Kardiyalog ve cerrahların stent faydalı mı tartışması

Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 10:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kalp damarlarına takılan stentlerin hastalarda kısa sürede tıkanmaya yol açtığına ilişkin araştırma sonuçları, kardiyologlar ve cerrahlar arasında tartışmaya yol açtı. Cerrahlar, stent uygulamasının sadece tek damarında problem olan hastalara çözüm olabileceğini belirtip ameliyat öneriyor. Kardiyologlar ise özellikle ilaçlı stendin, cerrahiye alternatif olduğunu savunuyor.

Kadıköy Acıbadem Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi uzmanı Doç. Dr. Cem Alhan, Amerika'da yapılan bir araştırmada, stent takılan 1000 hastadan 273'üne üç yıl içinde yeniden stent takıldığını söyledi. Stendin yeniden tıkanmayı önlemediğini belirten Doç. Dr. Alhan, 1000 hastanın 78'inin de ameliyat edildiğine dikkat çekti. The New England Medicine Of Journal Dergisi'nde yayınlanan araştırmaya göre, önce stendi tercih eden üç damarı tıkalı hastaların, üç yıl içinde ölüm oranı by-pass'lılarda yüzde 10.7, stent takılanlarda yüzde 15.6. Araştırma, cerrahiyi tercih eden 1000 kişiden üç yıl içinde sadece üçüne yeniden ameliyat gerektiğini gösterdi. Stent takılanların beş yıl içinde tekrar işlem görmesi, by-pass ameliyatına göre 15 kat daha fazla bulundu.

Stent-cerrahi tartışmasının uzun yıllar bitmeyeceğini belirten Doç. Dr. Alhan, "Bize de sık sık tüm damarı stentle döşenmiş, damarı çeliğe dönüşmüş hastalar geliyor" dedi. Doç. Dr. Alhan, iki ve daha fazla damarı tıkananlarda ameliyatın tercih edilmesi gerektiğini savundu.

International Hospital'dan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Okay ise kalpte yüzde 10'un üzerinde kansızlık varsa ameliyat ya da stent önerdiklerini söyledi. Dr. Okay, Türkiye'de yılda 30 bin stent takıldığını, ancak doğru hastaya takılıp takılmadığını denetleyen bir kurum olmadığını belirterek, "İş doktorun vicdanına kalıyor. Beş hastadan birinde ise ne ameliyata ne stende gerek yok" dedi.

HASTALAR SÖMÜRÜLÜYOR

Memorial Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Bingür Sönmez, stentin damardaki darlık kısaysa işe yaradığını, iki defadan fazla stent takılmaması gerektiğini söyledi. Prof. Sönmez, tıkalı büyük damarlarda ameliyatın iyi sonuç verdiğini ifade etti. Türkiye'de ilaçlı stendi devlet karşılamadığı için hastaların sömürüldüğünü öne süren Prof. Sönmez, "Amerika'da stent 1200 dolar (yaklaşık 2 bin 16 YTL), Türkiye'de ise 4 bin 500 dolar (yaklaşık 7 bin 560 YTL). Çok fazla nakit para döndüğü için stent kullanımı da artıyor" diye konuştu.

Florence Nightingale Hastanesi'nden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Vedat Aytekin ilaçlı stentlerin damarların yeniden tıkanma riskini yüzde 5'e indirdiğini savundu. Büyük damarlardaki tıkanıklıklarda by-pass yapılması gerektiğini belirten Prof. Aytekin, "Doğru hastada stent uygulamasını destekliyorum. Stent yapıldığında hasta o gün evine gidiyor, ameliyat olunca normal yaşantısına dönmesi 2-3 ayı buluyor" diye konuştu.

HÜRRİYET

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber