İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü, beş anabilim dalının kapatılması ve asistan atanmamasına karşın kapanmamak için direniyor.

Haber Giriş : 04 Şubat 2004 07:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü, beş anabilim dalının kapatılması ve asistan atanmamasına karşın kapanmamak için direniyor.

Rektör Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu'nun enstitüyü tamamen kapatmaya niyetli olduğunu iddia eden enstitü öğretim üyeleri, acil servisin kapatılması nedeniyle gelen pek çok hastanın geri çevrildiğini söyledi.

'Kendinize yer seçin'
İsminin yazılmaması kaydıyla Radikal'e bilgi veren enstitüden bir öğretim üyesi ilk baypas ve bir günlük bebeğe bile kalp ameliyatının yapıldığı enstitünün inişe geçişinin Prof. Kemal Alemdaroğlu'nun rektörlüğünün ikinci döneminde başladığını belirtti.

Öğretim üyesinin verdiği bilgilere göre, enstitünün kapatılmasına giden yol, beş anabilim dalının kapatılmasıyla başladı. Bu uygulamadan sonra 12 Ağustos 2002' de Alemdaroğlu'nun çağrısıyla rektörlükte öğretim üyeleriyle yapılan toplantı da bunun devamı niteliğindeydi. Alemdaroğlu, burada enstitünün devamının mümkün olmadığını belirterek, tüm öğretim üyesi ve uzmanların kendilerine yer seçmelerini söyledi.

Bazı öğretim üyeleri dilekçe vererek tayin olmak istedikleri yeri belirtti, bazıları ise girişimde bulunmadı. Bunun sonucunda ağustos, eylül ve kasım aylarında 12 öğretim üyesi İÜ Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp Fakültesi'nin çeşitli bölümlerine gönderildi.

Personele tırpan
O dönemde Cerrahpaşa'ya atanan bir öğretim üyesi, "Oda bir yana, oturacak yerimiz bile yoktu. Koridorda dolaşıyorduk" dedi. Bu uygulama karşısında bazı öğretim üyeleri dava yoluna giderek enstitüye dönebildi. Enstitünün normal koşullarda 550 olan personel sayısı ise 50 civarına düşürüldü.

Enstitünün ayakta durması için asistan alınması gerekirken pek çok kez rektörlüğe yapılan başvurular sonuçsuz kaldı. Bu yüzden profesörler geceleri nöbete kalıyor, ameliyattan ameliyata koşuyor.

Enstitü mahkemelik
Kardiyoloji Enstitüsü'nün kardiyolojik temel bilimleri, kardiyoloji, preventif ve epidemiyolojik kardiyoloji, kalp damar cerrahisi, anesteziyoloji ve reanimasyon anabilim dallarının 2002'de kapatılmasının ardından öğretim üyeleri İstanbul 2. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin durdurulması için dava açtı. Mahkeme, 23 Nisan 2003'te oybirliğiyle yürütmeyi durdurmasına karşın söz konusu bölümler bugüne kadar açılmadı. Tam aksine rektörlük, kan merkezi ve acil servisi de kapattı.

Radikal'e bilgi veren öğretim üyesi, acile gelen çok sayıda hastanın geri çevrildiğini ve mağdur olduklarını söyledi. İddialar ve enstitünün durumuyla ilgili ulaşmaya çalıştığımız rektör Alemdaroğlu ve yardımcısı Prof. Dr. Nur Serter ise telefonlarımıza çıkmadı.

Ameliyatlar azaldı
Enstitü üzerindeki karabulutlar nedeniyle normalde yılda yapılan 700 kalp ameliyatı sayısı da 365'e düştü. Tüm olumsuzluklara karşın ayakta durmaya çalışan enstitünün bu haliyle bile kâr getirdiğini belirten öğretim üyesi, enstitünün kriz yılı olan 2001'de 3 trilyon 230 milyar, 2002'de ise 10 trilyon lira ciro ve net 3.5 trilyon lira kâr ettiğini ifade etti.

Çalışanların maaşlarını ödemek dışında bir maliyeti olmadığı belirtilen enstitüden kazanılan paralar ise Çapa ve Cerrahpaşa tıp fakültelerine aktarılıyor.

Eski günlere özlem
Alemdaroğlu'nun uygulamalarına Kemal Gürüz'ün seyirci kaldığını iddia eden öğretim üyeleri yeni YÖK Başkanı Prof. Erdoğan Teziç'in sorunu çözebileceğini düşünüyor. Yargı kararlarının uygulanmasında hassas olan Teziç'in tavrıyla enstitünün eski günlerine dönebileceğini belirten öğretim üyeleri, tekrar yetenekli kardiyologlar yetiştirilmesini istiyor.

İstanbul Kardiyoloji Enstitüsü' nün temelleri Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Haseki Hürrem Sultan külliyesine dayanıyor. Atatürk'e "Beni Türk hekimlerine emanet ediniz" özdeyişini söyleten Atatürk'ün doktoru Prof. Dr. Akil Muhtar Özden tarafından Haseki Tedavi Kliniği olarak örgütlenmiş ve hizmet vermiş bir kurum. Tıpta sayısız başarılı doktor yetiştiren kurum 1976-79 yıllarında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ne bağlı olarak kuruldu. 1983'te İÜ'ye bağlandı. 1985'ten itibaren kalp ameliyatı yapılıyor.

Radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber