Meclise kalite belgesi verildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Haziran 2006 14:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM'ye, "ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi" verildi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, "AB üyeliği için en ciddi reformları yapan kurumun, kendini AB standardına uyarlamaması ya da kendini yenilememesi, doğal olarak düşünülmezdi" dedi.

Düzenlenen törende konuşan TBMM Başkanı Arınç, AB'den müzakere için tarih alınmaya çalışıldığı 2002 yılında, Meclisin, uyum yasalarını çıkardığını anımsattı. Son 50 yılın en yoğun yasama faaliyetini gerçekleştiren Meclisin, bir anlamda 'sessiz bir devrim' gerçekleştirdiğini ifade eden Arınç, "AB üyeliği için en ciddi reformları yapan kurumun, kendini AB standardına uyarlamaması ya da kendini yenilememesi, doğal olarak düşünülmezdi" dedi.

Ekim 2003'te 5 ana alanda reform yapılmasının öngörüldüğünü bildiren Arınç, alınan "ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi"nin, reform çalışmalarının bir sonucu olduğunu kaydetti. 2005 yılı sonunda TSE'nin denetçileri gözetiminde hummalı bir çalışma sonunda HACCP (gıda güvenliği) belgesinin alındığını belirten Arınç, HACCP ile birlikte başlatılan çalışmalar sonucu kalite belgesinin alındığını söyledi.

"HEDEFİMİZE ULAŞTIĞIMIZI BELGELEMİŞ OLUYORUZ

Mecliste bir aile ortamı kurmaya çalıştıklarını ifade eden Arınç, şunları söyledi:

"Hedefimiz, TBMM'yi en saygın ve en iyi işleyen kurum yapmaktır.

Zira demokrasimizin sembolü, millet iradesinin tek temsil makamı Meclistir. Biz milletimize layık olmaya ve onun temsil edildiği tek kurumu, en iyi noktaya getirmeye çalıştık. Kadrolarımızı, düşüncelerine, inançlarına göre ayrımcılığa tabi tutmadık. Ehliyet ve liyakate sahip olan herkesi hak ettiği yere getirmeye çalıştık.

Sonunda birkaç yıl önce ortaya koyduğumuz hedefimize ulaştığımızı, bu güzel kadrolarımızla hayallerimizi gerçekleştirdiğimizi bugün belgelemiş oluyoruz." Kalite belgesiyle birlikte, kurumsal anlamda saygın ve güçlü bir Meclise sahip olmanın sorumluluğunun da başladığını kaydeden Arınç, bu belgenin bir süreci başlattığını, belgenin içerdiği ve öngördüğü tüm yeniliklerin ve değişikliklerin gerçekleştirileceğini bildirdi.

-"HAYATIMIN EN ONURLU GÜNLERİNİ YAŞIYORUM"- Bülent Arınç, TBMM'nin, demokrasinin sembolü ve teminatı olduğunu belirterek, "Hepimiz bu yüzden çalışıyoruz, bu yüzden en iyi kurum olmaya gayret gösteriyoruz" dedi. Arınç, şöyle devam etti:

"Burada gururla ve onurla ilan etmek isterim ki TBMM'de çalışmak bir ayrıcalıktır. Bu ayrıcalık, aldığımız maaştan, sahip olduğumuz makamdan dolayı değildir. Bu ayrıcalık, milletin iradesinin yaşadığı yegane kurumda çalışmaktan kaynaklanmaktadır.

Ben de Meclisin başkanlığını yapmakla, hayatımın en onurlu günlerini yaşıyorum. Önümüzdeki yıl görev süremiz bitecek. Belki biz siyasiler bu makamlarda oturmayacağız. Ama burada sağlıklı ve iyi işleyen bir sistem bırakmak istiyoruz. Geride tek amacı, milletin emaneti olan bu kurumu her alanda en iyi yapmak isteyen ve Mecliste çalıştığı için gurur duyan, onur duyan uzman kadrolara bırakmak istiyoruz."

"GERÇEK BELGEDİR"

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun da dünyanın yeniden yapılanma sürecine girdiğini, bu yapılanmanın, ekonomik ve ticari sınırları ortadan kaldırarak tek pazara dönüştürdüğünü belirtti. Bu süreçte ayakta kalmanın tek şartının "rekabet gücünün yüksek olması" gerekliliğine dikkati çeken Coşkun, dünya pazarında kalite ve markanın ön plana çıktığını kaydetti.

Bazı dernek ve vakıfların, kurum ve firmalara başvurarak, maç bileti satar gibi kalite belgesi satmaya başladıklarını belirten Coşkun, "Bu belge, gerçek anlamda yönetimin kaliteli olduğunu belgeleyen belgedir" dedi. Coşkun, TSE'nin parayla belge verip çekilen bir kurum olmadığını, çok zor alınan belgenin devam ettirilmesinin daha da zor olduğunu söyledi.

TSE Başkanvekili Arif Parmaksız ise 50 yıldır Türkiye'de kalite olgusunun yerleşmesi için çalışıldığını belirterek, bu konuyla ilgili uluslararası alanda yaşanan gelişmelerin Türkiye'ye aktarıldığını kaydetti.

Enstitünün, kalite yönetim sistemiyle ilgili çalışmalarında, Türkiye'ye sağlayacağı katma değerin önemini tüm kesimlere aktardığını belirten Parmaksız, TBMM'nin aldığı gıda güvenliği yönetim sistemi ile kalite yönetim sisteminin, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektörde benimsenmesi noktasında örnek olmasını temenni etti.

TBMM Kalite Yönetim Temsilcisi Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hüseyin Gülsün de dünya parlamentoları arasında ilk kez TBMM'de "Vatandaş Memnuniyeti" yaklaşımını temel alan TS EN ISO 9001:2000 kalite yönetim sistemi uygulamalarının başlatıldığına dikkati çeken Gülsün, "En saygın, en iyi ve en hızlı işleyen kurum olma hedefimize, bu belgeyi alarak biraz daha yaklaştığımızı düşünüyoruz. Kalite yönetim ekibi, Meclisimizi sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada örnek bir kurum yapmak için tüm gücüyle ve kararlığıyla çalışacaktır" dedi.

Konuşmalardan sonra, TBMM Başkanı Bülent Arınç'a, Bakan Ali Coşkun ve TSE Başkanvekili Parmaksız tarafından Kalite Yönetim Belgesi'nin aslı ile büyütülmüş maketi teslim edildi.

Bülent Arınç, TSE Başkanvekili Parmaksız ile bu belgenin alınmasında emeği geçen ve geçen yıl yaşamını yitiren AK Parti Ağrı Milletvekili Mehmet Melik Özmen'in eşine, bir plaket sundu.

Arınç, daha sonra Meclis bahçesindeki kütüğe plaka çaktı ve TSE'nin kalite yönetim belgesi flamasını göndere çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber