Meclis'ten 'kafe' raporu

TBMM Başkanlık Divanı'nda tartışma yaratan mali raporda, konsinye sistemiyle işletilen kafeteryalarda yüzde 100'ü aşan kar artışı yaşandığı dile getirildi.

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Kasım 2014 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Meclis'ten 'kafe' raporu

ÖNDER YILMAZ

TBMM Başkanlığı, son Başkanlık Divanı toplantısında CHP'li üyelerin sert eleştirileri üzerine TBMM Milli Saraylar bünyesindeki kafeteryalar ile sosyal tesislere ilişkin ilginç bir rapor hazırladı.

5'i sosyal tesis olmak üzere toplam 15 kafeteryanın TBMM tarafından işletildiği belirtilen raporda, 'konsinye' sistemiyle işletilen kafeteryalarda yüzde 100'ü aşan kar artışı yaşandığı dile getirildi.

2014'te konsinye sistemi uygulanmayan sekiz kafeteryadan 4'ünün zarar ettiği, toplamda ise sadece 370 bin TL kara ulaşıldığı belirtilen raporda, konsinye sistemi uygulanan 3 kafetaryada ise aynı dönemde 2 milyon 205 bin TL kar elde edildiği vurgulandı.

Rapor, TBMM bünyesindeki sosyal tesislerin işletmesinin ise içler acısı olduğunu ortaya koydu.

Rapora göre, 2014'ün ocak ayından bugüne kadar beş sosyal tesis 1 milyon 13 bin lira zarar etti.

'Kiraya verilsin'

Raporun, 'çözüm önerileri' başlıklı son bölümünde, müzecilik faaliyetinin gereklerinden birisinin yerli ve yabancı ziyaretçilere yiyecek ve içeceek hizmeti verilmesi olduğu vurgulanırken, bu hizmetin "TBMM, özel sektör ve diğer kamu kuruluşları" tarafından verilebileceği dile getirildi.

TBMM kafeteryaları ve sosyal tesislerine ilişkin tartışmaya son verilmesi için özel sektör veya diğer kamu kuruluşlarının devreye sokulabileceği vurgulanan raporda, bu durumda Kamu İhale Kanunu'nun, "kapalı teklif usulü, belli istekliler arasında kapalı teklif usulü, açık teklif usulü, pazarlık usulü, Yarışma usulü" yolu ile ilşletmelerin kiraya verilmesi ve elde edilen gelirin bütçeye kaydedilmesi önerisi yer aldı.

KONSİNYE NEDİR?

Bir satıcının, mallarını satılmak üzere başka bir dağıtıcı veya komisyoncuya göndermesi, teslim etmesi işlemidir. Malı teslim alan asıl satıcı, malın mülkiyetini devralmış sayılmaz. Malı devralan, ödemeyi, malların satılmasından sonra yapar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber