Yerli otomobil için hiç bu kadar kararlı olmamıştık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: - "Yerli otomobil konusunda Türkiye hiç bu kadar kararlı olmamıştı"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Ocak 2015 17:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Yerli otomobil için hiç bu kadar kararlı olmamıştık

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, yerli otomobil konusunda çok kararlı olduklarını belirterek, "Türkiye'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından itibaren ilk defa bir hükümet bu kadar kararlı" dedi.

Işık, Habertürk Televizyonunda gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bugün açıklanan sanayi üretim endeksi sonuçlarına ilişkin soru üzerine Işık, önceki yıla göre binde 7 artışın olduğunu ancak bu sonucun tabii ki beklentilerine karşılamadığını ifade etti.

Avrupa'da resesyon tehlikesinin, Rusya-Ukrayna geriliminin ve güneyde ciddi çalkantıların olduğunu belirten Işık, "Böyle bir dönemde ihracatı artırmayı bırakın sabit tutmak bile avantaj. bu rakamlar ciddi bir rakamlar. Aralık ayı kasımdan daha iyi olacak diye bekliyoruz. İhracatta artış var ve büyümede yüzde 3'ü yakalarız" ifadelerini kullandı.

Petrol fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Işık, 2015'in, geçen yıldan iyi olacağını söyledi. Bakan Işık, Orta Vadeli Program'da, bu yılın büyüme oranı için yüzde 4 rakamının öngörüldüğünü ancak petrol fiyatları ile cari açığın tehlike olmaktan çıkması ve iç tüketimin kontrolüyle yüzde 4'ün üzerine çıkılabileceğini bildirdi.

Merkez Bankasının faiz politikalarına ilişkin soru üzerine de Işık, Bankanın, enflasyon düştükçe kararlarını proaktif almaya çalıştığını ifade etti.

Faizlerin düşmesinin, üretim üzerindeki baskıyı azaltacağı için enflasyona da etki edeceğini vurgulayan Işık, "Böyle olunca iç talep canlanıyor. Merkez Bankasının faiz düşürme işinde daha proaktif davranacağını düşünüyorum. Faizlerin imalat sanayiinde yükü var, fiyatlara yansıyor sonra enflasyon artıyor" değerlendirmesinde bulundu.

- Yerli otomobil

Bakan Işık, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin soruyu yanıtlarken de şunları söyledi:

"Yerli otomobil konusunda Türkiye hiç bu kadar kararlı olmamıştı. Türkiye'de Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün vefatından itibaren ilk defa bir hükümet bu kadar kararlı. Hükümet olarak yerli marka oluşturmak için çalışıyoruz. Bu konuda istekli herkesi destekleyeceğiz. Bugün geldiğimiz noktada global firmalarla işbirliği yapanların aktif desteğini beklemiyoruz, otomotiv yan sanayiinden de babayiğidi realist bulmuyoruz. Yol haritamız belli. İçten yanmalı motorda rekabet şansımız yok. Otomotiv makas değiştiriyor, elektrikli araçlar dönemi yaygınlaşıyor, 4-5 altın yılımız var. 2020'den önce yerli otomobili çıkarmayı hedefliyoruz. 3 boyutlu çalışma yürütüyoruz. TÜBİTAK Ar-Ge oto mükemmeliyet merkezini kuracak, ticarileşmesi için mühendislik ve dizayn şirketinin oluşturulması ve üretim olacak."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber