Askeri mahkeme kararlarına AIHM denetimi geliyor

Haber Giriş : 23 Haziran 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

9'uncu Uyum Paketi'nin en önemli kanunlarından, sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmaması kanun tasarısı, Adalet Komisyonu'ndan geçti. Tasarıyla, askeri mahkeme kararları da AİHM'e açılıyor

9'ncu Uyum Paketinde yer aldığı için AB açısından da önem taşıyan ve sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını büyük ölçüde engelleyecek kanun tasarısı TBMM Adalet Komisyonu'nda önceki gece kabul edildi. Böylece temel ceza kanunlarında yapılan köklü değişiklikler bu alana da yansıtılmış oldu. Sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması, barış ve savaş zamanına göre ayrı ayrı değerlendiren tasarıda, askeri mahkemelerin savaş zamanındaki yetkilerine dokunulmadı. Siviller, eğer askerlerle birlikte suç işlemekle suçlanmıyorsa, artık askeri mahkemede yargılanamayacak.

AİHM ASKERİ YARGIDA

'Barış zamanında', saklı, yoklama kaçağı, bakaya ve birliğe geç katılan askerlik yükümlüleri artık askeri mahkemelerde yargılanmayacak. AİHM kararları da artık askeri mahkemeler için yeniden yargılama gerekçesi yapılabilecek. AİHM'nin, askeri mahkemenin verdiği cezanın, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme veya eki protokollerine aykırı olduğunu saptaması durumunda, AİHM'nin bu kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde yeniden yargılama talebiyle askeri mahkemeye başvurulabilecek.

24 SAAT SINIRI

Askeri mahkemelerin tutukladığı şüpheli veya sanığın durumu derhal yakınlarına bildirilecek. Gözaltı süresi, yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyecek. Ancak sivil mahkemelerden farklı biçimde, istenen hapis cezasının üst sınırı bir yıldan az bile olsa askeri suçlarda askeri mahkemeler tutuklama yetkisini kullanabilecek.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber