Başbakan Yardımcısı Şener'in izin vermesiyle BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca da dahil altı kişi hakkında soruşturma açıldı

Haber Giriş : 10 Şubat 2004 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Yardımcısı Şener'in izin vermesiyle BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca da dahil altı kişi hakkında soruşturma açıldı

Başbakan Yardımcısı Şener'in izin vermesiyle BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca da dahil altı kişi hakkında soruşturma açıldı

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, İmar Bankası'ndaki usulsüz bono satışlarında sorumluluğu olduğu iddia edilen BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca'nın da aralarında bulunduğu altı kişi hakkında "görevi ihmal ve suiistimal" suçlarından soruşturma başlattı. Başsavcılık, Uzan Grubu ile akçalı ilişkilere girdiği belirlenen Bankalar Yeminli Murakıbı ... hakkındaki dosyayı ayırarak, "Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu" uyarınca yürütmeye başladı.

Ankara Cumhuriyet Savcısı Abdullah Ayhan Şan, Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'in, Başbakanlık Teftiş Kurulu (BTK) müfettişlerince hazırlanan rapora dayanarak soruşturma izni verdiği, BDDK eski Başkanı Engin Akçakoca, Başkan Yardımcısı T. K., BDDK Uygulama ve Değerlendirme Dairesi eski Başkanı N. Ç., yardımcısı E. B. ile BDDK Yeminli Murakıpları N. D. ve V. O. hakkında soruşturma başlattı.

Çanakçı için izin vermedi

Soruşturmanın, İmar Bankası'ndaki usulsüz bono satışlarında sorumlulukları bulunulduğu iddiasıyla TCK'nın "görevi ihmal ve suiistimal" suçlarını düzenleyen maddesinden yürütüldüğü öğrenildi. Şener'in, BDDK ikinci başkanıyken Hazine Müsteşarlığı görevine atanan İbrahim Çanakçı hakkında ise soruşturma izni vermediği bildirildi.

Şener, BTK müfettişlerince hazırlanan rapora dayanarak...için de soruşturma izni verdi. Başsavcılığın, Uzan Grubu ile çıkar ilişkisine girdiği iddia edilen ...'nun dosyasını ayırdığı ve hakkındaki soruşturmanın 3628 sayılı "Mal Bildiriminde Bulunulması, Rüşvet ve Yolsuzlukla Mücadele Kanunu"na göre yürütüldüğü öğrenildi. ...hakkındaki iddialar şöyle:
İmar Bankası'nı denetlemekle görevl..., banka kapatılmadan iki hafta önce arkadaşı adına kasada görünen 151 bin doları çekti. Bu hesapta ...ve arkadaşı ... arasındaki transfer trafiği dikkati çekti. ..., İstanbul'un prestijli bir özel okulunda öğrenim gören oğlunun okul masraflarını İmar Bankası'na ödetti. İmar Bankası Genel Müdür Yardımcısı S. K., 2003-2004 öğrenim dönemi için kendi mevduat hesabından 8 milyar 270 milyon lirayı, öğrenim bedeli olarak U..'nun çocuğunun okul hesabına gönderdi. ..., İmar Bankası'nı denetlediği dönemde, müfettişlik sınavlarına giren ancak sınavı kazanamayan A. U.'nun müfettişliğe kabul edilmesini istedi. Dönemin Teftiş Kurulu Başkanı, konuyu Kemal Uzan'a bir mektupla bildirdi. Mektupta Kemal Uzan'a, A. U.'nun sınavda gereken puanı alamamasının yanı sıra, "askerliğini de yapmamış olduğu" bildirilerek, İmar Bankası'nda işe başlayıp başlayamayacağı soruldu. Kemal Uzan'dan "uygundur" cevabı gelince A. U., İmar Bankası'nda müfettiş olarak işe başladı.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber