Tek gözlülere ve ilkokul mezunlarına ehliyet...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2006 12:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İlkokul mezunları ile tek gözü görenlerin de ehliyet alabilmelerini sağlayacak yasanın da aralarında bulunduğu 5 yasa yürürlüğe girdi. Tek gözlülerin ehliyet alabilmesi için öncelikle İçişleri ve Sağlık Bakanlıklarının ortak bir yönetmelik hazırlaması gerekiyor. İlkokul mezunlarının ise ehliyet alabilmek için 5 Temmuz 2011'e kadar başvurması gerekecek.

"Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" 3 ay sonra, "Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun", "Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", "Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" "Dahiliye Memurları Kanunu, İl İdaresi Kanunu, İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un 1.maddesiyle eklenen 4 ve 3.maddeleri 1 yıl sonra olmak üzere, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

SİVİLLER ASKERİ MAHKAMELERDE YARGILANMAYACAK

Askeri mahkemeler yasasında yapılan değişiklikle sivillerin askeri mahkemelerde yargılanması, barış ve savaş zamanına göre ayrı ayrı değerlendirilecek, ancak askeri mahkemelerin savaş zamanındaki yetkilerine dokunulmadı. Siviller, eğer askerlerle birlikte suç işlemekle suçlanmıyorsa, artık askeri mahkemede yargılanamayacak.

BARIŞ ZAMANINDA BAKAYALAR SİVİL MAHKEMEYE

Yasaya göre, "barış zamanında", saklı, yoklama kaçağı, bakaya ve birliğe geç katılan askerlik yükümlüleri artık askeri mahkemelerde yargılanmayacak.

AİHM, ASKERİ YARGIYA DA GİRİYOR

Yasaya göre, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları da artık askeri mahkemeler için yeniden yargılama gerekçesi yapılabilecek. AİHM'nin, askeri mahkemenin verdiği cezanın, İnsan Haklarını ve Ana Hürriyetleri Korumaya Dair Sözleşme veya eki protokollerine aykırı olduğunu saptaması durumunda, AİHM'nin bu kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl içinde yeniden yargılama talebiyle askeri mahkemeye başvurulabilecek.

GÖZALTINA 24 SAAT SINIRI

Yasaya göre, askeri mahkemelerin tutukladığı şüpheli veya sanığın durumu derhal yakınlarına bildirilecek. Benzeri biçimde yakalanan kişi ve olay hakkında da askeri savcı veya cumhuriyet savcısına gecikmeksizin bilgi verilecek. Ayrıca kişinin yakalandığı, bir yakınına veya belirlediği bir kişiye gecikmeksizin haber verilecek. Gözaltı süresi, yakalama yerine en yakın askeri mahkeme veya sulh hakimine gönderilmesi için zorunlu olan süre hariç olmak üzere, yakalama anından itibaren 24 saati geçemeyecek. Ancak toplu olarak işlenen suçlarda, askeri savcı veya Cumhuriyet savcısı, her defasında 1 günü geçmemek üzere gözaltı süresinin 3 gün uzatılması emrini yazılı olarak verebilecek.

CEZA BİR YILDAN AZ OLSA DA TUTUKLAMA VAR

Yasaya göre, sivil mahkemelerden farklı biçimde, istenen hapis cezasının üst sınırı bir yıldan az bile olsa askeri suçlarda askeri mahkemeler tutuklama yetkisini kullanabilecek.

ASKERİ SAVCININ YETKİSİ ARTIRILDI

Yasayla yetkileri artırılan askeri savcılar, kamu görevlileri ve özel kuruluşlardan soruşturmaya ilişkin her türlü bilgiyi isteyebilecek, soruşturmaya ilişkin bütün emirleri geciktirilmeksizin yerine getirilecek. "Dahiliye Memurları Kanunu, il İdaresi Kanunu, İçişleri Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunöa göre mülki idare hizmetleri sınıfında bulunan kaymakamlar ile bu sıfatı kazanmış olup İçişleri Bakanlığı merkez ve iller teşkilatında çalışanların birinci sınıf mülki idare amirliğine yükseltilme şartlarını düzenleniyor.

VALİ VE KAYMAKAM MAAŞLARI ARTIYOR

Yasaya göre, İçişleri Bakanlığı merkez ve taşra teşkilatında, mülki idare amirliği hizmetleri sınıfında bulunan personele, en yüksek devlet memuru aylığının ek gösterge dahil yüzde 200'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilecek. Ek ödemenin oranı, personelin görev mahall, çalışma şartları, unvanı, aylık derecesi gibi kriterler dikkate alınarak, Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine İçişleri Bakanı tarafından belirlenecek.

TEK GÖZÜ GÖRMEYENLERE EHLİYET MÜJDESİ

"Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a göre ise tek gözü görmeyen yurttaşlar da ehliyet alabilecek. Yasayla ilkokul mezunu olduğu için 2005'ten bu yana ehliyet alamayanlara 5 Temmuz 2011'e kadar hak tanındı.

HANGİ ARAÇLARI KULLANABİLECEKLER

Yasayla, ilkokul mezunlarına alma hakkı tanınan sürücü belgesi sınıflarına bakıldığında sadece K sınıfı, uluslararası sürücü belgesinin kapsam dışı tutulduğu görülüyor. Bunun dışında ilkokul mezunları; 2005 öncesinde olduğu gibi motorlu bisiklet (A1), motosiklet (A2), otomobil, minibüs, kamyonet (B), kamyon (C), çekici (D) ve otobüs (E) kullanabilecekler.

SAVUNMA SANAYİİ'NE UZMAN TAKVİYESİ

"Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"a göre, Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM), görevlerini daha etkin biçimde yerine getirebilmesi amacıyla 89'u uzman ve uzman yardımcılarından oluşmak üzere toplam 111 yeni kadro verilecek. Modern Savunma Sanayiinin geliştirilmesi ve TSK'nın modernizasyonunun sağlanması amacıyla 1985'te, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı olarak kurulan SSM'ye daha önce 7'si daire başkanı olmak üzere çeşitli sınıflardan 206 kadro tahsis edilmişti. Artan iş yüküne karşın, kurulduğundan bugüne kadar Müsteşarlığın teşkilat yapısında ve kadro sayısında herhangi bir artış olmamasına karşın, SSM tarafından halen TSK'ya ait 80'den fazla modernizasyon projesi yürütülüyor.

BARO BAŞKANLARINA MÜJDE

"Avukatlık Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ise baro başkanlarının da diğer meslek kurumlarında olduğu gibi başkanlık görevlerini iki dönemden fazla sürdürebilmelerine olanak sağlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber