SSK'nın ilaçlarını asker 'köye destek'le kurtaracak

Haber Giriş : 28 Haziran 2006 08:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devriyle, kurumun fabrikasında üretilen 5 milyon YTL'lik ilacı heba olmaktan Genelkurmay kurtardı. Bir yıldır ilaçlara yer arayan SSK yönetimi, çalmadık kapı bırakmadı. Tüm çabalara rağmen 5 milyon YTL'lik ilacın ancak 439 bin YTL'lik kısmını değerlendiren SSK yönetimi, formülü Genelkurmay'da buldu.

Genelkurmay Başkanlığı, SSK Yönetim Kurulu'nun kendisine bedelsiz olarak verme kararı aldığı ilaçları, "Köy destekleme uygulamaları" kapsamında ihtiyacı olan sivil halkın tedavisinde kullanacak.

BİR YIL ÖNCE BAŞLADI:

İlaçların serüveni, 18 Şubat 2005'te sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devrini öngören yasanın Meclis'ten çıkarılmasıyla başladı. SSK Genel Müdürlüğü, bu tarihten itibaren İlaç ve Tıbbi Malzeme Sanayi Müessesesi'nde üretilerek kuruma hibe edilen 5 trilyon 114 milyar TL'lik ilacı, miadı dolmadan nasıl elden çıkaracağını tartıştı. SSK Sağlık İşleri Genel Müdürü Sami Türkoğlu'nun verdiği bilgiye göre bu ilaçların bir bölümü Sağlık Bakanlığı'na SSK hastaları için kullanılmak üzere şartlı olarak verildi. Bir bölümü Kızılay aracılığıyla Sudan ve Afganistan'a gönderildi. Bir bölümü de yine Kızılay aracılığıyla Hac'da kullanıldı. Ancak tüm bu girişimler 5 trilyonluk ilacın ancak 439 milyarlık miktarına ulaşabildi. İlaçlardan miadı ilk dolacak olan 14 milyar 701 milyon TL değerindeki 920 kutu hemodiyaliz solüsyonu Malzeme Satınalma ve İdari İşler Daire Başkanlığı'nca satışa sunuldu. Geri kalan 4.6 trilyonluk ilaçlar için ise ilgili tüm kurumlara yazı yazıldı. Beklenen yanıt Genelkurmay'dan geldi.

KULLANAMAYIZ AMA:

Genelkurmay Başkanlığı'nın SSK yönetimine gönderdiği 24.5.2006 tarihli yazıda, bu ilaçların büyük bir bölümünün Milli Savunma Bakanlığı İlaç Fabrikası Komutanlığı'nın ürettiği ilaçların muadili olduğu vurgulandı. Bu nedenle ilaçların TSK sağlık kurum ve kuruluşlarında kullanım imkanı bulunmadığını belirten Genelkurmay, SSK yönetimine başka bir öneri sundu. Yazıda ilaçların TSK tarafından yürütülen "köy destek uygulamaları" kapsamında tedavi hizmeti verilirken ihtiyacı olan sivil halk için kullanılabileceği belirtildi. Genelkurmay ilaçların miatları içinde tüketimi için dağıtım planı da sundu. SSK Yönetim Kurulu, Genelkurmay'ın önerisini değerlendirme üzere 14 Haziran'da toplandı. Kurul ilaçların Genelkurmay'a "bedelsiz" devrine karar verdi.

Bağ-Kur, 5 milyar YTL'yi sildi

BAĞ-KUR, öldüğü ya da başka sosyal güvenlik kurumuna kayıt olduğu belirlenen 250 bin sigortalıyı kayıtlardan düştü. Kurum, bu kişilerden görünen 5 milyar YTL'lik alacağı da sildi. Bağ-Kur, sigortalı sayısını ve prim alacaklarını güncellemek için 2004 yılı Ağustos ayında bir çalışma başlattı.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber