Doğalgaz zammı elektriğe yansıdı

Haber Giriş : 03 Temmuz 2006 15:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, Ege ve Marmara bölgelerinin bir kısmına elektrik verilememesinin normal olduğunu, doğalgaz zammının ardından kimsenin zararına üretim yapmayacağını söyledi.

03.07.2006 14:34

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mahmut Yılmaz, Ege ve Marmara bölgelerinin bir kısmına elektrik verilememesinin normal olduğunu, doğalgaz zammının ardından kimsenin zararına üretim yapmayacağını söyledi.

Yılmaz, elektrik kesintisinden sorumlu tutulan otoprodüktör şirketlerin şalter indirmesinin sürpriz olmadığını belirterek, ''her doğalgaz zammının ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı defalarca uyardık. Zararına kimse üretim yapmaz'' dedi.

BOSEN Enerji Elektrik Üretimi Otoprodüktör Grubu A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi de olan Yılmaz, Türkiye'de elektrik arzının, talebi karşılayacak düzeyde bulunmadığınıbelirterek, bunun yanlış enerji politikalarının sonucu olduğunu ifade etti.

Yılmaz, elektrik enerjisinin yüzde 17-18'ini otoprodüktör şirketlerin karşıladığına dikkati çekerek, kesin rakamlar belli olmamakla birlikte, bu santrallerin mevcut kapasitelerinin yüzde 10-15'inin devreden çıkmasının bile yaşanan sıkıntının doğmasına yettiğini belirtti.

Yanlış enerji politikaları

Türkiye'de toplam 6 milyar dolarlık otoprodüktör yatırımı bulunduğunu, ancak bunlara gerekli ilginin gösterilmediğini ifade edenYılmaz, Türkiye'nin yanlış enerji politikalarının sonucunda, yakın zamanda kısıntılara gitmeye başlayacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın 'bize haber vermeden devreden çıktılar' ifadesini hatırlatan Yılmaz, her doğalgaz zammının ardından, Enerji veTabii Kaynaklar Bakanlığı'nı defalarca uyardıklarını, zararına kimsenin üretim yapmayacağını belirtti.

Yılmaz, bu tür ani elektrik kesintilerinin, demir çelik ve polyester gibi kesintiye tahammülleri olmayan üretimlere büyük darbe vurduğunu ifade ederek, kesintilerin üretime verdiği zararın tahminlerin ötesinde gerçekleştiğini belirtti.

Ege karanlığa büründü

Marmara ve Ege bölgesini 1 temmuz cumartesi gecesi, karanlıkta bırakan elektrik kesintisi Bursa Doğalgaz Çevrim Santrali'ndeki arızadan kaynaklandı.

Ana hatlarda yaşanan güç azalmasından ilk olarak Bursa etkilendi. Saat 20.45'te Bursa'da kısmen giden elektrik, saat 21.30 olduğunda şehri tamamen kararttı.

Kesintiden İstanbul'un Anadolu yakası ile Balıkesir de etkilendi. Otomatik çalışan sistem Ege ve Akdeniz bölgesinde de elektrik kesintisine yol açtı.

İzmir'de elektrik saat 22.15'te kesildi, 23.45'te geldi. Arıza nedeniyle Ege bölgesinin elektrik ihtiyacını karşılayan Yatağan, Kemerköy ve Yeniköy termik santralinde sistem çöktü.

Dalga dalga yayılan kesinti Muğla, Antalya, Uşak, Burdur, Isparta Kütahya, Afyonkarahisar, Bilecik, Denizli, Çanakkale'de de kendini gösterdi.

Kesintinin merkezi Bursa'da çalışmalar uzun süre devam etti. Arıza ancak sabah saat 4.00'te giderilebildi.

CNN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber