AMATEM yerine rehabilite köyleri

Uyuşturucu ile mücadelede hükümetten bir adım daha. 6 bakanlığın dahil olduğu 'Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı'yla, bağımlılar için özel köyler kurulacak.

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2014 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
AMATEM yerine rehabilite köyleri

UYUŞTURUCU kullanımı ve buna bağlı ölümlerin ardından 6 bakanlığın katılımıyla hayata geçirilen "Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planı"nda yol haritası belirlendi. Plana göre, uyuşturucu, alkol ve madde bağımlıları için özel tedavi ve rehabilitasyon köylerinin kurulması için çalışma başlatıldı. Şuan bağımlıların tedavi gördüğü Alkol ve Madde Bağımlılar Araştırma Tedavi Merkezleri'nin (AMATEM) yetersiz kalması, buraya yerleştirilenlerin tekrardan uyuşturucu ve alkole başlaması üzerine özel köyler kurulmasına karar verildi. Avrupa'nın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye'de kurulacak köylere yerleştirilecekler, izolasyon, tedavi ve topluma yeniden kazandırılma süreçlerinden geçirilerek 3 yıl boyunca gözlemlenecekler.

AYRICA MESLEK EĞİTİMİ

Köylerde, öncelikle kişinin maddeden arınma ve izolasyonu sağlanacak. İkinci etapta psikolojik destek ve rehabilitasyona geçilecek. Son aşamada ise Yarı Açık Cezaevleri'ndeki gibi mesleki kurslar açılacak. Kişi arındıktan sonra hem mesleki eğitim alacak hem de sosyalleşme, çevresiyle uyum aşaması ve topluma entegre sürecinden geçecek.

18 YAŞ ALTINA ZORUNLU

Mücadele için 6 bakanlık bünyesinde kurulan uzman ekipler, hazırlanan eylem planının kendileriyle ilgili bölümünün hayata geçirilmesini takip ediyor. 18 yaşından küçükler, isteğe bağlı olmaksızın zorunlu tedavi edilecek. Tedavinin ardından da belli süre takibi yapılarak yeniden uyuşturucu kullanımının önüne geçilecek. Çocuğu uyuşturucu kullanan ailelerle de ortak çalışma yürütülecek.

HASTALAR KODLANACAK

Bağımlılarla ilgili periyodik çalışma yürütülecek ve Türkiye genelinde taramalar yapılarak veriler oluşturulacak. Hastaların takibi ve hastalıkların iyileşme sürecinin takibi için bu veriler kozmik bilgiler kapsamına alınacak. Hastaların deşifre olmaması, toplumdan soyutlanmaması ve dışlanmaması için bilgiler kodlamalarla kayıtlara geçirilecek. Kişiler harflerle veya numaralandırmalarla kayıtlara geçirilecek. Bu bilgiler doktor ve görevli kişiler dışında kimseyle paylaşılmayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber