Başbakan şekerde özelleştirme sürecini durdurdu.

Haber Giriş : 25 Haziran 2006 11:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

eker fabrikalarında özelleştirme sürecinin tamamlanmasına bir hafta kala Başbakan Tayyip Erdoğan, Özelleştirme İdaresi Başkanlığını (ÖİB) arayarak süreci durdurun talimatı verdi. Edinilen bilgiye göre gelen talimatla birlikte Ilgın, Ereğli ve Bor şeker fabrikalarında özelleştirme süreci sonbahara ertelendi. Söz konusu üç şeker fabrikasının satışı yaklaşık 2 bin 119 çalışanı ve 45 bin 871 çiftçiyi yakından ilgilendiriyordu.

Kulislerde konuşulan ise bu ertelemenin arkasında seçim hazırlığının yattığı. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Şeker İş Sendikası Başkanı İsa Gök, Başbakan'ın konuyla ilgili talimatı verdiğini doğrulayarak, "Sonbahar ayında yeniden masaya oturacağız" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye Şeker Fabrikaları'na ait Ilgın, Ereğli ve Bor Şeker Fabrikaları, ÖİB tarafından satış sürecine sokulmuştu. Gelen yoğun talep üzerine ÖİB, teklif verme süresini 31 Mayıs'tan 30 Haziran'a uzatma kararı almıştı. Bu üç fabrika sektör için büyük bir önem taşıyor.

Geçen sezonda toplam üretimi 1 milyon 326 bin 760 ton olan Türk Şeker'de Ereğli, Ilgın ve Bor'un payı yüzde 19'ları buluyor. Üç fabrikada toplam üretim geçen yıl 262 bin tonu aşmıştı. Ilgın, Ereğli ve Bor şeker fabrikalarında özelleştirme süreciyle birlikte eylemler de başlamıştı. Türk Şeker'in maliyetini düşüren yeni teknolojiye sahip olan bu fabrikaların satışı halinde Doğu ve Güneydoğu'da oldukça yüksek maliyetle çalışan fabrikaların kapatılacağı konuşuluyordu. Satışın ardından yaklaşık 7 fabrikanın kapanması için düğmeye basılacağı ancak beklenen seçim nedeniyle hükümetin böyle bir kararı almaya cesaret edemediği de bir diğer söylenti.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber