Sezer'den 6 yılda 57 veto

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 09:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP'nin tek başına iktidar olduğu 2002 seçimlerinden bu yana Meclis'ten 773 yasa geçerken bunlardan 49'u Köşk'ten geri döndü. Veto edilen 8 yasa ise DSP-MHP-ANAP Koalisyonu'na ait

CUMHURBAŞKANI Ahmet Necdet Sezer, Cumhuriyet tarihinin 'veto' rekorunu kırarken, görev süresi boyunca 57 yasayı yeniden görüşülmesi için TBMM'ye geri gönderdi. Sezer'in, veto ettiği yasalardan 49'u ise AKP dönemine ait.

Eski Cumhurbaşkanlarından Kenan Evren 3, Turgut Özal 7, Süleyman Demirel tarafından 14 yasa TBMM'ye geri gönderildi. Sezer ise görev süresinin bitimine bir yıl kalmasına rağmen bugüne kadar 57 yasayı iade etti. Sezer, DSP-MHP-ANAP Hükümeti'nin 8, AKP Hükümeti'nin ise 49 yasasını geri yolladı.

Çankaya Köşkü ile AKP arasında 'veto' sorunu sık sık ortaya çıkarken, Sezer'in geri gönderdiği düzenlemeler, Meclis'ten genellikle aynen Çankaya Köşkü'ne yollandı.

AKP iktidarının 4 yasama yılının sonunda Meclis'ten 773 yasa geçti. Bu yasalardan 143'ü ise son dönem yasallaştı. Sezer, bu yasama yılında 8 yasayı veto ederken, 22. Dönem birinci yasama yılında 12, ikinci yasama yılında 15, üçüncü yasama yılında da 14 yasayı iade etti. Böylece, AKP Hükümeti'nin 4. yılında toplam 49 yasa veto edilmiş oldu. Sezer'in bu yıl veto ettiği yasalar arasında yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu.

Anayasa Mahkemesi'ne dava

Yasaları veto etme gerekçesinde sık sık Anayasa'ya vurgu yapan Sezer, kendisine tekrar gönderilen yasalardan bazılarını da Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi tercih etti. Sezer, 19 Nisan 2006'da kabul edilen "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"nun bazı maddelerini bir kez daha görüşülmesi için Meclis'e geri göndermiş; ancak Meclis 31 Mayıs 2006'da yeniden yasayı görüşülerek aynen kabul etmişti.

Kanun fabrikası

AKP döneminde rekor sayıda yasa çıkarken, muhalefet partileri ise Meclis'in kanun fabrikası gibi çalıştığı, ancak yasaların birer birer geri döndüğü eleştirisini yaptı. Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş, "Vagonla kanun çıkardık. Vagonla kanun çıkarmakla bir ülke iyi yönetilmez. Ülkeyi ne yapmış olursunuz; hukuk devletinden kanun devletine döndürmüş olursunuz" diye eleştirdi.

DYP Genel Başkan Yardımcısı Ümmet Kandoğan da, hızlı kanun çıkarmanın sağlıklı olmadığını, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından sık sık yasaların geri gönderildiğini belirterek, "15 yeni üniversite; aceleyle geçirdik, sabaha kadar çalışıldı burada, ne oldu şimdi? Sayın Cumhurbaşkanı geri gönderdi; aynen iade etti" dedi.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber