TÜBİTAK'da 'bilim hırsızlığı' iddiası

TÜBİTAK MAM, teşvik başvurularının yapıldığı bir birim değil araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkezdir. Bu sebeple MAM'a teşvik başvurularının yapılması ve yöneticiler tarafından arşivlenmesi teknik olarak mümkün değildir"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2014 19:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
TÜBİTAK'da 'bilim hırsızlığı' iddiası

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezine (TÜBİTAK MAM), teşvik başvuruları yapılması ve bu başvuruların yöneticiler tarafından arşivlenmesinin teknik açıdan mümkün olmadığı bildirildi.

TÜBİTAK Kurumsal İletişim Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan "TÜBİTAK'ta Bilim Hırsızlığı" başlıklı haberin gerçeği yansıtmadığı ve maksatlı olduğu belirtildi.

Haberde, TÜBİTAK ve TÜBİTAK MAM'da görev yapan bazı yöneticilerin teşvik başvurusu yapan projeleri kişisel çıkarları için yasa dışı olarak arşivleyip rakip firmalara sattığının öne sürüldüğü belirtilen açıklamada, "Ancak TÜBİTAK MAM, teşvik başvurularının yapıldığı bir birim değil, araştırma faaliyetlerinin yürütüldüğü bir merkezdir. Bu sebeple MAM'a teşvik başvurularının yapılması ve yöneticiler tarafından arşivlenmesi teknik olarak mümkün değildir" denildi.

Haberin, "Somut verilere ulaşıldı" ara başlığı taşıyan paragrafının, hiçbir somut veriye dayanmayan bilgi ve yorumlardan oluştuğu bildirilen açıklamada, iddianın aksine kurumla ilgili Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurumunun herhangi bir soruşturmasının da söz konusu olmadığı kaydedildi.

-"Alanında uzman hakemler tarafından değerlendiriliyor"

Haberin, "Projenin Aynısı Polonya'dan Çıktı" başlıklı paragrafında, OSTİM'de faaliyet gösteren bir firmanın TÜBİTAK'la ilişkisini yargıya taşıdığının öne sürüldüğü belirtilen açıklamada, bu ve benzeri bir şikayetle kurumun Hukuk İşleri Başkanlığına ulaşmış herhangi bir dava dosyası bulunmadığı bildirildi.

Kurumun ilgili birimlerine yapılan başvuruların, alanlarında uzman öğretim üyelerinden oluşan hakemler tarafından değerlendirildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Hakemler, TÜBİTAK çalışanlarından oluşmamakta ve değerlendirmelerden önce kendileri ile bir hakemlik sözleşmesi yapılmaktadır. Yapılan sözleşmede, hakemin kendisine iletilen tüm bilgi, belge ve fikirleri gizli bilgi olarak kabul edeceği; bu bilgi, belge ve fikirleri üçüncü taraflara herhangi bir yolla aktarmayacağı, kişisel kazanç, çıkar amacıyla kullanamayacağı açıkça belirtilmektedir. Aksi durumun, fikri ve sınai mülkiyet haklarının ihlali anlamına geleceği de yazılı olarak teminat altına alınmaktadır.

Nitekim TÜBİTAK, konunun ilgilileri tarafından, harcamaların belgelendirilmesi ve desteğin amacına uygun bir şekilde kullanılması hususlarında, verdiği desteği titizlikle takip eden, izleyen ve denetleyen bir kurum olarak bilinmektedir. Bununla birlikte kurumumuz, böyle bir hadisenin vuku bulması halinde gereğini yapmaktan imtina etmeyecek, fikri ve sınai mülkiyeti gerektiği gibi koruyacak tecrübe, gelenek ve dirayete sahiptir."

-"Kurumu yıpratmak için yapılıyor"

Bu haberlerin kurumu yıpratmak ve kamuoyunu yönlendirmek için maksatlı yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Böyle bir haberin oluşması için gereken bilgilere sahip olunmadan, tarafımıza ve ilgili olduğumuz Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına hiçbir şey sorulmadan, meçhul bir ağzın ifadeleriyle yapılan bu haber, ülkemize katkı sağlayacak proje çalışmalarını sekteye uğratacak ve sanayicilerin güvenini zedeleyecektir" değerlendirmesi yapıldı.

İlgili yayın kuruluşlarının kamuoyunu yanıltan haberi gözden geçirip düzeltmeleri istenen açıklamada, aksi takdirde kurumun tüm yasal haklarını kullanacağı bildirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber