaşlarla biraraya gelen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şunları söyledi:

"Şimdi çatıya zembille indirilen adayın konuşmalarına baktığınızda 'ekmek vereceğim' diyor. Nasıl vereceksin ekmeği. Sembolikse, 'dış politikayı şöyle yapacağım' diyor, cumhurbaşkanı onların görüşüne göre dış politika yapmaz, hükümet dış politika yapar. Ama 'dış politikada ben şunları şunları yapacağım' diyor, 'içeride ben şunları yapacağım' diyor. Bu şunu gösteriyor, cumhurbaşkanı seçim sürecinde yaşanan tartışmalar, cumhurbaşkanının bundan sonra daha aktif görev yapması gerektiği konusunda bütün adayları ve partileri ikna etmiş durumda."

Kayseri'de konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da "Bizim ayrılığımızdan medet umanlar bu tür konulara kafa yormak yerine kendi partileriyle, sivil toplum kuruluşlarıyla alakalı bari ülke yararına çalışsınlar da ülkeye bir faydaları dokunsun. Sayın Abdullah Gül ile Cumhurbaşkanı adayımız Sayın Başbakan'ın arasında en ufak bir pürüzün olduğunu ümit edenler yanılacaktır. Birbirinden samimi iki insan arasına girilmez" şeklinde konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde, aralarında Ahlat, Adilcevaz ve Tatvan belediye başkanları, il genel ve belediye meclisi üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, vakıflar, dernekler, ziraat odaları ve yetiştirici birliklerinin bulunduğu "Erdoğan'ı Sevenler Platformu" adına basın açıklaması yaptı. Eker, "İnşallah 10 Ağustos'ta cumhurbaşkanı adayımız ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın seçilmesiyle ilgili bu platformun tam destekleri var" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise Aydın'da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin muhteşem yükselişinin önünü kesmek isteyenler olduğunu belirterek, "Hele biz, 2023, 2053 ve 2071'de büyük hedefler ortaya koyunca; gerçekten dünyada Türkiye'nin önünü kesmek isteyen ülkelerin değişik, gizli veya aşikare plan ve projeleri var. Ama bunlara fırsat vermeyeceğiz. Türkiye'de istikrarın devamı şarttır" ifadesini kullandı.

Zonguldak'ta konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, halkın seçtiği cumhurbaşkanının farklı olacağını belirterek, şunları söyledi:

"Artık Türkiye'nin sorunlarının çözümü için sadece Başbakanlığa bakmayacaksınız, sadece hükumetten hizmet beklemeyeceksiniz aynı zamanda en az yüzde 51 oyla seçtiğiniz cumhurbaşkanından da Çankaya köşkünden de hizmet bekleyeceksiniz. Bundan sonraki cumhurbaşkanları Çankaya Köşkü'nde sadece kararname imzalamayacak, büyükelçilerin kabulüyle meşgul olmayacak, aynı zamanda bu ülkenin her türlü sorununu takip edecek, bunların çözümüyle ilgili başbakan ve hükümete talimat verecek."

CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ise Burdur'da yaptığı konuşmada, Türk siyasetinin her zamankinden daha fazla birliğe, dayanışmaya ihtiyacı bulunduğunu ifade ederek, 10 Ağustos'ta bütün vatandaşları sandığa gitmeye çağırdı.

Destek açıklamaları

Aralarında Ankara, Tokat, Bayburt, Kırıkkale, Rize gibi AK Partili il ve ilçe belediye başkanları, düzenledikleri basın toplantılarıyla cumhurbaşkanı adayı Başbakan Erdoğan'a desteklerini açıkladı.

Memur Dernekleri (Memur-Der) Federasyonu Genel Başkanı Cengiz Özbay da 600 civarında sivil toplum kuruluşunu kapsayan Federasyon olarak Erdoğan'ı desteklediklerini bildirdi.

Yeni Türkiye Gönüllüleri Engelliler Platformu adıyla bir araya gelen çeşitli sivil toplum örgütleri de cumhurbaşkanlığı seçimlerinde, engelleri kaldırdığı için Erdoğan'a destek verdiklerini açıkladı.

Büyük Birlik Partisinin Antalya'daki eski il başkanları genel merkezin aksine çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nu desteklememe kararlarına tabandan büyük destek geldiğini bildirdi.

Mardin ve Konya Sivil Toplum Kuruluşları Platformu başkanları, cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleme kararı aldıklarını açıkladı.

Bu arada Mersin'de bir vatandaş, Erdoğan'ın başbakan kalması için eylem yaptı. Kent merkezindeki bir iş hanının ikinci kat balkonuna pankart asan vatandaş, "Başbakanın başımızda durup, icraat yapmasını istiyoruz ya da başkanlık sistemi gelsin" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber