Elektrikte yeni kriz kapıda

Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Geçtiğimiz hafta sonu 13 ilde otoprodüktörlerin elektrikleri kesmesiyle yaşanan ?elektrik sıkıntısı' büyüyor. 13 ilde yaşanan elektrik kesintisi ile sıkıntılı günler yaşayan Enerji Bakanlığı'nda şimdi de, ?ağustos sıkıntısı' yaşanıyor. Buna göre, her yıl olduğu gibi başta hidroelektrik santrallar olmak üzere devletin tüm santralları ağustosta bakıma alınacak.

TURİZME TEHDİT

Bakıma alınan santrallardan kaynaklanan elektrik kaybı ise, özel sektör santrallarından daha fazla elektrik alanırak kapatılıyor. Özel sektör santralları ise ağustos ayında kapasitelerini artırmaya yanaşmıyor. Hatta otoprodüktörlerin ağustos ayında yeni bir eylem yapabileceği duyumları Enerji Bakanlığı'na şimdiden ulaştı. Hidroelektrik santralları ağustos ayında bakıma alınmazsa, kış aylarında çalışmaz hale gelecek. Otoprodüktörlerin eylem girişiminin gerçekleşirse Türkiye'nin büyük bir bölümü karanlıkta kalabilecek. Bu arada ağustosta yaşanacak elektrik sıkıntısından da en çok turistlik bölgeler etkilenecek.

KIRMIZI ALARM

Bakanlık bürokratları bu senaryoyu, Bakan Hilme Güner'e ayrıntılarıyla aktardılar. Bakan ve bürokratlar konuyu tüm hatları ile bir toplantıda değerlendirdiler. Önce, her yıl ağustosta yapılan santral bakımlarının, daha ilerki bir tarihe alınması tartışıldı. Ancak bu, teknik sebepler ve iklim koşulları nedeniyle uygun görülmedi.

Daha sonra ikinci seçenek gündeme geldi. Burada da, Türkiye'nin acil durumlar için yedeklediği yüzde 20'lik enerji stoğunun çare olabileceği konuşuldu. Bu noktada Bakan Güler, ?Kağıt üzerinde yüzde 20 görünen bu oran, fiilen yüzde 10 civarındadır. Bu da, olası açığı kapatmaya yetmez. Üstelik, enerji sisteminde hiçbir zaman sıfır stokla çalışamazsınız? deyi bu formüle karşı çıktı.

akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber