Terörle mücadelede yeni dönem

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 22 Haziran 2006 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu, Terörle Mücadele Kanunu'nda değişiklik öngören tasarıyı bazı değişikliklerle kabul etti.

Meclis tatile girmeden yasalaştırılması beklenen tasarıda, TMY'deki "terör" tanımı korunurken "örgüt" ifadesi kanundan çıkarılıyor. Yeni düzenlemeye göre, "Şantaj, cebir, kişiyi özgürlüğünden yoksun bırakma, eğitim ve öğretimin engellenmesi, kamu kurumu veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının faaliyetlerinin, siyasi hakların, inanç, düşünce ve kanaat hürriyetinin kullanılmasının engellenmesi, konut dokunulmazlığının, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali, sendikal hakların engellenmesi, içilecek sulara, her çeşit besine zehir katarak veya başka şekillerde bozarak kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürme, uyuşturucu ve uyarıcı madde imal ve ticareti, para ve kıymetli damgaların üretiminde kullanılan alet ve malzemenin izinsiz üretimi, mühürde sahtecilik, resmi belgede sahtecilik, halk arasında korku ve panik yaratmak amacıyla tehdit, suç işlemeye tahrik, suçu veya suçluyu övme, ulaşım araçlarının kaçırılması veya alıkonulması, kıta sahanlığında veya münhasır ekonomik bölgedeki sabit platformların işgali, bilişim sistemine girme, sistemi engelleme, nitelikli hırsızlık, yağma, nitelikli yağma, mala zarar verme, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, radyasyon yayma, atom enerjisiyle patlamaya neden olma, tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirmesi, göçmen kaçakçılığı, insan ticareti, kasten öldürme, başkasını intihara teşvik, kasten yaralama, eziyet, bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına bir saldırı gerçekleştireceği şeklinde tehdit etme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme, görevi yaptırmamakta direnme, kaçmaya imkan sağlama, devletin egemenlik alametlerini aşağılama, suç için anlaşma, askeri komutanlıkların gaspı, halkı askerlikten soğutma ve askerleri itaatsizliğe teşvik ve Cumhurbaşkanı'na suikast dışındaki fiili saldırılar. İsim ve kimlik belirterek veya belirtmeyerek, kime yönelik olduğunun anlaşılmasını sağlayacak şekilde kişilere karşı terör örgütleri tarafından suç işleneceğini veya terörle mücadelede görev alan kamu görevlilerinin kimliklerini açıklayanlar, yayınlayanlar veya bu yolla kişileri hedef gösterenler, terör örgütlerinin bildiri veya açıklamalarını basanlar veya yayınlayanlara, muhbirlerin kimliklerini açıklayanlar veya yayınlayanlar" terör amacıyla suç işlemiş sayılacak. Muhbirlerin kimliklerini açıklayanlar veya yayınlayanlar verilen para cezası, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası olarak uygulanacak.

KÖYLERİ BOŞALTILAN ÜNİVERSİTE ÇAĞINDAKİ GENÇLERE BURS

Ayrıca suç işlemek üzere kurulmuş bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde; Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun`da tanımlanan suçlar, kasten ormanların yakılması, terör amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişilerce devlet ormanlarının yakılması, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'nda tanımlanan ve hapis cezası gerektiren suçlar, olağanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olağanüstü halin ilanına neden olan olaylara ilişkin suçlarla kültür ve tabiat varlıklarını yurtdışına çıkarma da terör suçu kapsamında olacak. Bu suçları işleyenler hakkında verilecek hapis cezaları veya adli para cezaları, yarı oranında artırılacak. Terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde suç işlemeye alenen teşvik, işlenmiş suçları ve suçluları övme veya terör örgütünün propagandasını içeren süreli yayınlar, hakim kararıyla; gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de Cumhuriyet Savcısı'nın emriyle tedbirli olarak durdurulacak. Cumhuriyet Savcısı, bu kararını en geç 24 saat içinde hakime bildirecek. Hakim, 48 saat içinde onaylamazsa, durdurma kararı hükümsüz sayılacak. Terör örgütünün propagandasını yapan kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezasına çarptırılacak.

Terör örgütünün propagandasına dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde, kimliklerin gizlenmesi amacıyla yüzün tamamen veya kısmen kapatılması; terör örgütünün üyesi veya destekçisi olacak şekilde örgüte ait amblem ve işaretlerin taşınması, slogan atılması veya ses cihazlarıyla yayın yapılması yada terör örgütüne ait amblem ve işaretlerin üzerinde bulunduğu üniformaların giyilmesi halinde de 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası uygulanacak. Ölüm cezası ilgili kanunlar çerçevesinde müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen terör suçlularıyla ölüm cezaları ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen veya ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına mahkum olan terör örgütü suçluları şartlı salıverilme hükümlerinden yararlanamayacak. Bunlar hakkında ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası ölünceye kadar devam edecek. Aynı tasarıyla her kim tümüyle veya kısmen terör örgütü suçlarının işlenmesinde kullanılacağını bilerek ve isteyerek fon sağlar veya toplarsa, örgüt üyesi olarak cezalandırılacak. Fon kullanılmamış olsa dahi fail aynı cezayla cezalandırılacak. Aynı tasarıya göre terörle mücadeleden dolayı köyleri boşaltılan üniversite çağındaki öğrencilere ve ölenlerin çocuklarına yüksek öğrenimleri süresince devletçe karşılıksız burs verilecek.

GÜVENLİK GÜÇLERİNE VURMA YETKİS uç işleneceğini veya terörle mücadelede görev İ

Aynı tasarıyla terör örgütlerine karşı icra edilecek operasyonlarda 'teslim ol' emrine itaat edilmeyerek veya silah kullanmaya teşebbüs edilmesi halinde kolluk görevlileri, tehlikeyi etkisiz kılabilecek ölçü ve orantıda, duraksamadan hedefe karşı silah kullanmaya yetkili olacak. Tasarıya göre terörle mücadelede görev alan istihbarat ve kolluk görevlileri ile bu amaçla görevlendirilmiş diğer personelin, bu görevlerinin ifasından doğduğu iddia edilen suçlardan dolayı yapılan soruşturma ve kovuşturmalarda müdafi olarak belirlediği en fazla üç avukatın ücreti ödenecek. Bunlara avukatlık ücret tarifesine bağlı olmaksızın yapılacak ödemeler, ilgili kuruluşların bütçesine konulacak. Ayrıca terörle mücadelede görev veren veya bu görevi ifade eden adli, istihbari, idari ve askeri görevliler, kolluk görevlileri, ceza ve tevkif evleri müdür ve genel müdür yardımcıları, terör suçlularının muhafaza edildiği ceza ve tutukevlerinin savcıları, müdürleri, DGM'lerde görev yapmış savcılar, ağır ceza mahkemelerinde görev yapan hakim ve savcılar ile bu görevlerinden ayrılmış olanlar ve terör örgütlerinin açık hedefi haline gelen yada getirilenler ile suçların aydınlatılmasında yardımcı olanlar hakkında gerekli koruma tedbirleri devletçe alınacak. Bu koruma tedbirleri talep halinde estetik cerrahi yoluyla fizyonomik görünüm değiştirilmesi dahil, nüfus kaydı, ehliyet, evlenme cüzdanı, diploma ve benzeri belgelerin değiştirilmesi, askerlik işlemlerinin düzenlenmesi, menkul ve gayrimenkul mal varlıklarıyla ilgili hakları, sosyal güvenlik ve diğer hakların korunması gibi hususlarda düzenleme yapılabilecek. Korumaya alınmış emekli personelden, meskende korunmaları mutlak zarurette bulunanlar, görev yaptıkları Bakanlık veya rayiç kuralar dikkate alınarak tespit olunacak kira bedeliyle kiralama esaslarına göre yararlandırılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber