Madde bağımlılığında yeni terapi yöntemleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nca düzenlenen "Dezavantajlı Bireylerde Geleneksel ve Modern Terapi Yöntemleri ile Sosyal Rehabilitasyonun Yeri" konulu sempozyumda, engelli istihdamı, madde bağımlılığı, mesleki eğitimler ile geleneksel ve modern terapi yöntemleri ele alındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Ocak 2015 15:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Madde bağımlılığında yeni terapi yöntemleri

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı'nca düzenlenen "Dezavantajlı Bireylerde Geleneksel ve Modern Terapi Yöntemleri ile Sosyal Rehabilitasyonun Yeri" konulu sempozyumda, engelli istihdamı, madde bağımlılığı, mesleki eğitimler ile geleneksel ve modern terapi yöntemleri ele alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, İstanbul Kalkınma Ajansı'nın desteğiyle "İstanbul Sosyal Darüşşifaları Dezavantajlı Grupların Rehabilitasyon Modellerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında hayata geçirilen sempozyum, Zeytinburnu Kazlıçeşme Kültür Merkezi ve Bezmialem Vakıf Üniversitesi'nde yapıldı.

Sempozyumda, iki gün boyunca, engelli istihdamı, madde bağımlılığı, mesleki eğitimler ile geleneksel ve modern terapi yöntemleri ele alındı.

Sempozyumun ilk oturumuna başkanlık yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin, madde bağımlılığının toplumda her kesimi tehdit ettiğini belirterek, ailelere ve sosyal çevreye madde bağımlılığıyla mücadelede büyük görevler düştüğünü kaydetti.

Psikiyatrist Prof. Dr. Ayhan Kalyoncu, madde bağımlılığı için özel bir kişilik yapısının olmadığını, herkesin madde bağımlılığında hedef olabileceğini vurgulayarak, "Madde bağımlılığı fizyolojik ve psikolojik tehlikelerinin yanında AIDS, frengi, hepatit ve tüberküloz hastalıklarının yayılmasında da etkili oluyor. Bonzai ve esrar bağımlılarının gözlerinin beyaz tabakası kıpkırmızıdır, göz bebekleri aşırı büyük veya küçüktür. Koklayarak maddeyi almayanlar, şırınga izlerini saklamak amacıyla mevsime uymayan giysiler giyer" ifadelerini kullandı.

- Müzikli terapi

Sempozyumun ikinci günündeki oturumlarda, yüzyıllardan bugüne Anadolu, Ortadoğu, Avrupa ve Asya'da kullanılmış terapilerin günümüzde modern psikoloji uygulamalarıyla desteklenmesi ve gelenekselle modernin yeni bir sentez oluşturması konuları tartışıldı. Sempozyumda, müzik, su sesi, spor, oyun, koku, ritm ve dansla terapi ile ergoterapi (meşguliyet) ve hippoterapi ele alındı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Macit, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Önal İnaltekin, İSEM Müdürü Yeliz Yıldız Kökenek ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Darülaceze Müdürü Reşit Taşkın tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi verdi.

Hastaların tedavi edilmesinde kullanılan terapi müziklerinin Yrd. Doç. Dr. Rahmi Oruç Güvenç'in yönetimindeki TÜMATA Müzik Grubu tarafından seslendirildiği sempozyumda, dezavantajlı bireylere hizmet noktasında eğitim, istihdam, sosyal dışlanma, madde bağımlılığıyla mücadele ve terapi yöntemleri üzerine kazanılan yeni vizyon, basılı olarak paylaşılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber