İşte maden faciasının 8 nedeni

Ocakta ilerleme ve hazırlık çalışmalarında kontrol sondajı yapılmıyor... Acil durum güvenlik tatbikatı yapılmamış... Galerilerdeki gaz miktarının ölçümü için numune borusu yok...

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 02 Kasım 2014 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
İşte maden faciasının 8 nedeni

KARAMAN'IN Ermenek ilçesinde 18 işçinin mahsur kaldığı Has Şekerler Kömür madeni son 2 yılda 4 kez denetlendi, son teftiş raporuna göre, iş sağlığı ve güvenliğinde 12 maddede eksik husus tespit edildi, teftiş esnasında 4 eksik giderilirken giderilemeyen 8 eksik ise canları yaktı.

Her teftişte eksiği çıkmış

Madende 17 Nisan 2013'te yapılan teftişte 2 maddede mevzuata aykırılık tespit edildi ve eksikler teftiş esnasında gidertildi. Geçen yıl 4-10 Ekim'deki ikinci teftişte 10 maddede eksiklik tespit edildi. Eksikliler teftişler sırasında tamamlatıldı. Bu yılki ilk teftiş 13-14 ve 19 Şubatta yapıldı. Müfettişler işletmede tespit ettikleri 12 eksiğin teftiş sırasında giderilmesini sağladı. İşletme son olarak 19-20 Haziranda teftiş edildi. Son teftişte iş sağlığı ve güvenliği yönünden 12 maddede noksan husus tespit edildi, teftiş esnasında 4 maddedeki eksik giderildi, 8 mevzuata aykırılık için ise 8 bin 960 lira idari para cezası uygulanması istendi.

Patlama önleyici baraj yok

Teftiş raporuna göre, işletmeye ait ocakta belirlenen 8 eksik şöyle:

- İlkyardım odasında talimat yok.

- Zincirleme patlamayı engellemek için kömür tozunun bastırılmasını sağlayarak havaya kalkmasını önleyecek herhangi bir patlama barajı yok.

- Bacalardaki ilerleme ve hazırlık çalışmalarında kontrol sondajı yok.

- Tahkimat bağlantılarının irtibatlandırılması ve çintilerin yan ve üstten galeri civarına sıkılanmasında eksiklikler var.

Gaz ölçüm borusu yok

- Yangın tatbikatı yapılmış ancak özellikle yer altında yaşanabilecek bir acil durum ve genel acil durum hususunda güvenlik tatbikatı yapılmamış.

- 6 bekleme barajı var. Ama arkalarında kalan galerilerdeki gaz miktarının ölçümü için numune borusu yok.

- İşçi çizmeleri koruyucu değil.

- Yer altında martopikör ile yapılan çalışmalarından maruz kalınan titreşimin boyutları ve buna bağlı sağlık muayeneleriyle ilgili kayıtlar yok.

Müfettişlerin tespit ettiği bir başka eksik de "Teftiş döneminde yemekler yer üstünde yeniliyordu" şeklinde raporlara yansıdı.

İşçiler ekmek parası için susuyor

MADEN kazalarıyla ilgili STAR'a konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Müsteşar Yardımcısı ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nden Prof. Mehmet Emin Birpınar, yaptırımların hızlanması gerektiğini söyledi. Bu tür kazalarda üç noktaya bakıldığını anlatan Birpınar, "Tedbirler alınmış mı, facia sırasında ve sonrasında önlemler alınmış mı? İşletmeler bu üç aşamada yükümlülüklerini yerine getirmiş mi? Devletin denetim mekanizmaları denetim vazifesini ifa etmiş mi?" dedi. Hükümetin kazalarla ilgili suçlanmasının en basit yöntem olduğunu belirten Prof. Birpınar şöyle konuştu: "Her facianın ardından muhalefet argümanı üretmek, hükümeti suçlamak kolaycılıktır. Muhalefet partileri de bilir ki bir işletmeyi mevcut şartlar altında istediğiniz kadar denetleyin işletmeci mutlaka kendisine açık bir kapı buluyor, maliyetlerini düşürmek için iş ve işçi güvenliğinden taviz veriyor. İşçi de tedbirlerdeki bu eksikliklere rağmen ekmek parasından mahrum kalmamak için sesini çıkaramıyor."

Vagonlar tsunamiyle üzerimie geldi

FACİANIN meydana geldiği maden ocağının sorumlu başmühendisi Yavuz Özsoy'un faciadan yaralı kurtulduktan sonra hastanede ziyarete gelen arkadaşlarına olay anını şöyle anlattı: "Patlama sesi geldiğinde biz birinci bacanın orada 8 işçi ile birlikteydik. Tsunumayi andıran su kütlesi vagonları önüne katarak üzerimize doğru hızla geliyordu. Biz sağa sola kaçarken, vagonlar çok hızlı bir şekilde madenin derinliklerine doğru ilerledi. Ben ayağa kalktıktan sora, madendeki diğer arkadaşlarımın yanına giderek onları kurtarmak istdedim. Ancak, sular belime kadar yükselmişti. Birinci bacadaki 8 maden işçisi, beni kucaklarına alarak madenden çıkarttı." (MUSTAFA MEYDAN)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber