Valiyi tehdit ettim

Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'da 19 hastaneyi denetleyip, ?Yataklar mikrop saçıyor' diye rapor hazırlatan temizlik şirketinin sahibi, DYP'li eski vekil İsmail Amasyalı çıktı. İstanbul Valisi hakkında suç duyurunda bulunan Amasyalı, bir de itirafta bulundu: Önlem alması için Valiyi tehdit ettim...

SÜLEYMAN Demirel döneminde DYP'nin en güçlü isimlerinden olan eski Kocaeli Milletvekili İsmail Hakkı Amasyalı, daha sonra temizlik işine el attı. Aralarında Siyami Ersek, Dünya Göz, Swiss Otel gibi önemli kuruluşlarında bulunduğu birçok firmanın yatak temizliği işini yapan Amasyalı, 1998'de Potema adlı bir firmayla Türkiye'deki otel ve hastanelerin yatak temizliği işine girdi. Halen şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Amasyalı, geçtiğimiz Aralık ayında Almanya'dan getirttiği özel bir ekiple İstanbul'daki hastaneleri inceletti.

Suç duyurusunda bulundu

Yataklardan numune alan şirket raporunda; İstanbul'daki 19 hastanenin yatakların insan sağlığı için ölümcül mikrop saçtığı vurgulandı. Raporda geçtiğimiz günlerde 5 bebeğin öldüğü Göztepe Devlet Hastanesi'nin de bulunduğunu açıklayan Amasyalı, İstanbul Valisi Muammer Güler'i bebek ölümlerinden sorumlu tutan bir basın açıklaması yaptı. Amasyalı dün de Güler hakkında Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

Amasyalı, Güler'i Refik Saydam Hıfzısıha Merkez Başkanlığı İstanbul Enstitü Müdürlüğü'nü arayarak yataklardan alınan numunelerin değiştirilmesi yönünde etkilediğini ileri sürdü. Ancak Amasyalı'nın Potema adlı temizlik şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı, oğlu Hüseyin Amasyalı'nın ise şirketin Türkiye ve KKTC Distribütörü olduğunun ortaya çıkması rapora gölge düşürdü. Valilikten hastane temizliği ihalesi alamadığı için rapor hazırlattığı iddia edilen Amasyalı, Potema'nın dünya markası olduğunu ve valilikten ihale talepleri olmadığını söyledi. Amasyalı, ?Tahliller için 485 milyar lira harcadık. Benim param. Devletin yapması gerekeni yaptık' dedi.

Ticari bir mesele konuşmadıklarını ve insan sağlığını dile getirdiklerini belirten Amasyalı, ?Hayır bu tespit yanlıştır, bu rapor yanlıştır' diyen varsa konuşsun. Yüreği yeten varsa, basın mensuplarıyla beraber, Türkiye'de istediğiniz hastane ve otele girebiliriz' diye konuştu.

Amasyalı, Göztepe Devlet Hastanesi'nde bebeklerin, ?Pseudomonas Aeuriginosa' adlı bakteri nedeniyle yaşamını yitirdiği gerekçesiyle Vali Güler hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıklamıştı. Ancak mikrop araştırmasının arkasında hesaplaşma ortaya çıktı. Amasyalı ve oğlu Potema adlı Alman bir şirketin yöneticisi konumunda. Şirket, Valilik'ten İstanbul'daki hastanelerin temizlik işlerini yapmayı istemiş, ancak olumsuz yanıt almıştı. Amasyalı bunun üzerine, 5 bebeğin öldüğü Göztepe Hastanesi de dahil olmak üzere 19 hastanede temizlik araştırması yaptı. Araştırmayı Alman bir firmaya yaptırdığını söyleyen Amasyalı, hastaneleri mikrop yuvası olarak gösteren raporu Vali Güler'in dikkate almadığını söyledi.

Amasyalı 20 Aralık 2005'te Vali Güler'e bir rapor gönderdiğini belirterek, ?İstanbul'da 19 hastanede bulaşıcı hastalık var önlem alın' dedim. Telefonda, ben nasıl hareket edeceğimi biliyorum, bunu hafife alamazsınız dedim. Hakkınızda işlem yapacağım diye tehdit yazısı da yazdım' diye konuştu.

VALİLİĞİN ÇARPICI TESPİTİ

İstanbul Valiliği ise firmanın 5-6 ay önce gündeme geldiğini, hastanelerden örnek alınması için kendilerinden izin alınmadığını açıkladı. Yetkililer, raporun İl Sağlık Müdürlüğü aracılığıyla Sağlık Bakanlığı'na iletildiğini kaydettiler. Amasyalı'nın şirketin Türkiye Distribütörü olan oğlu Hüseyin Amasyalı imzasıyla valiliğe başvurduğu saptandı. Yetkililer hıfzısıha raporunda Vali Güler'in etkili olmadığını belirtirken, Yeditepe Üniversitesi'nin hazırladığı raporun ise kamu kuruluşlarını bağlayan bir yanı olmadığını söylediler.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber