YÖK'ün 'Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi' Raporu

YÖK üyeleri ve rektörler Cumhurbaşkanı Sezer'e dün Yükseköğretim Strateji Raporu'nu sundu. Rapor yüksek öğretime giriş sisteminin tamamen değiştirilmesini öneriyor. ÖSS yerine beş ayrı sınavın getirilmesi isteniyor. Üniversitelerin görüşleri alındıktan sonra rapora son hali verilecek ve hükümete sunulacak. Raporun tamamını görmek için tıklayınız...

Haber Giriş : 04 Temmuz 2006 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

 Raporda ÖSS yerine beş ayrı sınavın getirilmesi isteniyor:
? Lise 2'de alan belirleme sınavı
? Ortaöğretim sonunda olgunlaşma sınavı.
? Mühendislik, tıp, hukuk fakülteleri için ders düzeyi seçme sınavı.
? Meslek yüksekokulları için temel düzey seçme sınavı.
? Özel yetenek gerektiren programlar için üniversitelerin ilgili bölümlerinin açacağı bir sınav.

Ders düzeyi seçme sınavı mühendislik, tıp, hukuk gibi temel donanım gerektiren lisans programları için uygulanacak.
Haziran ayının ikinci yarısında dört aşamalı yapılacak sınav için matematik, sosyal bilgiler, fen bilimleri ile Türkçe- yabancı dil sınavları ayrı ayrı gerçekleştirilecek.

Üniversiteye girişi daha da zorlaştıran bir sistem öneren raporda yükseköğretim sistemindeki merkeziyetçiliğin de aşama aşama azaltılması öngörülüyor

YÖK'ün yapısında yasal değişiklik öngörülüyor

YÖK'ün anayasal yetkileri korunurken, yapısında bazı yasal düzenlemelere gidilmesinin yolu açıldı. Üye sayısında değişiklik önerilmiyor ama üyelerin büyük bölümünün Üniversitelerarası Kurul tarafından belirlenmesi, Bakanlar Kurulu ve Cumhurbaşkanı kontenjanlarının azaltılması isteniyor.

YÖK'ün yabancı akademik personelin maaşlarının onaylanması, rektörlere yurt dışına çıkış izni verilmesi gibi yetkilerinin kaldırılması, dekan atamalarının da devreden çıkarılması öneriliyor.

?Denetim işlevinin esas olarak YÖK'ün yetki alanında olması uygundur' denilen raporda, ÖSYM'nin de tekrar YÖK bünyesine alınması gerektiğinin altı çiziliyor.

Üniversitelerarası Kurul'un korunarak güçlendirilmesi de raporda yer alıyor.

Kurul'un birçok ülkede olduğu gibi rektörler komitesine dönüştürülmesi üzerinde durulan raporda, tam zamanlı çalışması, akademik yükseltme ve atamalarda belirleyici olması isteniyor.

Rektörlerin seçimi ve görev süresinde de yeni düzenlemelere gidilmesi öneriliyor. Rektörün görev süresinin dört yıldan beş yıla çıkarılması ve tek dönemle sınırlandırılması isteniyor

Raporda üniversitelerde yapılan rektör seçimine yalnızca ilgili üniversiteden değil, tüm üniversitelerden aday olunabilmesinin önünün açılması talebi de yer alıyor.

RAPORUN TAM METNİ İÇİN TIKLAYINIZ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber