Sağlık Bakanlığı'na 'Tanıya dayalı bir paket fiyat sistemi' önerisi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Temmuz 2006 13:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1 Temmuz 2006 tarihinde Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 8 No'lu "Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği", sağlık sektörünün tepkisini çekerken, Ege Özel Hastaneler Derneği uygulamanın sağlıklı işleyebilmesi için hükümete öneri sundu.

Ege Özel Hastaneler Derneği Yönetim Kurulu, yeni sistemle ayaktan tedavide vaka başına ödeme yapılması uygulamasının hem hastaların, hem de hekimlerin çok zorlanacakları bir uygulama olduğunu açıkladı. Dernek, çözüm önerisi olarak Sağlık ve Maliye Bakanlıkları yetkililerinin sektör temsilcileriyle bir araya gelerek yaptıkları görüşmelerin devam etmesi ve daha derinlemesine incelemesini ve tebliğin düzeltilerek tanıya dayalı bir paket fiyat sistemine geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Yeni çıkan tebliği değerlendiren Ege Özel Hastaneler Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Eminoğlu, kamuoyunda tartışılan sistemin özellikle devlet hastanelerindeki teşhis uygulamaların da tasarruf sağlamak için hazırlandığını belirtti.

Ancak sağlıkta bu tür tasarrufların uygulanamayacağını ifade eden Eminoğlu, "Burada işin parasal tarafından çok tıbbi yönü önemli. Bu uygulamayla hasta da, hekim de modern tıbbın olanaklarından yararlanamayacak. Özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan kişiler gerekli tetkikleri yaptıramayacaklar" dedi.

Ege Özel Hastaneler Derneği Yönetim Kurulu olarak diğer özel hastanelerin birlik oluşumları gibi "Boykot edelim, hasta bakmayalım" gibi bir anlayış içinde olmadıklarına işaret eden Prof. Dr. Eminoğlu, şunları söyledi:

"Hastaları cezalandırmayalım. Amaç istismarı önlemekse, kurunun yanında yaşın da yanmaması için tanı kodlarına göre paket fiyat uygulamasını uygun görüyoruz. Örneğin karnı ağrıyan bir hasta ile kronik böbrek hastasının dahiliye muayenesinin aynı paket fiyat sistemi içerisinde değerlendirilmesi, kronik böbrek hastasının paket fiyat dışındaki tetkiklerini karşılamasına izin vermeyecek ve böbrek hastası mağdur olacaktır. Böyle örneklerin yaşanmaması için bu önerimizin Hükümet tarafından dikkate alınması gerektiğini savunuyoruz".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber