Afetlere hazırlıkta AYATME dönemi başlıyor

Adli Tıp Kurumu'nun koordinatörlüğünde, YTÜ ve İSTKA desteğiyle hazırlanan proje ile Türkiye'nin doğal afetler, kimyasal ve biyolojik saldırıyla her türlü salgına karşı hazır olması amaçlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Eylül 2014 12:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Afetlere hazırlıkta AYATME dönemi başlıyor

Adli Tıp Kurumu koordinatörlüğünde, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) ve İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) desteğiyle hazırlanan Afet Yeri Adli Tıbbi Müdahale Ekibi (AYATME) projesi ile Türkiye'nin doğal afetler, kimyasal ve biyolojik saldırılarla her türlü salgına hazır olması amaçlanıyor.

YTÜ'den yapılan açıklamaya göre, bir yıl içerisinde faaliyete geçmesi beklenen proje sayesinde, her türlü doğal, kimyasal, biyolojik ve nükleer tehlike belirlenecek ve olay yerinde adli, tıbbi müdahale ve uygun koşullarda otopsi imkanı sağlanacak. Böylelikle başta salgın ve benzeri ihtimaller olmak üzere yayılma tehlikesi bulunan vakalara yerinde çözüm ve önlem alınabilecek.

Türkiye'de son yüzyılda yaşanan afetlerden 50 milyon insan etkilenirken bu afetlerde 100 binin üzerinde can kaybı yaşandı, 250 bin kişi sakatlandı, bir milyon bina çöktü ve 5 milyon insan evsiz kaldı. Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı bu tablo ve komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklıklar, Türkiye'yi yeni önlemler almaya sevk ediyor.

İstanbul Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri'nin (UMKE) de destek verdiği, koordinatörlüğünü Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Adli Tıp Kurumu görevlisi Doç Dr. Fatih Yağmur'un yaptığı proje, yine kurumdan Doç. Dr. Yalçın Büyük, Dr. Taha Yasin Arslan, YTÜ'den Prof. Dr. Mustafa Cemek, Prof. İbrahim Işıldak ve Doç. Dr. Süleyman H. Sevilgen'den oluşan ekip tarafından yürütülüyor.

- AYATME nasıl çalışacak?

Çalışmalar için iki konteyner ve son teknolojiyle donatılmış adli tıbbi yardım araçları bulundurulacak. Dışarıdan gelecek nükleer ve kimyasal etkilere karşı tam korumalı bu araçlarda görevlendirilmek üzere yine konularında uzman ekipler oluşturulacak. AYATME'ler afet anında ve sonrasında kurbanların kimliklendirme, adli otopsi ve ölüm sebebinin belirlenmesi, nükleer, biyolojik ve kimyasal etken tespiti gibi işlemleri en hızlı ve en doğru şekilde yerine getirecek, afet sonrası kaotik ortamda her türlü adli tıbbi hizmeti sunacak, afet riskini azaltmak için Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini uygulayacak.

Afet anında alarm bölgesine, afet yeri adli tıbbi müdahale aracı ulaşımı, imkanlara göre hava, kara ya da deniz yolu ile sağlanabilecek. UMKE ekipleriyle koordineli çalışmaya başlayacak AYATME, can kaybı olan olaylarda öncelikle naklinde sıkıntı olabilecek olgularda yerinde adli otopsi işlemleri yapılarak, ölüm nedeninin tespiti, örnek/numune alımı, etken madde tespiti, varsa bulaşıcı hastalık riskine neden olan kaynağın güvenli olarak araştırılması yapılacak.

- İlk olarak İstanbul'da hizmete girecek

Öncelikli olarak İstanbul'da hizmete girecek, üstün teknolojik imkanlar ve uzman kadro ile desteklenecek AYATME, uluslararası bazda örnek teşkil edecek yapıya kavuşturulacak.

Özellikle son günlerde, Afrika bölgesinde tehdit oluşturan Ebola virüsü sonrası ölümcül salgın hastalık tehlikesi gibi durumlarda, AYATME etkin bir şekilde mücadele edecek. Virüs nedeniye meydana geldiği düşünülen ölüm olgularında maktülü taşımaktan ziyade olay yerine gidilerek gerekli adli tıbbi inceleme ve otopsi işlemleri yapılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber