Ev elektriğine zam yolda

Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile ilgili projeksiyona göre konut elektriği fiyatı, beş yıl sonra şu anki fiyatın iki katına çıkacak. Sanayi elektriği ise ucuzlayacak

Dağıtımın özelleşmesiyle sanayide kullanılan elektrik fiyatları düşecek, konutlara uygulanan elektrik fiyatları da 2 yıl sonra kademeli olarak artacak. Böylece elektrik tarifelerinde dünya ülkeleriyle uyum sağlanmış olacak.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) ve Enerji Bakanlığı Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), 21 bölge için gerçekleştirilecek elektrik dağıtım ihaleleri için hazırlıkları hızlandırdı. İhalenin gerçekleşmesiyle sanayide kullanılan elektrik, konutlardan daha ucuz hale gelecek.

Kademeli artacak

Yapılan hesaplamalara göre, ilk 2 yıl şu anki tarife üzerinden belirlenecek fiyatlar, sonraki yıllarda kademeli olarak zamlanacak. Konutlara uygulanan elektrik tarifesi 5 yıl sonunda iki katına çıkabilecek. Aynı dönemde sanayinin kullandığı elektrik fiyatları ise düşürülecek.

Bu hesaplar diğer maliyet unsurlarının sabit kalması durumunda geçerli olacak. Yani enflasyon tahminden fazla artarsa ya da doğalgaz gibi üretim girdileri daha da yükselirse elektrik fiyatları iki katın üzerinde de zamlanabilecek.

ÖİB'nin işletme hakkı devir sözleşmeleri yaparak ilk ihale ilanlarını verebilmesi için EPDK'nın TEDAŞ tarifelerini onaylaması ve gerekli yönetmelikleri çıkarması beklenecek.

Kayıp kaçak düşecek

İlk etapta İstanbul'un iki yakası, Ankara, Konya, Trakya gibi bölgeler özelleşecek. Firmalar hizmet verirken tüketicinin mağduriyetine neden olursa ciddi para cezalarıyla karşılaşacaklar. Kayıp kaçak oranını düşüremezlerse de açığı kendileri karşılayacaklar.

EPDK, geçen hafta TEDAŞ'ın 2010'a kadar geçerli olacak elektrik tarifelerini, belirsizlikler içerdiği gerekçesiyle onaylamamıştı. ÖİB yetkilileri, TEDAŞ'ın tarifelerinin onaylanmamasının özelleştirme sürecini geciktireceğini kaydederken, EPDK Başkanı Yusuf Günay, "Belirsizliklerin kaldırılması halinde yeni tarifeyi hemen onaylayacağız. Elektrik dağıtım özelleştirmeleri daha fazla gecikmeyecek" demişti.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber