Korunmaya muhtaç çocuklara devletten okul, giyim ve taşıt yardımı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 01 Temmuz 2006 14:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet tarafından, ailesinin ve yakınlarının yanında bakılıp öğrenim gören korunmaya muhtaç çocuklara okul, giyim ve taşıt yardımı yapılacak.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Ayni ve Nakdi Yardım Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ''muhtaç çocuk'' tanımı, ''korunmaya muhtaç çocuk'' olarak değiştirildi. Korunmaya muhtaç çocuk da, ''beden, ruh ve ahlak gelişimleri veya şahsi güvenlikleri tehlikede olup, ana veya babasız, ana ve babasız, ana veya babası veya her ikisi de belli olmayan, ana ve babası veya her ikisi tarafından terk edilen, ana veya babası tarafından ihmal edilip, fuhuş, dilencilik, alkollü içkileri veya uyuşturucu maddeleri kullanma gibi her türlü sosyal tehlikelere ve kötü alışkanlıklara karşı savunmasız bırakılan ve başıboşluğa sürüklenen çocuk'' olarak tanımlandı.

Değişiklikle, muhtaçlık nedeniyle haklarında korunma kararı alınarak kuruma ait bir sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilmeleri talep edilen, ekonomik destek sağlanamaması durumunda kuruma ait sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilmeleri zorunlu görülen, ancak korunma kararı alınmaksızın nakdi yardımla ailesi veya yakınları tarafından bakılabilecek çocuklar, yardımdan yararlandırılacaklar kapsamına alındı.

Çocuklar için aile veya yakınlarına verilen yardımların amaçları doğrultusunda ve çocuklar yararına kullanılıp kullanılmadığı ilgililerce takip edilecek.

NAKDİ YARDIMLARLA İLGİLİ YENİ DÜZENLEME

Yönetmelik değişikliğiyle süreli nakdi yardımlarla ilgili yeni düzenlemeye gidildi.

Buna göre, süreli nakdi yardıma muhtaç olduğu belirlenen kişilere, her ay için en çok sosyal yardım miktarı kadar nakdi yardım yapılacak.

Korunma kararlı ya da korunmaya muhtaç statüsünde olup da, Yönetmelikte öngörüldüğü şekilde nakdi yardımla ailesi veya yakınları yanında bakılan ve okula giden çocuklara, her yıl Ocak ve Ağustos aylarında okul, Nisan ve Eylül aylarında da giyim masraflarının karşılanması amacıyla sosyal yardım miktarı yardım yapılacak.

Bu çocuklardan okula veya sanat öğrenimine devam edenlere, kuruma ait sosyal hizmet kuruluşunun bakımındaki çocuklara verilen miktarlar kadar harçlık yardımı da yapılacak.

Okulu ailesinin veya yakınının bulunduğu bölgeden uzak olup, okula servis veya mutat taşıt ile gitmek zorunda olan çocuklara da sosyal inceleme raporunda belirtilmesi halinde, her yıl genel müdürlük tarafından belirlenen miktarı aşmamak üzere, okula gidiş-geliş yol ücreti karşılığında yardım yapılacak.

Bu yardımlar kesintisiz ve peşin olarak ödenecek. Ancak okul, giyim, harçlık ve sosyal inceleme raporunda belirtilenlere yapılacak okula gidiş-geliş yol ücreti yardımları ilgili oldukları dönemlerde ödenecek. Aynı aileden ikiden fazla kişiye yardım yapılmayacak.

Kuruma ait sosyal hizmet kuruluşunda ailenin ikiden fazla çocuğunun korunma ve bakım altında olması halinde, ailenin kuruluştaki bütün çocukları aileye döndürülebilecek. Ancak nakdi yardım ödemesi iki çocuk için yapılacak.

Bu şekilde korunma ve bakım altındayken aileye döndürülen ve nakdi yardım ödemesi yapılmayacak olan çocuklar için bu yönetmelik gereğince okul, giyim, harçlık ve sosyal inceleme raporunda belirtilenlere yapılan okula gidiş-geliş yol ücreti yardımları ayrı ayrı gerçekleştirilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber