Eroğlu: GAP'ta ikili anlaşmalar iptal edildi

Bakan Eroğlu, bu iptallerin hazineyi 65 milyar dolar yükten kurtardığını aktardı.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 05 Ekim 2014 17:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Eroğlu: GAP'ta ikili anlaşmalar iptal edildi

ORMAN ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) en önemli ayaklarından olan sulama projelerinde, İsrail'in de dahil olduğu yabancı ülkelerle yapılan anlaşmaların iptal edildiğini söyledi. Bakan Eroğlu, bu iptallerin hazineyi 65 milyar dolar yükten kurtardığını aktardı.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kurban Bayramı dolayısıyla memleketi Afyonkarahisar'a geldi. Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Camii'nde öğle namazı kılan Bakan Veysel Eroğlu, Afyonkarahisarlılarla bayramlaştı. Tarihi Taş Medrese'de Valiliğin düzenlediği resmi bayramlaşma törenine katılan Bakan Eroğlu, hazırlanan vizyon projelerini il protokolüyle paylaştı. Eğitim seviyesinin artırılmasından turizmin geliştirilmesine kadar 10 projeye herkesin destek olması gerektiğini söyleyen Bakan Eroğlu, nüfusun artırılması projesinin önemine değindi.

Nüfusun gitgide azaldığına değinen Eroğlu, "40 yıldır proje yapıyorum. Proje hazırlarken nüfus projeksiyonlarına bakıyorum. Türkiye'nin nüfus artışı yüzde 2.5, hatta 3 civarındaydı. Bu artış azala azala yüzde 1.5, hatta 1.2'ye düşmeye başladı. Türkiye'nin geleceği açısından bu sorun son derece tehlikeli. O bakımdan nüfusumuzu yükseltmek durumundayız" dedi.

NÜFUS ARTIŞI OLMAZSA GELECEKTE SIKINTI OLACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve kabine üyelerinin 3, hatta 5 çocuk tavsiyesinin temelinde Türkiye'nin geleceğini düşünen bu planlamanın olduğunu vurgulayan Bakan Veysel Eroğlu, su projelerini hazırlarken de nüfusun artması muhtemel üst sınırı dikkate aldıklarını kaydetti. Sağlıklı nüfus artışını sağlamak amacıyla projeler üretilmesi gerektiğine değinen Bakan Eroğlu, şöyle dedi:

"Bu tavsiyeyi tenkit eden olabilir. İsteyen 1 çocuk, isteyen 2-3 ya da 4 çocuk yapabilir. Bunu tartışır, münakaşasını da yaparız. Ancak Türkiye'nin geleceği için nüfusun artması şart. Eğer artışı sağlayamazsak gelecekte çok büyük sıkıntılarla karşılarız. Biz baraj, gölet, sulama projesi hazırlanırken nüfusu dikkate alıyoruz. Artık günübirlik proje devri kapanmıştır. Mutlaka 40-50 yıl sonrayı dikkate alarak projelere imza atıyoruz. Türkiye'nin ihtiyaçları planlanırken en az 30-40 yıl sonrasının hesaplanması talimatını verdim. Bunları yapmasaydık 76 şehirde su problemi olacaktı. Bu kuraklığa rağmen 15 milyonluk İstanbul da dahil olmak üzere su problemi olmadı. Nüfus artışı olsa da sıkıntı olmayacak."

'YAPIM SÜRESİ UZUYOR DİYE İPTAL ETTİK'

Taş Medrese çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eroğlu, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) sulama projelerinden yabancı ülkelerin çıkarılmasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Eroğlu, şunları söyledi:

"Sadece GAP projesinde olan bir konu değil bu. Geçmişte hükümetler maalesef ikili işbirliği anlaşmalarıyla 65 milyar dolar hazineye borçlanma yükünü getirecek taahhüde girmiş. Bunlar sadece sulama projeleri de değil. İçinde barajlar ve hidroelektrik santralleri de vardı. Baktık bunların maliyetleri çok fazla. Biz yapsak bunun 6 misli az fiyatla yaparız. Üstelik mevcut durumda artı olarak faiz var. Ayrıca 'yapım süresi de uzuyor' diye iptal ettik. Bunları 'kendimiz yapacağız, hızlı yapacağız' dedik. Çoğunu da inşa ettik."

ANLAŞMANIN İPTALİ HAZİNENİN YÜKÜNÜ KALDIRDI

Türkiye'nin baraj, gölet ve sulama yapımındaki ikili anlaşmaları iptal ederek hazinenin kredi kullanım imkanlarını artırdığını kaydeden Bakan Eroğlu, "GAP'ta hemen hemen bütün sulamalar bitti. Baraj ve hidroelektrik santrallerinde hazine yükünü kaldırdık. Yapımların bir kısmını kendimiz hallediyoruz. Bir kısmını da su kullanım antlaşması kapsamında hazineye borç yükü yüklemeden ve dışarıya borçlanmadan, tamamen su kullanım antlaşmasıyla kendimiz yapıyoruz. Böylece yapımlar daha hızlı oluyor. Türkiye'nin 65 milyar dolar borçlanma yükünü kaldırdığımız için faiz yükünün azalması sağlandı. Hazinenin de kredi fizibiletisi arttı. Bu sadece İsrail'le değil pek çok ülkeyle yaşanan bir durum" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber