Mücadele Türkiye olmadan olmaz

Ankara'ya kritik bir ziyaret gerçekleştiren ABD Savunma Bakanı Hagel, "Suriye ve Irak'a yuvalanmış 'sınır ötesi tehdit' ile mücadele Türkiye'siz olmaz" mesajını verdi. Türkiye de ABD'li bakana "Suriye ve Irak'ta silahların kontrolsüz bırakılmasının büyük tehlikeye yol açar" uyarısında bulundu.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Eylül 2014 08:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Mücadele Türkiye olmadan olmaz

ZEYNEP TUĞRUL

ANKARA'nın dün önemli bir konuğu vardı. Galler'deki NATO Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD sorununa karşı önemli kararlar almış ve bu konuda ortak adımlar atılması konusunda fikir birliğine varmışlardı. Zirvedeki kritik görüşmenin ardından Ankara'ya gelen ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'i ayrı ayrı ziyaret etti. Hagel'e, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı olarak göreve başlayan ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi Ross Wilson eşlik etti.

Hagel, "Türkiye, Suriye ve Irak'a yuvalanmış 'Sınır ötesi tehdit' ile mücadelede, gerek coğrafi konumu gerekse müttefik olarak vazgeçilmez bir ortağımızdır. Evet, bu aşırı uçları, 'Sınır ötesi tehdit' olarak tanımladık; ancak komşu ülkeler olarak, öncelikle sizlere tehdit oluşturuyor. Mücadele Türkiye'siz olmaz" mesajını verdi. Görüşmelerde Hagel, Türkiye'ye, Özgür Suriye Ordusu'na verilen insani yardımlar için teşekkür etti.

IŞİD'e katılımlar görüşüldü

Hagel ile Batı ülkelerinden, IŞİD'e, Türkiye üzerinden geçerek yapılan katılımlar da masaya yatırıldı. Türk yetkililer, bunun Ankara tarafından da büyük bir rahatsızlık olarak algılandığını ve önünü almak için büyük bir mücadele verildiğini anımsattı. Türk tarafı, Suriye ve Irak'ta silahların kontrolsüz bırakılmasının büyük tehlikeye yol açacağına dikkat çekerek, bunun Türkiye'nin "Çözüm Süreci"ne de darbe vurabileceğine işaret etti.

Bu arada Davutoğlu'nun Hagel'i kabulunda bölgesel gelişmelerin yanısıra model ortaklık çerçevesinde savunma işbirliği de değenlendirildi. Görüşmede ayrıca Suriye, Libya ve Ukrayna'daki gelişmelerle Irak'taki hükümet kurma süreci de değerlendirildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber