Çözümde yeni perspektif Piramit Modeli

Ortadoğu ve Suriye'de yaşananlar üzerine çözüm sürecinde strateji değişikliğine giden Ankara, 'Piramit Modeli' müzakere sistemine geçiyor. Yeni modele göre sürecin devamı için önce karşı tarafın adımı beklenecek, atılan adım anında karşılık bulacak

Haber Giriş : 15 Ekim 2014 07:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çözümde yeni perspektif Piramit Modeli

ÇETİNER ÇETİN/ YENİ ŞAFAK

Ankara'nın hazırladığı 291 sayfalık yol haritasında yeni bir değişikliğe gidildi. 18 ülkenin etnik ve mezhep hareketliliğine dayalı terör ve çözüm modellerini inceleyen Ankara, Ortadoğu gerçekliği ile uyumlu Türkiye modelini hayata geçirecek. Suriye'de yaşananlar üzerine çözüm sürecinde strateji değişikliğine giden Türkiye, 'Piramit Modeli' müzakere sistemine geçiyor. Yeni modele göre, atılacak her adıma karşılık bir adım atılacak.

3 HAFTADIR GÜNCELLENİYOR

Toplumsal barışın sağlanması için MİT ve İmralı arasında başlatılan görüşme trafiğinde 2'nci aşamaya geçiş sürecine hız kazandırmak için iki tarafın uç noktalardan orta noktada buluşacağı ve hızlandırılmış 'paralel düzlem modeli' müzakere yöntemi olarak benimsenmişti. Ancak bölgede yaşanan hızlı değişim ve Suriye'deki olayların Türkiye içindeki yansımalarını dikkate alan Ankara, son 20 gün içinde yaptığı yeni rötuşlarla yol haritasına son şeklini verdi. Buna göre, karşılıklı ve şartlı atılacak adımları öngören 'piramit modeli' temel müzakere yönetimi olarak uygulanacak.

PLAN TÜRKİYE ORJİNLİ

Çözüm sürecini yasal zemine oturtacak 6 maddelik tasarının yasalaşmasından sonra 87 günlük hummalı çalışmaların ardından yeni aşamaya geçmek için takvimlendirme işlemlerine son şekli verildi. 18 aydan bu yana sürdürülen çalışmalar bölgesel dengeler, IŞİD saldırıları ve bölgesel hareketlilik nedeniyle tam 5 kez revize edildi.

Türkiye orijinli 'Piramit Modeli'ni de içeren 291 sayfalık yol haritasında 'terör örgütünde çekilmenin devam etmesi', 'silahların bırakılması', 'geriye dönüş', 'döndükten sonra alınacak kararlar', 'örgüt üyelerinin topluma kazandırılması' ve 'isteyene siyaset yolunun açılması' gibi konular detaylarıyla irdelendi. Yeni plana göre örgütün adımlarına göre pozisyon belirleyecek olan Ankara, atılacak her olumlu adıma olumlu bir adımla cevap verecek. Örgütün bu sırada alacağı tavır ise sürecin takvimini ya uzatacak ya da hızlandıracak.

TÜM KÜRTLERİ KUŞATACAK

Konunun Ankara'daki muhatapları, yol haritasının Ortadoğu'da sorun yaşayan tüm Kürtleri kucaklayan bir planlama olduğunu belirtiyor.

Diğer yandan Ankara'nın önümüzdeki günlerde PYD lideri Salih Müslim ile bir kez daha görüşerek -şartlara uymaları durumunda- PYD-YPG güçlerini de eğit-donat sistemine dahil edebileceği iddia ediliyor. Ancak bu, tamamen Dışişleri Bakanlığı'nın Müslim'e İstanbul görüşmesinde ilettiği şartların yerine getirilmesi ile mümkün olacak.

18 ülke incelendi

18 ülkede 1920'den beri yaşanan terör olaylarını ve çözümlerini dikkatle inceleyen Ankara, 16 aydan buyana sürdürdüğü yol haritasına son şeklini verdi. 16 aylık süre içinde 21 akademisyen ve 13 gazeteci-yazarın dışında Kürt yönetimi yetkililerinin de görüşlerine başvurulduğu öğrenildi.


Yol haritasına son şekli Çözüm Süreci Kurulu verecek

Hamza Erdoğan/ Star Gazetesi

Çözüm sürecinde çok önemli bir aşamaya geçiliyor.

Çatışmasızlık ve sınır dışına çıkma, yasal-anayasal düzenlemeler ile PKK'nın silahlara veda etmesinden oluşan 3 aşamalı süreçte izlenecek yol haritasının taslağı hazırlandı. Taslakta Mahmur'daki örgüt üyelerinin soruşturulmaması, silah bırakan PKK'lıların siyasete girişleri ve hasta mahkümların bırakılması gibi başlıklar yer alıyor. PKK'nın silahsızlandırılması, cezaevi ve dağdaki PKK'lıların eve dönüşleri amaçlanıyor. Yine dağdan inen adli olaylara karışmamış PKK unsurlarına sosyal ve psikolojik destek de hedefleniyor. Ancak tüm bu düzenlemeler Türkiye'de herhangi bir eylem veya saldırıya karışmamış örgüt üyelerine yönelik olarak uygulanacak.

HDP taslak metni inceliyor

Çözüm taslağı, Hükümet ve MİT başta olmak üzere devletin ilgili kurum ve kuruluşları tarafından hazırlandı. Ancak henüz son şekli verilmeyen taslak üzerinde çalışmalar devam ediyor. Taslağa nihai şeklini Başbakan Ahmet Davutoğlu başkanlığında oluşturulan Çözüm Süreci Kurulu verecek. Öte yandan HDP de taslak ile ilgili çalışma yürütüyor. Buna göre İmralı heyeti, süreci yürüten Hükümet üyeleri ile bir araya gelecek. Heyet taslağın detaylarını aldıktan sonra İmralı Adası'na gidecek. Heyet, İmralı'nın düşüncelerini Hükümet'e aktaracak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber