Görme engelli kızların üniversitede müthiş başarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Haziran 2006 15:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erciyes Üniversitesinde, görme engelli kız öğrenci okulunu 2.'likle bitirirken, bir öğrenci aynı anda iki fakülte bitirme başarısı gösterdi. 30 bini aşan öğrencisi bulunan üniversitede, aynı yıl evlenen, aynı sınıfı paylaşan ve ''aynı anda'' doğurmayı planlayan iki arkadaş da 8 aylık hamileyken diploma mutluluğu yaşadı.

2005-2006 akademik eğitim yılının ardından, Erciyes Üniversitesinde azim ve başarı hikayeleri konuşuluyor.

Doğuştan görme engelli Fahriye Sinem Ulusoy (28), Eğitim Fakültesi Türkçe Öğretmenliği Bölümünü 2.'likle bitirirken, 4 yıl boyunca, kendi ifadesiyle ''arkadaşlarından 100 kat daha faza çaba göstererek'' öğretmenliğe adım atmanın heyecanını yaşıyor.

Başarısındaki en büyük pay sahibi olduğunu söylediği öğretmen annesinin 4 yıl büyük desteğini gördüğünü anlatan Ulusoy, ''arkadaşlarım da büyük çaba harcadı, ben, onlardan 100 kat daha fazla çaba harcadım. Anneciğimin sayesinde bugünlere geldim. Annem kaset okudu, arkadaşlarımdan aldığım notları annemin yardımıyla Braille alfabesine geçirdim. Hiç bitmeyecek sandım, ama başarıyla okulumu bitirdim'' dedi.

Ulusoy, mezun olmanın yetmediğini, bundan sonrasını düşündüğünü, hedefinin ise ''en çok aranan en iyi öğretmen' olmak olduğunu ifade etti. En az kızı kadar heyecanlı ve sevinçli olduğu gözlenen anne Şöhret Ulusoy ise 14 yıl önce kazada kaybettiği eşinin ardından zorluklara rağmen hayata tutunmayı başardıklarını anlattı.

''En çok babasının görmesini isterdim'' diyen Ulusoy, kızıyla birlikte 4 yıl boyunca üniversiteye gidip geldiğini ve okul 2.'liğinin kendisini onurlandırdığını dile getirdi.

'HEM MAKİNE VE HEM İNŞAAT MÜHENDİSİ'

Hem inşaat hem de makine mühendisliği bölümünü bitiren Türkiye'deki ilk kişi olduğunu savunan Ömer Çanakcıoğlu (24) ise iş hayatına atılacak olmanın heyecanını yaşıyor.

Mezun olmadan iş teklifi alan Çanakcıoğlu, 2001 yılında inşaat mühendisliği bölümüne başladığı üniversitede aynı zamanda makine mühendisliği bölümünü de bitirip aynı anda diploma almasının hikayesini, ''zor oldu ama azmim sayesinde başardım'' diyerek özetliyor. Çanakcıoğlu, özel sektöre giderek çıtayı yükseltmeyi ve adından söz ettirmeyi hedefliyor.

'8 AYLIK HAMİLELER'

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümündeki iki öğrenci de yıllar önce başlayan arkadaşlıklarında benzer kararlar vererek çevresindekileri şaşırtıyorlar.

Aynı bölümde okuyan ve aynı yıl evlenen Hülya Akbalık Ünal ile Tuğba Eser Sağlam, başarıyla tamamladıkları eğitimlerinde 8 aylık hamileyken diploma heyecanı yaşadılar.

Ünal, ''Dopdolu bir 4 yıl geçirdik, son yılımızda hamile kaldık. Aynı anda bebeklerimizi dünyaya getireceğiz. Tek farkımız ben erkek, arkadaşım kız bebek bekliyor'' derken, Sağlam da ''karnımız burnumuzda mezun olmak bize çifte mutluluk yaşatıyor. Son yılımızda hamile olmak farklı bir duyguydu'' ifadelerini kullanarak heyecanını dile getiriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber