Sağlık Bakanlığı ısrarlı: Zengin ülkeler bile ödemiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 12:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, ödeme listesinden çıkardığı ilaçların "Kişi başına düşen milli geliri Türkiye'nin 5-10 katı olan ülkelerde de sağlık sigortası kurumlarınca ödenmediğini" bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı'nın tebliği ve Bilim Kurulu klinisyenlerinin kararıyla, ödeme listesinden çıkardığı ilaçlarla ilgili tartışmalar üzerine açıklama yaptı.

BAKANLIK: LİSTEDEN ÇIKANLAR ?RAF ÜSTÜ'

Bakanlık, ödeme listesinden çıkardığı ilaçlar konsunda gelişmiş ülkeleri örnek gösterdi, bu ilaçların "Raf Üstü" (Over the counter) ürünler olarak nitelendiğini söyledi.

"Kişi başına düşen milli geliri Türkiye'nin 5-10 katı olan ülkelerde de bu ilaçların sağlık sigortası kurumlarınca ödenmediğini" açıklayan Sağlık Bakanlığı, ödemesi devam eden ilaçların tam listesini de yayınladı.

EFERVESANLARIN, DİĞER FORMLARDAN FARKI YOK PAHALILIĞI DIŞINDA

Bakanlık, efervesan soğuk algınlığı ilaçlarının, tedavi edici yönden tablet ve süspansiyon formlarından hiçbir üstünlüğü olmadığı ve bunlardan daha pahalı oldukları için ödeme listesinden çıkarıldığını belirtilirken, tablet ve süspansiyon formlarının ödemesinin devam ettiğini bildirdi.

ÖKSÜRÜK ŞURUPLARI ARASINDAKİ FARK

Açıklamada, öksürük şuruplarından ekspektoran olanların tedavi edici etkinliği olmadığı için listeden çıkarıldığı ifade edilirken, mukolitik olup balgam söktürenler ile öksürük baskılayıcıların tümünün ödemesinin sürdüğü vurgulandı.

OBEZİTE iLAÇLARI GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE ÖDENMİYOR

Obesite ilaçlarının önemli yan etkileri bulunduğu ve tedavi edici etkinliğinin tartışmalı olduğu dile getirilen Sağlık Bakanlığı açıklamasında, Avrupa, Japonya, Kanada, Amerika gibi yerlerde de bunların geri ödenmediğini açıkladı.

Yine ağız ve boğaz gargaraları ile spreylerinden benzidamin hidroklorür içerenlerin tedavi edici etkisinden dolayı geri ödemeleri sürdürülürken, vitamin ve minerallerin 1 tablet veya 1 ölçeğinde tedavi edici miktarın altında vitamin veya mineral içeren tabletler ve süspansiyonlar ödeme listesinden çıkarıldı.

Tedavi edici miktarda Mg'ı olanların ödeme listesinde tutulduğunu belirten Bakanlık, viskosublementasyon ürünlerinin tedavi edici etkisiniyse tartışmalı buldu. Bakanlık, "Bu ürünler farmakolojide ilaç değil, tıbbi malzeme kabul edilmekte ve uygulanmadığı eklem vakalarına karşı uygulanan olgulardaysa tedavi edici üstünlüğü ispatlanmamıştır" düşüncesiyle viskosublementasyon ürünlerinin de listeden çıkartıldığın belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber