Bosna'dan 15 bin ton et geliyor

Türkiye, Bosna Hersek'ten et ithal etmeye hazırlanıyor. Gümrük Vergisi'nden muaf tutulması planlanan etler dondurulmuş halde getirilecek.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ağustos 2014 13:07, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Bosna'dan 15 bin ton et geliyor

Türkiye Bosna Hersek'ten vergiden muaf tutulacak 15 bin ton et ithal etmeye hazırlanıyor.

Bosna Hersek Dış Ticaret Bakanı Boris Tuçiç, Türkiye'nin Bosna Hersek'ten 15 bin ton et ithal etmesinin Bosnalı et üreticileri için büyük bir adım olduğunu söyledi.

Tuçiç yaptığı açıklamada Türkiye'den birçok yetkili ile görüştüğünü, aynı zamanda Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay ile istişarelerin sürdüğünü kaydetti.

İthalatın gümrük vergisinde muaf tutulacağına dikkati çeken Tuçiç, ''İhraç edeceğimiz 15 bin ton et dondurulmuş halde Türkiye'ye gönderilecek. Bu, Bosna Hersekli et üreticileri için olumlu bir gelişme. Türkiye'nin bize bu şekilde yardım etmesi büyük bir olay ve bu yüzden kendilerine teşekkür ediyorum. Son bir buçuk yıldır et üretiminde bir düşüş yaşandı, ancak 15 bin tonluk bu kotayı doldurabileceğimize inanıyorum" diye konuştu.

Rapor bekleniyor

Tuçiç, Bosnalı et üreticilerinin ihracat ile ilgili kararın yürürlüğe girmesini sabırsızlıkla beklediğini belirterek, şunları kaydetti:

''Et ihracatı projesine yeşil ışık verilmesi, Bosna Hersekli üreticiler için müthiş bir fırsat. Şu anda Türk gözlem heyetinin sunduğu raporun onaylanmasını bekliyoruz. Her şey ona bağlı. Raporun onaylanmasının ardından, Bosna Hersek Türkiye pazarına et ihracatı yapabilecek. Türkiye'nin Bosna Hersek'ten 15 bin ton et ithal etmesi Bosnalı et üreticileri için büyük adım."

Bosna'nın yaraları sarılacak

Bakanlar Kurulu kararıyla Bosna Hersek'ten 15 bin ton büyükbaş hayvan eti ithalatına serbestlik getirildi. Kararın ardından Türkiye'den Bosna Hersek'e et ürünlerinin kalitesini kontrol etmek amacıyla bir heyet gönderildi. Heyetin raporuna göre Bakanlar Kurulu son kararı verecek.

Bosna Hersek'ten et ithalatı projesiyle Mayıs ayında yaşanan tarihin en büyük sel felaketi sonrasında Bosna Hersek'in yaralarının sarılması hedefleniyor.

Bu kapsamda hayvancılığın yanı sıra diğer sektörlerde de benzer projelerin uygulanması bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber