Güler: Elektrikte zam şu an sözkonusu değil

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 12:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji ev Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bugün yaptığı açıklamayla 'Elektriğe zam kapıda mı?' sorusuna yanıt verdi.

Enerji Bakanı Hilmi Güler, elektriğe şu an için bir zammın söz konusu olmadığını bildirdi.

Hilmi Güler, katıldığı Türkiye İhracatçılar meclisi'nin genel kurulunda, gazetecilerin sorusunu yanıtladı. Güler, dün yaptığı otoprodüktörler ve özel sektörün mağduriyetinin giderileceğine ilişkin açıklamasının elektriğe bir zam sinyali olup olmadığına ilişkin soru üzerine, ?Her zaman söylediğim gibi ekonominin gereği neyse o yapılır. Ancak şu an için bir zam söz konusu değil" dedi. Güler sorunun giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

AA


Enerji ev Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, bugün yaptığı açıklamayla 'Elektriğe zam kapıda mı?' sorusuna yanıt verdi.

Elektriğe zam kapıda

Hafta sonunda 13 saate varan elektrik kesintisi olmasının ardından, saat 22.00'den sonra indirimli tarife nedeniyle elektrik vermeyen otoprodüktör amaçlarına ulaşıyor. 3.5 yıldır elektrik fiyatlarında zam yapmamakta direnen Enerji Bakanlığı'nın, dolar kurunun sene başı tahminlerinin üzerine çıkmasını gerekçe göstererek elektrik fiyatında düzenlemeye gideceği öğrenildi. Ayrıca, bakanlık bir kez daha elektrik kesintisi yaşamamak için otoprodüktörlere saat 22.00'den sonra uygulanan tarifeyi yeniden gözden geçirecek.

Enerji Bakanlığı, ortalama yılık dolar kurunu 1.42 YTL olarak öngörürken, son dönemde piyasalarda ki dalgalanmanın ardından rakamın 1.50 YTL'yi bulacağı tahmini ile elektrik fiyatlarında ayarlamaya gitmeyi planlıyor. Bakanlık yetkilileri, ?Döviz kurundaki değerlenme nedeniyle bu hafta bir çalışma yapacağız. Bakanlık doları yıllık 1.42 YTL olarak belirlemişti. Ancak bu ortalama 1.50'yi aşacak gibi. Bu ne kadar götürecek ne olacak görüşeceğiz? dedi. Yetkililer elektrik kesintisinin ise hem özel sektör hem de devletten kaynaklandığını belirtirken, kamunun koordinasyon eksikliğinin altını çizdiler. Yetkililer ayrıca, otoprodüktörlerle bir daha sorun yaşamamak için saat 22.00'den sonra uygulanan tarifeye yönelik bir çalışma başlatılacağını söylediler.

Çifte standart

Elektrik kriziyle gözler otoprodüktörlere çevrilirken, elektrik piyasasında çifte standart uygulandığı ortaya çıktı. Otoprodüktörler, 3.5 yıldır ana girdileri olan doğalgazın fiyatında yüzde 60 artış olmasına karşın, aynı fiyattan elektrik satarken, Yap - İşlet (Yİ) ve Yap - İşlet - Devret (YİD) santrallarının doğalgaz zamlarını elektrik fiyatına aynen yansıttığı bildirildi. Bu nedenle ülke üretiminin üçte birinin pahalı tarifeden geldiği ve ortalama fiyatı yükselttiği belirlendi.

Doğalgazdan elektrik üreten otoprodüktörler de indirimsiz tarifenin bile maliyetlerinin altında kaldığını belirterek, üretimi bırakacaklarını açıkladılar. 119.80 YKr'tan sanayiye elektrik veren otoprodüktörlerin, doğalgaz alışının 90 YKr'yi aştığı belirtildi.

Fiyat garantisi

Buna karşın, Yİ ve YİD santralarının sözleşmelerinde bulunan ?passthrough? hakkı bu sonucu doğurdu. Buna göre, devletin yüzde 85 alım ve fiyat garantisi verdiği Yİ ve YİD santralları, doğalgazdan elektrik üretirken, doğalgaza yapılan tüm zamları eşzamanlı olarak elektrik fiyatına yansıttılar. Devlet de bu fiyattan zorunlu olarak elektrik almaya devam etti. Otoprodüktörler ise sözleşmelerinde bu düzenleme olmadığı için doğalgaz zamlarını kendi maliyetlerine eklemek durumunda kaldı. Bu nedenle gelinen noktada, otoprodüktörler ile Enerji Bakanlığı arasında ipler kopma noktasına geldi.

Tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber