Adalet geldi ama 'öldükten sonra'

Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 06:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İzmir'de, SSK'nın malullük maaşı ve sağlık yardımını kestiği 49 yaşındaki zihinsel engelli ve şeker hastası Mehmet Gökerti öldü. Gökerti'nin kardeşinin, aylığın tekrar bağlanması ve sağlık yardımının sürdürülmesi için kurum aleyhine açtığı dava ise, engelli vatandaşın ölümünden 15 gün sonra lehlerine sonuçlandı.

İZMİR'de 11 yıl önce ölen ikizi Alaattin Gökerti gibi zihinsel engelli olan Mehmet Gökerti'ye, 1993 yılında yapılan başvuru üzerine, 1979 yılında vefat eden babası Halil Gökerti üzerinden SSK'dan malul aylığı bağlandı. Şeker hastası da olan Mehmet Gökerti, yine kurumun sağladığı sağlık yardımından yararlanırken, vasiliğini kardeşi Murat Gökerti üstlendi. Kardeşi ve komşularının yardımıyla Bahçelievler'deki bir apartman dairesinde yaşamını sürdüren Mehmet Gökerti'ye, geçen yıl aralık ayında SSK Sigorta İşleri Genel Müdürlüğü Tahsisler Dairesi Başkanlığı'ndan bir yazı geldi.

RAPORA RAĞMEN KESİLDİ

Yazıda Mehmet Gökerti'nin yeniden muayene edilip, sağlık kurulu raporunun yenilenmesi istendi. Kardeşi Murat Gökerti tarafından eskiden SSK'ya bağlı olan İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürülen Mehmet Gökerti'ye "Zihinsel engelini, çalışarak hayatını kazanamayacağını, kontrol muayenesine gerek olmadığını ve başkasının bakımına muhtaçlığını bildirir" rapor verildi. Rapor, SSK Genel Müdürlüğü'ne gönderildi. Ancak rapora rağmen, Mehmet Gökerti'nin 360 YTL'lik malül aylığı geçen yıl ocak ayında kesildi.

Rapora rağmen, ağabeyinin SSK tarafından sağlık yardımı ve maaşının kesilmesine anlam veremeyen Murat Gökerti, İzmir 3'üncü İş Mahkemesi'ne, SSK'nın işleminin iptali istemiyle dava açtı. Yargılama sürerken, Mehmet Gökerti'nin durumu aylığının kesilip ilaçlarının alınamaması ve sağlık hizmetlerinin yeterince yerine getirilemesi nedeniyle gittikçe kötüleşti. Dava sürerken, Mehmet Gökerti geçen 26 Haziran 2006'da evinde yaşamını yitirdi. 15 gün sonra da mahkemeden davayı kazandığına dair bilgi geldi.

Geç kalan adalete isyan eden kardeşi 46 yaşındaki Murat Gökerti, "Ağabeyim, raporları olmasına rağmen kurum tarafından aylığı ve sağlık yardımı kesildiği için öldü. Önceden verilmesi gereken karar, öldükten bir ay sonra verildi. İş işten geçti artık. Hakkımızı tazminat davası açıp, AİHM'e başvurarak arayacağım" dedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber