İzmirli doktorun büyük başarısı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 12 Temmuz 2006 15:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde görev yapan Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu, tıbben ölen bir fareden başka bir fareye karaciğer nakli yapılmasını sağlayan bir yöntem geliştirdi.

Doç. Dr. Hüseyin Astarcıoğlu, beyin ölümü gerçekleşen ve kalbi artık atım yapmayan yani tıbben ölen hastaların karaciğeri bir süre yaşatılabilirse, bu karaciğerin başka bir hastaya nakledilebileceğini söyledi. Bu tezini kanıtlamak için iki fareyi uyutan Astarcıoğlu, karaciğeri alınacak farenin vücuduna pentoksifilin maddesi verdi. Madde, oksijensiz ve kansız kalan karaciğerde hasar oluşmasını önledi ve hayvanın organı 1 saat yaşamasını sürdürdü. Kalbi durdurulan ve yaşamı sonlandırılan fareden alınan karaciğer, başka bir fareye nakledildi. Nakil yapılan fare operasyondan bir süre sonra ayılarak yürümeye başladı. Yapılan tetkiklerde farenin karaciğerinin sorunsuz çalıştığı gözlendi.

Dünyada ilk kez kalbi durdurulan bir fareden başka bir fareye karaciğer nakli yaparak tıp literatürüne geçen Doç. Dr. Astarcıoğlu'nun bu başarısı, organ nakli konusunda en prestijli dergilerden biri olan Transplantation'da da yayınlandı. Çalışmasının organ nakli konusunda bir devrim olduğunu ifade eden Astarcıoğlu, bu sayede organ nakillerinde yüzde 20 oranında artış olabileceğini ifade etti. Astarcıoğlu konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Fareye verdiğimiz ilaç karaciğerin fonksiyonlarını kalp atımı olmadan koruyor. Bundan sonraki aşamaların kliniğe aktarılması ve insan vücuduna daha yakın olan köpek ve maymunlarda da denenmesi gerekiyor. Yaklaşık 4-5 yıl içerisinde yöntemin insan vücudunda da denenmesi mümkün. Bu sayede organ nakillerinde artış olacaktır. Özellikle beyin ölümü gerçekleşen ancak kalbi hala çalıştığı için organ nakli yapılmasına dinen sıcak bakmayan ülkelerde, bu yöntemle organ nakli yapılmasında, kişinin kalp atımları da durduğu için sorun kalmadan organ nakli yapılabilecek. Artık kalbi duran kadavradan alınacak organlarla hastalar hayata dönebilecek" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber