MEB'in okul müdürleri işlemi de yargıya taşındı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Temmuz 2006 11:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı'nın isteğe bağlı olarak okul müdürlerinin yer değişikliği işleminde boş okulların duyurusunu valiliklere bırakan işlemin iptali istemiyle Danıştay'a başvurdu.

Sendika Avukatı Ömer Sarpdağ, Danıştay'a verdiği dava dilekçesinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın, okul müdürlerinin isteğe bağlı olarak yer değişikliği işleminde "hukuksuz" uygulama gerçekleştirdiğini savundu. Boş okul müdürlüklerinin duyurusunun Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisinde olmasına karşın bu yetkinin valiliklere bırakıldığına dikkat çekilerek, yetkinin valiliklerde olmasını öngören işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istendi.

DAVALIK YÖNETMELİĞE DAYALI İŞLEM

Sendika, Bakanlığın okul müdürlüklerini atama işleminin dayanağı olan "Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği"nin iptaline ilişkin de Danıştay 2. Daire'de bir davanın sürdüğünü anımsatırken, bu dava sürerken yönetmeliğe dayalı bir işlem tahsis edilmesinin yanlış olacağını kaydetti.

Dilekçede, "Bir tarafta derdest bir dava söz konusu bir tarafta derdest dava konusu yönetmelik karara dayanak teşkil edilerek işlem tesis edilmesi mevzubahistir. Nitekim söz konusu yönetmeliğin iptali davasında yüce mahkemenin re'sen göz önünde tutacağı hususlarda dikkate alınırsa söz konusu yönetmeliğin iptal edilip edilmemesi beklenilmeden yönetmelik dayanak gösterilerek T.C. Valiliklerinin isteğe bağlı yer değiştirme duyurularında, vekaleten veya benzer şekillerde görevlendirilmiş yöneticisi bulunan eğitim kurumu yöneticilerinin boş ilan edilip edilmemesinin valiliklerce yapılacak değerlendirmeye bağlı olarak belirlenmesi içtihat hukukuna ve yazılı hukuka aykırıdır" denildi.

"AMAÇ PARTİ OLİGARŞİSİNİ YARATMAK"

Türk Eğitim-Sen Genel Sekreteri İsmail Koncuk, Milli Eğitim Bakanlığı'nın valiliklere yetkiyi bırakarak "aleni torpil" yaptığını ifade etti. Birçok ilde boş olduğu halde, boş olduğu duyurulmayan yüzlerce okul bulunduğunu söyleyen Koncuk, "Örneğin; İstanbul'da 351 okul müdürlüğü'nden sadece 136'sı boş olarak ilan edilmiş, 215 okul ile ilgili duyuru yapılmamıştır. Bunun ana sebebi, boş okulda geçici olarak görev yapan yöneticilerin büyük bir kısmının iktidar partisine ve mevcut yöneticilere yakın olmalarıdırö diye konuştu. Koncuk, yöneticilik sınavını kazanan ve atanma şartlarını taşıyan binlerce eğitim çalışanı bulunduğunu, buna karşın okul müdürü olabilme şartlarını taşımayan yöneticilerin bulunduğu okulların boş olduğunun duyurulmamasının, idarenin kendisine verilen yetkiyi kötüye kullanmak anlamına geldiğini kaydetti. Koncuk, "Böyle bir hukuksuzluk ve keyfilik, bugüne kadar hiçbir iktidar döneminde yaşanmamış ve bilhassa yazılı hale getirilmemiştir. Öyle ki torpili yazılı emir ile meşru kılmak tam bir cahil cesaretidir. Hiçbir iktidar yandaşlarını bu kadar aleni ve hukuksuz olarak korumak için resmi yazılar yazmamıştır" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber