TMY'de polise 'vur' yetkisi

Haber Giriş : 30 Haziran 2006 08:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TERÖRLE mücadelede yeni bir dönemi başlatacağı için kamuoyunda tartışmalara neden olan TMY dün kabul edildi. Yeni yasa terörle mücadelede birçok köklü değişikliğe neden oldu.

Terörle mücadele görevli kamu görevlileri ile muhbirlerin kimliklerini açıklayanlar, örgütlerin bildirilerini basıp, yayınlayanlara 1-3 arası hapis cezası, bu suçların basın-yayın yoluyla işlenmesi halinde bin-10 bin gün arası para cezası verilecek.

Terör suçunu teşvik edip öven yayınlar hakim ya da savcı kararıyla tedbirli olarak durdurulacak.

Terör örgütü kuran, yöneten ya da terör örgütüne üye olanlar TCK'nın 314. maddesindeki 'silahlı örgüt' hükümlerine göre cezalandırılacak.

Eylemlerde yüzünü kapatanlar, örgüte ait amblem ve işaretleri taşıyanlar, slogan atanlar, ses cihazlarıyla yayın yapanlar, örgüt üniforması giyenlere 1-5 yıl arasında hapis cezası verilecek.

Terör örgütünün faaliyetlerinde kullanılacağını bilerek fon sağlayıp toplayanlar da örgüt üyesi gibi cezalandırılacak.

Suçların, kamu görevinin nüfuzunu kötüye kullanılarak işlenmesi halinde ceza yarı oranda artacak. Suçun, tüzel kişiliğin kapsamında işlenmesi durumunda, tüzel kişiliğin faaliyeti iptal edilecek.

Şüpheli avukatının, dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek alma yetkisi, cumhuriyet savcısının istemi üzerine kısıtlanabilecek.

Avukatların, terör örgütü mensuplarının haberleşmelerine aracılık etmesi halinde, bir görevli görüşmede hazır bulundurulabilecek. Belgeler, hakim tarafından incelenebilecek.

Terörle mücadele görev alan hakim, savcı ve görevliler ile cezaevi yöneticileri, tanık ve ihbarcılar devlet tarafından korunacak. Bunların talebi halinde estetik cerrahi yoluyla fizyolojik görünümlerinin değiştirilip, nüfus kayıtlarının değiştirilmesi gibi koruma önlemleri de alınabilecek.

Kolluk kuvvetleri, terör örgütlerine yönelik operasyonlarda 'teslim ol' emrine itaat etmeyen veya silah kullanmaya teşebbüs edenlere karşı, tehlikeyi etkisiz kılabilecek ölçü ve orantıda, doğrudan ve duraksamadan silah kullanabilecek.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber