Bakanlığın tedavi ücretleri hastanelerin 'sağlığını' bozdu

Haber Giriş : 15 Temmuz 2006 11:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı'nın muayene edilen hasta başına özel hastanelere vermeyi kararlaştırdığı muayene ücreti, özel hastaneleri birbirine düşürdü.

Hükümet tarafından 1 Temmuz'da yürürlüğe konan ve eleştirilere hedef olan 'Ayaktan Tedavi için Vaka Başına Ödeme Şekli'ne Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği (TÜMSAD)'den destek geldi. Devletin özel hastanelere muayene ettiği hasta başına verdiği 55 YTL'yi 30 YTL'ye indirmesinin ardından Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) aradaki farkın hastadan alınabileceği mesajını vermişti. 7 ay önce kurulan TÜMSAD ise "Bu uygulama maliyetlerin azaltılması ve denetimlerin kolay yapılmasına neden olacak. Vaka başına ödenen fiyatlar fiyatlarımızla
örtüşüyor" açıklamasını yaptı.

'FARK ALMAYIZ'

TÜMSAD Başkanı Dr. Ahmet Karataş, Topkapı Eresin Otel'de yaptığı basın toplantısında, "Sağlık hizmet sunumunu kaliteden ödün vermeyerek daha ucuza mal eden, halkın ayağına götüren, ülkemiz şartlarına göre dizayn edilmiş özel tıp merkezi, dal merkezi ve poliklinikler, SSK ve Bağkur mensuplarına da hizmet verebilirse tebliğe uygun şartlarda fark almadan çalışacaklardır" diye konuştu.

'BİZİMLE ANLAŞMALI'

SSK ve Bağkur'un ayaktan tedavilerini, özel poliklinik ve tıp merkezlerine açması gerektiğini vurgulayan Dr. Karataş, "SSK ve Bağkur bizimle sözleşme yapmadığı her geçen gün sağlık hizmetini daha pahalıya satın alıyor. Bir yanda özel hastaneler, poliklinik hizmeti için vaka başı fiyatı düşük buluyor ve bu hizmeti fark ücreti alarak sürdürmek istiyor. Tebliği boykot edeceklerini açıklıyorlar. Yürürlüğe giren tebliğ ile sağlıkta reel olarak tasarruf sağlanacaksa bir an önce ayaktan tedavilerde SSK ve Bağkur, özel tıp merkezi, dal merkezi, polikliniklere mutlaka açılmalı" şeklinde konuştu.

'DEVLET BU KADAR ZENGİN DEĞİL'

Serbest piyasa ortamının yaratılabilmesi için devletin her kuruma eşit mesafede durarak adil olması gerektiğini de kaydeden Dr. Karataş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bir yanda sağlık hizmetinin yaygınlaşmasını isteyen Sağlık Bakanlığı, diğer yandan vatandaş hizmete ne kadar kolay ulaşırsa sağlık harcamalarının daha fazla artacağını düşünen SSK bürokratları var. Bize 'Siz fark almasanız da sizinle anlaşma yapmayacağız' deniyor. Devletimiz bu kadar zengin değil. Bu haksızlık bir an önce giderilmeli."

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber