Emniyetten ailelere 'uyuşturucu' uyarıları...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Temmuz 2006 13:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü İsmail Çalışkan, uyuşturucu konusunda anne babaları uyararak, çocuklarında meydana gelen ani değişimlere dikkat etmelerini istedi. Çalışkan, uyuşturucu maddelerin bireylerden uzak tutulması konusunda emniyet teşkilatının elinden gelen gayreti gösterdiğini, bireyi uyuşturucudan uzak tutma konusunda ise toplumun her kesiminin katkı sağlamasını beklediklerini kaydetti.

Çalışkan, haftalık bilgilendirme toplantısında, Türkiye'nin yasadışı bağımlılık yapıcı madde kaçakçılığı trafiğinin yanı sıra madde kullanımı ve bağımlılığı ile ilgili riskleri de taşıdığını bildirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde 2004 yılında kurulmuş olan Türkiye Madde Bağımlılığı İzleme ve Önleme Merkezi'nin (TUBİM), etkin bir mücadele verdiğini belirten Çalışkan, TUBİM'in ulusal ve uluslararası işbirliği çerçevesinde, bireyi maddeden uzaklaştırma, maddeyi bireyden uzaklaştırma faaliyeti, tedavi ve rehabilitasyon aşamalarını da içine alacak şekilde sürdürdüğünü vurguladı.

Bağımlılık yapıcı maddeler ile farklı boyutlarda mücadele eden kurumların işbirliğinin önemi nedeniyle ilgili kurumlar ile yapılacak çalışmalarda doğrudan iletişimin sağlanabilmesi bakımından TUBİM'in "Kurumsal Temas Noktaları" tespit ettiğini ifade eden Çalışkan, illerde kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şubeleri narkotik birimleri içerisinde "Madde Kullanımı ile Mücadele Birimleri" aracılığıyla hizmet verdiğini belirtti.

TUBİM'in verdiği eğitim çalışmalarını da anlatan Çalışkan, 2005 yılı yaz dönemi içerisinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen Gençlik Kamplarına katılan 4 binin üzerindeki gence, madde kullanımı ile mücadele birimleri personeli tarafından koordineli olarak eğitim verildiğini anlattı.

Geçen yıl 3 bin 160 antrenörün eğitime katıldığını ve bu kişilere doping maddelerinden ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerden gençleri nasıl uzak tutabilecekleri konularının anlatıldığını vurgulayan Çalışkan, ayrıca geçen yıl 867 ilköğretim öğretmeni, 3 bin 9 lise öğretmeni, 142 üniversite öğretim elemanı, 64 bin 393 lise öğrencisi, 2 bin 500 üniversite öğrencisi, 4 bin 655 ilköğretim öğrenci velisi, 6

bin 951 lise öğrenci velisi, 30 üniversite öğrenci velisi, 2 bin 767 sivil toplum kuruluşu mensubu ile 5 bin 901 kamu çalışanına madde kullanımı ve bağımlılığının önlenmesine yönelik bilgilendirici eğitim verildiğini bildirdi.

ANNE BABALARA UYARI...

İstanbul'da uyuşturucu maddeden genç bir kızın ölümünün herkesi ve kendilerini bir ebeveyn olarak çok üzdüğünü belirten Çalışkan, "O çocuklar bizim de çocuklarımız olabilirdi. Bu kapsamda anne babalara buradan seslenmek istiyoruz. Polis olarak gerek bizler gerek konunun tıbbi uzmanları olan Sağlık Bakanlığı çalışanları ve gerekse diğer ilgili uzmanlar ile anne ve babalar çok iyi diyalog içerisinde olmalı, işbirliği yapmalıdırlar" dedi.

Anne-babaları en başta kendilerinin çocuklarına model olması gerektiği, madde kullanıcı ve bağımlılarının, bağımlılık sürecinde çoğunlukla sigara ve alkol gibi maddeleri kullanarak başladıklarının bilindiğinin unutulmaması, anne-babaların çocuklarının bulunduğu ortamlarda sigara ve alkol tüketiminden kaçınmaları konusunda uyaran Çalışkan, şunları söyledi:

"Ailelerin çocuklarına daha fazla zaman ayırmaları, onları gerçekçi ve samimi bir şekilde dinlemeleri ve söylediklerini ciddiye almaları gerekmektedir. Anne ve babalara buradan sesleniyoruz, lütfen çocuğunuzda meydana gelen ani ve sıradışı değişikliklere dikkat edin.

Çocuğunuzun davranışlarının gözlemlenmesinde daha hassas davranın ve gerektiğinde profesyonellerden yardım alınabileceğini unutmayın. Bu kapsamda, muhtelif illerimizde Sağlık Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren Alkol ve Madde Bağımlılığı Araştırma ve Tedavi Merkezlerinden (AMATEM) istifade edilebilmektedir.

Buradan yola çıkarak madde kullanımı ve bağımlılığı ile mücadeleye sadece aile kurumunu değil toplumun her kesimini dahil etmek gerekmektedir. Polis olarak maddeyi bireyden uzak tutma faaliyetlerinin yanı sıra, bireyi maddeden uzaklaştırma faaliyetlerine toplumun her kesiminin katkı sağlamasını ve bu konuda samimi çaba göstermelerini bekliyoruz." Polis Koleji aday tespit sınavına 81 il merkezinde 179 bin 264 erkek, 125 bin 693 kız öğrenci adayı olmak üzere toplam 304 bin 957 öğrenci başvurduğunu, bu sınavlarda başarılı olan 3 bin 630 erkek, 120 kız öğrencinin 7-11 Ağustos 2006 tarihleri arasında Polis Koleji giriş sınavına katılacağını belirten Çalışkan, sınavda başarılı olan 275 erkek ve 8 kız öğrencinin koleje alınacağını kaydetti.

Mayıs ayında Türkiye genelinde 54 bin 243 trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda 322 kişinin yaşamını yitirdiğini, 11 bin 35 kişinin de yaralandığını belirten Çalışkan, kazaların yüzde 15.73'ünün şerit değiştirme manevralarını yanlış yapma, yüzde 18.06'sının arkadan çarpma, yüzde 12.60'ının kavşaklarda geçiş önceliğine uymama, yüzde 9,39'unun trafik güvenliği ve düzeniyle ilgili olan diğer kural,

yasak, zorunluluk, yükümlülüklere uymama, yüzde 9.71'inin de manevraları düzenleyen genel şartlara uymamadan kaynaklandığının tespit edildiğini vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber